„Стая” („Room”)

Една добра новина за всички фенове на качественото кино. Филмът „Стая” („Room”) на Лени Ейбрахамсън, който вчера получи четири номинации за „Оскар” 2016 в категориите за най-добър адаптиран сценарий, режисура, филм и главна женска роля на Брий Ларсън (която вече се окичи със „Златен глобус” за изпълнението си), ще бъде показан на голям екран у нас в рамките на 20-то юбилейно издание на София Филм Фест. С това Ейбрахамсън прави своеобразно завръщане у нас, след като през 2005 година получи Голямата награда на СФФ за дебюта си „Адам и Пол”.

Създаден по едноименния роман на Ема Донахю, „Стая е вълнуваща и емоционална история, възхваляваща издръжливостта и силата на човешкия дух, разказваща за 5-годишния Джак (Джейкъб Тремблей) и неговата майка (Брий Ларсън), които в продължение на няколко години са държани в плен в стая с размери 3 х 3 метра. За Джак Стаята е целият свят… там, където е роден, където той и неговата Мам се хранят, спят, играят и учат. Но докато за Джак това е дом, за Мам е затвор. Чрез силната любов към сина си, Мам е успяла да му създаде детство в тяхното малко пространство. Но докато любопитството на Джак расте заедно с отчаянието на Мам, тя осъзнава, че Стаята не може да ги задържи вечно.

Повече подробности може да откриете в официалното прессъобщение.

„СТАЯ” на Лени Ейбрахамсън –
в секцията „ГОЛЕМИТЕ НАГРАДИ”
на 20-ия София Филм Фест

Един от най-добрите филми на 2015 година според голяма част от кинокритиците в цял свят е „СТАЯ” на Лени Ейбрахамсън. И съвсем не случайно вчера Американската киноакадемия обяви номинациите му за ОСКАР в четири категории – най-добър адаптиран сценарий (Ема Донахю, по нейния едноименен роман), най-добра актриса (прекрасна Бри Ларсън, която преди дни спечели „Златен Глобус”), най-добър режисьор и най-добър филм.

Носител на Наградата на публиката от фестивалите в Торонто и Варшава, СТАЯ” има в актива си повече от 50 награди и почти 100 номинации – и това се случва САМО в рамките на трите последни месеца на 2015 година!

Публиката в София познава Лени Ейбрахамсън от 2005 година, когато неговият филм „Адам и Пол” получи Голямата награда на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ. Не забравяйте, че в конкурсната програма на фестивала участват дебютни филми – щастливи сме, че именно от София започна пътя към световната слава за талантливия ирландски режисьор!

В „СТАЯ” Ейбрахамсън неусетно създава достоен кинематографичен образ за творбата на Донахю, превръща я в завладяващ, честен и предизвикателен филм. Двете звезди са изключителната Бри Ларсън и младият дебютант Джейкъб Трембли – в ролята на Ма и нейното момче, които трябва да се адаптират към външния свят след години затворничество. Драстичната промяна в живота им е разказана през погледа на петгодишното дете по такъв начин, че публиката няма шанс да откъсне очи от екрана. Със същата страст и напрежение се чете и романа на Ема Донахю, която лично работи по сценария на филма. „СТАЯ” е един от най-силните филми на 2015 година – изключително ВАЖНО е да БЪДЕ ВИДЯН!

САМО през МАРТ – на юбилейния 20-и София Филм Фест!

Очаквайте още новини за 20-ото издание на фестивала!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments