CG класика

Vimeo потребителят Inrdshelby е сглобил едно 20 минутно филмче, в което представя част от най-известните компютърно генерирани образи (CGI) в киното от „Кинг Конг” (1933) до „Аватар”.

Филмчето в никакъв случай не претендира за изчерпателност – адски много заглавия, по една или друга причина не са намерили място в него, някои от които според нас са просто задължителни (в коментарите на сайта може да видите част от мотивите на Inrdshelby за това) – и освен това не е много пипнато откъм структура и ритъм (част от заглавията са представени за секунди, други излишно дълго), но като цяло е доста приятно и информативно.

Ако си падате по ефекти, хвърлете му едно око.

Както казахме, филмчето не е много пълно. Ако искате да се запознаете малко по-подробно с темата можете да го направите в „Timeline of computer animation in film and television” и „Greatest Visual and Special Effects (F/X) – Milestones in Film”. За съжаление обаче, и двете са в писмен вид, но поне във второто има картинки.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Наистина цяло приключение си е това клипче. Гледа се с кеф и носталгия. Този праисторически стоп моушън си е къртовски труд, респект.
    Към всички изброени бих добавил „Трон“ от 72-ра и „Човекът с косачката“ като еталони за пц ефекти.