Ексклузивно интервю на журналиста Емил Георгиев с писателя Макс Брукс, автор на бестселъра „Z-та световна война“ – един диалог за войните, зомбитата, проблемите на човечеството и следващия филм с Брад Пит.

Не е типично за този сайт публикуването на интервюта – всъщност това май е второто. Поводът и материалът обаче го оправдават, тъй като под прожектора е един изключително талантлив млад автор, който е тясно свързан с киното: американският писател Макс Брукс е син на великия американски комедиен актьор, сценарист и режисьор Мел Брукс и на двукратната носителка на „Оскар“ актриса Ан Банкрофт (1931–2005). Наскоро излязлата на български книга на Брукс „Z-та световна война” (трейлър!) разказва за апокалиптичен конфликт, в който човечеството е изправено срещу зомби пандемия. Видимо жанрово произведение, „Z-та световна война” е всъщност нещо много повече – задълбочена дисекция на един полудял свят, скрита под лъскавата опаковка на поп културния феномен на хоръра. Зомбитата са само фонът – те са подтикът към промяна, силата, която отсява героите… А героите са много: без главни персонажи Брукс ни превежда през цял куп уж различни истории, които се втичат в руслото на най-мащабната световна война, виждана някога. Както вече няколко пъти сме ви информирали, по книгата „Z-та световна война” вече се прави филм с Брад Пит в главната роля. Премиерата на екранизацията „World War Z“ е предвидена за лятото на 2013 г., а разговорът, който следва, е осъществен със съдействието на ИК „Изток-Запад“.

Като син на Ан Банкрофт и Мел Брукс вероятно детството ви е било като един безкраен филмов фестивал. Кое е най-важното, на което ви научиха родителите ви?
Безкраен филмов фестивал? Съжалявам, че трябва да ви разочаровам. Всъщност животът ми беше доста обикновен. Татко ме караше на училище. Мама работеше в градината. Татко ми проверяваше домашните. Мама четеше етикетите по опаковките на хранителните продукти. А за това какво съм научил от тях може да се напише цяла книга.

Макс Брукс

„Z-та световна война“ анализира много от проблемите на човечеството в най-различни аспекти. Кои според вас са най-сериозните проблеми на съвременния свят?
Единият е изчерпването на ресурсите. Всички искат да живеят така, както живеят американците сега. Това просто не е възможно. Дори за американците не е възможно да живеят като американци. Твърда малко обработваеми земи, твърде малко чисти води, петрол, минерали и дори пространство, за да живеем като в Америка през 60-те. Тези времена свършиха и трябва да намерим начин да продължим напред.

Завършил сте история. Това помогна ли ви да създадете историите в „Z-та световна война“?
Много! За мен историята е по-важна от всичко друго, което ме интересува. Винаги съм я обичал, защото миналото ми помага да си обяснявам настоящето. Всичко в „Z-та световна война“ идва от реални исторически събития. Аз само добавих зомбита.

Книгата предоставя богата информация – не само историческа, но и географска, културна, военна… Каква част от разказа е повлияна от вашия личен опит?
Да речем около половината. Останалото е резултат от проучвания, книги и разговори с истински експерти. Бих казал, че на всеки час, който съм прекарал в писане, се падат по 10 часа проучвания.

Cover artwork на художника Петър Станимиров към българското издание на „World War Z“

Има ли личен проблем, свързан със силния военен елемент в „Z-та световна война“?
Исках да опиша една война, с която моят народ, американците, няма никакъв опит. Повечето други народи са водили войни на собствена територия. Ние, американците, обикновено отиваме на война някъде „оттатък“. Не знаем какво е врагът да е в собствената ти страна и да убива съгражданите ти. Исках моят народ да види какво е да се бориш за живота си.

Социалните коментари в книгата са обширни и провокативни, но дали ще можете да обобщите с няколко думи основното послание?
Ние, светът, сме едно. Повечето проблеми, с които се сблъсква Америка, засягат и всички останали. Тероризмът, цените на петрола, глобалното затопляне – засягат всеки от нас. Ние всички трябва да работим заедно, за да разрешим тези проблеми. Американците са големи изолационисти. Можехме да си го позволим на сигурно място зад нашите два океана. Сега вече нямаме този лукс. Или ще победим глобалните проблеми заедно като една планета, или ще бъдем разделени и ще измрем всеки поотделно.

Относно бъдещето – оптимист или песимист сте… и защо?
Като американец съм оптимист. Затова и обичам толкова МНОГО страната си. Живял съм и в други страни, където много млади хора мислят, че бъдещето е безнадеждно. Според мен това е жалко. Мисля, че бъдещето ще е такова, каквото си го направим. Америка е такава, каквато са си я направили американците и независимо от всичките й проблеми, е доста приятно място за живот. Може би мечтите не винаги се сбъдват, но това не е оправдание да не мечтаем! Един човек, доста по-умен от мен, веднъж каза нещо, което само американец може да си помисли: ДА, НИЕ МОЖЕМ!

Очаквахте ли глобалния успех на вашите книги, най-вече на „Z-та световна война“?
НЕ! Защо би трябвало да има успех? Това е сборник с интервюта, а не традиционен роман. Няма алфа мъжкар в ролята на главен герой, няма красива жена, която трябва да бъде спасена, няма технологично чудо, което решава проблема. Мрачна и неудобна книга, пълна с „досадни“ детайли като как да се реорганизира американската икономика и защо британското кралско семейство все още е важно за своя народ. Защо някой би се интересувал от това?

Част от книгата е на тема религия. Какво мислите за спора „вяра срещу разум“?
Аз съм изцяло за разума, но е хубаво от време на време да има и малко вяра. Обичам да мисля, че ще остане нещо и след собствената ми смърт, че някъде отвъд разбираемото има сила, правеща добро, дори концепция за доброто. Бих искал да мисля, че има Бог. Но няма да разбера преди да съм умрял.

Има читатели, които избягват книги като „Z-та световна война“, защото смятат, че зомби тематиката е несъвместима с качествената литература. Какво бихте ги посъветвали?
Тази книга не е просто за зомбита, тя е за нас. Това не е просто книга с чудовища, на които им се пръскат главите. Това е книга за глобална катастрофа и нашата реакция като вид на тази катастрофа.

Какво ви кара да пишете – искате да споделите важно послание или просто обичате да си играете с алтернативни реалности?
Не искам да си придавам прекалено значение. Аз не съм някакъв философ, мъдрец или политик. Аз съм просто писател, който обича да разказва истории.

Имате вече два зомби бестселъра. За какво ще е следващата ви книга?
Точно сега работя над два комикса. Първият е базиран на кратък разказ, който написах, наречен „The Extinction Parade“ („Парадът на измирането“). Става дума за зомби зараза през погледа на вампири. Другият е по действителен случай от Първата световна война – история, по която работя от 13 години. Остава ми още малко.

Започва зомби нашествие – апокалипсисът е на прага. Какво трябва да направим първо?
МИСЛЕТЕ!

Един типичен фенски въпрос; тече такъв дебат: „Зомбитата – бавни или бързи?“ Във вашите книги неживите са бавни, но не мислите ли, че бързите са по-плашещи?
Има два различни вида страх. Бързият е много по-непосредствен, сърцето се стяга, адреналинът скача… При този вид страх е въпрос на секунди дали ще живееш или ще умреш. Всичко свършва преди да си разбрал. Или си спасен, или си мъртъв. И в двата случая няма много за мислене. Бавните зомбита са далеч по-тревожещи. С тях имаш ИЗОБИЛИЕ от време да си мислиш… за всички начини, по които можеш да умреш. За мен разликата е като между да те гръмнат и да хванеш рак. Не харесвам и двата, благодаря.

Кои са любимите ви филми със зомбита?
Най-любимият ми за всички времена е „Зората на мъртвите“ (1978) на Джордж А. Ромеро. Той е Майстора! Неговите социални коментари, наблюденията му за Америка по време „бейби бум“ поколението, са повече от удивителни. Той е истински патриарх.

Какво мислите за „Живите мъртви“, комикса и сериала, който е много популярен и в България?
Обичам и комикса, и първия сезон на сериала! Не съм гледал втория сезон, защото тв мрежата уволни Франк Дарабонт, създателя на шоуто. Това е непростим грях. Не мога да го преодолея.

Зомбитата са големите герои на ХХI век, те са новите вампири. Как си обяснявате растящата популярност на тези създания?
Не бих ги нарекъл герои. Героите имат последователи, които искат да са като тях! Аз не искам да съм зомби… Някой друг може и да иска, но не и аз!

Марк Форстър - режисьор на екранизацията „World War Z“

Филмът „Z-та световна война“ вече е в постпродукция. Какво е вашето участие в този проект?
Оскъдно. Хората, които го правят, бяха достатъчно любезни да ме поканят заедно с цялото ми семейство на снимачната площадка в Шотландия миналото лято. Срещнахме се с Брад Пит, който играе главната роля и гледахме как снима една сцена. Всички от екипа бяха много мили.

Известно е, че филмът няма да следва стриктно сюжетните линии от книгата. Виждали ли сте заснети сцени и смятате ли, че режисьорът Марк Форстър е уловил духа на романа ви?
Нямам представа. Не съм чел сценария и съм гледал само една сцена. Това, което видях, изглеждаше страхотно, но не съм сигурен колко близо до книгата е филмът.

Възможно ли е двучасов филм да улови цялата сложност и комплексност на книгата?
Струва ми се, че хората от киното са тръгнали в правилната посока. Те ми казаха, че искат да направят интелигентен, дълбок и емоционално зрял филм. Много съм любопитен да видя какво са сътворили.

Брад Пит на снимачната площадка на „World War Z“

Вярно ли е, че няма да е само един филм, вече се говори дори за трилогия?
И аз така чух. Каза ми го Брад Пит неофициално в Шотландия, щели да го обявят публично след няколко месеца. Все пак мисля, че всичко зависи от успеха на първия филм. Ако той стане хит, със сигурност ще има още.

Благодаря ви за отделеното време!
За мен беше удоволствие, пазете се!

Operation Kino: Специални благодарности на в-к “Преса” за предоставения материал!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

23 Comments

 1. Мерси за предоставеното интервпю. Беше ми супер интересно. Ще се радвам някой ден да попадна на книгата, а филма 100 % ще се гледа!

 2. Прочетох книгата и честно казано съм раздвоен. От една страна въпреки нестандартния си формат като сборник от интервюта е доста четивна и не доскучава в нито един миг. Историите са разнообразни и от всички краища на света. Разбира се много от развитията в определени райони за мене бяха леко странни или пък си ги преставях по друг начин, но това е норамално и не това ме подразни. Подразни ме „врага“ и по-точно неговата клиширана жалкост. Бавните и безмозъчни зомбита според мен няма да са такъв проблем за една планета настръхнала от локални конфликти и от заплахата от тероризма. Някак си тия бавни и влачещи се зомбита от класическите хорър филми ми се струват балъчета:( Ако бяха като в 28 дни по-късно щеше всичко да ми е далеч по-реалистично и същевременно плашещо:) Иначе, както сказах и по-горе книгата е интересна, авторът показва отлични познания по геополитика и история, което не е изненадващо предвид образованието му. А ида добавя, че изданието на Изток-Запад е супер качествено, което сие супер рядкост и за което респект.

 3. Книгата е меко казано брилянтна. И това го казвам, като отявлен зомби антифен.
  За мен авторът е свършил титаничен труд за да направи книгата максимално реалистична или както беше казано някъде, единственото измислено в книгата са зомбитата. Начинът, по който представя съвременното общество е пак казвам толкова реалистичен, че на моменти си правех паралели с реални събития и начини, по които обществото реагира.

 4. Здравейте, отрепки! 😀

  PS Бързите зомбита са шибани еретици. Придържайте се към Ромеровата догма, богохулници. Всъщност тромавите ъндеди са доста по-реалистични… доколкото е възможно да се търси реализъм при подобен premise.

 5. @UZUMAKI
  линка ти е фира:) Балъчета са бавните зомбита. Ще им скъсат гъзовете в Бронкс и Бруклин. А бързите зомбита сдухват, като бързите хлебарки, плъхове и змии. Най-мразим бързи гадове.

 6. Оправен е линкът. 🙂 Бързите зомбита просто не са толкова зловещи, а и възкръсналите трупове би следвало да са мудни и тромави, не шибани републикански шампиони на 100 метра. Така или иначе, и двата варианта са факт, като и при двата варианта има попадения. В този смисъл намирам „Зората на мъртвите“ на Зак Снайдър за сносен филм… докато „Зората на мъртвите“ на Джордж Ромеро е чисто и просто шедьовър.

 7. Хаха, тоя пич все едно чете ауто кю, добре му върви мисълта:) за мен най-велик си остава The Return of the Living Dead, събирах целия квартал да им го разказвам, бях като Крис Рок, ама разказващ зомби филм:)

 8. Изключително интересно интервю! 10q, Бла!
  Отивам незабавно да се сдобия с книгата (ако си я бях поръчала нея, и тя ли щеше да се появи в компанията на автора и с автограф 😉 )!!!
  При все че определено зомби-идеите са ми непонятни, както и вампирските залитания, всичко, което Брукс споделя, ми беше интересно – което означава, че книгата е задължителна 🙂 Елфичният анализ допълва това впечатление 8)

 9. Бързите зомбита „съкват аут лауд“! Това, че са бавни и създават илюзията, че лесно можеш да се измъкнеш, е няй-якото нещо в цялата работа.

  “Зората на мъртвите” на Джордж Ромеро е най-великия зомби филм, евър! 🙂

  Елфа е най-голямото зомби! 🙂

 10. @Дринов
  Не е във връзка с публикацията по-горе, но все се каня да те питам и все забравям.
  След „Властелина на пръстените“, „Игра на тронове“, очакваме и „Хобит“ … очевидно фентъзи жарна е във възход и се радва на приличен успех. Та въпросът ми е: има ли някакви новини или поне слухове за екранизацията на „Колелото на времето“ ? Ясно е, че реализацията на подобен проект е изключително сложна, заради мащаба на книгите, но все си мисля, че един подход подобен на „Игра на Тронове“ би бил подходящ в случая … въпреки че евентуална версия на голям екран би била нещо приказно 🙂
  Същият въпрос и за „Фондацията“ на Азимов 🙂

 11. Е защо пък “Колелото на времето” не е ли по-добре „Малазанската книга на мъртвите“? 😀

 12. ааа – ако така ще си фантазираме, ние с Дринов отдавна правим магии за „Хрониките на Амбър“ на Зелазни 8)

 13. Колелото ще бъде като „Докато свят светува“ и „Пътеводна светлина“. Децата ни ще отраснат с него:) А Малазана би струвал колкото 18 Аватара за да го направят адекватно.

 14. @UZUMAKI
  Крис Рок може и да не струва, но аз говоря по-бързо от него и съм значително по-бял и рулирам. Може да се ява на новия TED и да разкажа „The Return Of The Living Dead” и да стана шибана легенда.
  @Дринов
  Като видя бавно зомби ще му дам 5 лева, баси балъчетата:)

 15. Сигурен съм, че рулираш значително повече от Христовия Булван, пък и щом си бял, значи определено ще гласувам за теб! Обаче ще станеш шибана легенда, само ако се обесиш след презентацията в TED – публично и на червата си, за да си on-topic. Такова нещо още не се е случвало, пък и ще вдигнеш торент трафика на “The Return Of The Living Dead”, бетонирайки и без това здравия му култов статус. Ако не друго, това ще е неоспорим плюс.

  PS „Фондацията“ мислеше да я прави Роланд Емерих. Божке!

 16. Емерих ?!?! Къде ли ще вмъкне веещото се на бавен каданс американско знаме ?

  Прочетох, че Universal са закупили правата на Колелото на времето …

 17. @UZUMAKI
  Каква страхотна идея! Може да добавя и надпис на сцената със собствената ми кръв и лайна – „UZUMAKI made me do it!“ така и ти ще станеш легенда, а и ще докажем, че сатаната не е трансцедентен художествен образ, а е тук сред нас и ни шепне по форумите.

  Между другото „Троновете“ се получава доста добре и това дава надежди за неща, като „Хиперион“ например, за които съм бил сигурен, че няма как да се изпълнят.