Стар Уарс 7 - ревю

Всеки, който поне веднъж е гледал дори и един от епизодите на „Star Wars”, познава много добре онова особено чувство на трепет и очакване. Седмият – „Междузвездни войни: Силата се пробужда”, с който стартира още една глава на сагата, вече е факт и надали ще има много хора на планетата Земя, които да не влязат в досег с него или с манията около него. И предвид факта, че филмът на Дж.Дж. Ейбрамс е наистина специално киносъбитие, което не се случва често, ние ви предлагаме един нетипичен поглед към него – седем гледни точки на седем от най-изявените фенове и „Star Wars” скептици в екипа ни.

Анита:

Озадачаващо, но като тегля чертата, се оказва: въпреки огромния предшестващ hype, нито един филм от „Междузвездни войни”, видян на голям екран за пръв път, не ме е разочаровал. Дори и злощастният „Епизод I” – чак след края и осмислянето на втората прожекция, се усетих как са ни подхлъзнали. Това важи и за „Силата се пробужда”. Второто, третото, петото гледане вероятно ще променят чувствата към филма на Джей Джей Ейбрамс, но засега поводи за безпокойство няма. Той е точно това, което трябва да бъде, и включва всички онези магически съставки, които превърнаха оригиналните серии в митология: надъхващата музика на Джон Уилямс, неподражаемият начален шрифт, двубоите с лазерни мечове, писукащите миловидни дроиди, издяланите сякаш в час по трудово космически кораби, Хан Соло и ходещият губер Чубака на борда на „Хилядолетния сокол”, покритият с черна маска злодей (вече бунтовен дългокос тийнейджър вместо огорчен възрастен – все пак, времената се менят), хвърчащи в небесата изстрели от бластери, архетипни герои, разиграващи вечната битка между светлата и тъмната страна, а всъщност – изясняващи семейните си проблеми. „Епизод VII” е старомоден и не му пука коя година е. Това е прекрасно, нали?

Благой:

Силата се пробужда“ е може би най-професионално направеният „Star Wars“ епизод  – режисьорски, сценарно, актьорски и технически се отличава с прецизирана до последната минута история, разказана балансирано, с патос и екшън в синхрон, с визия и драматизъм, почти дословно следващи „Нова надежда“. Именно последното е едновременно плюс и минус на седмата част: колкото и адекватно Дж. Дж. Ейбрамс да е вкарал сюжета в старите, но все тъй здрави обувки на Джордж Лукас, толкова почти с нищо различно не успява да изненада. Безспорно обаче „Силата се пробужда“ е урок по комерсиално кино с хващаща те за гушата носталгия, а отколешният мотив за родовата обремененост, за архетипния герой и за сблъсъка между бащи и синове продължава да функционира безотказно.

Със сигурност „Силата се пробужда“ е страхотен, още по̀ със сигурност е филмът, който феновете години наред очакваха да видят. Дали обаче е това, което наистина искат днес? Може би. При всички положения проектът щеше да е по-дързък и любопитен, ако беше обединил двете досегашни трилогии, раждайки нов и напълно незнаен джедайски хибрид, вместо да рециклира готов материал. Фабулата пък щеше да спечели, ако по-малко разчиташе на случайността, за да придвижва действието. Като се има предвид каква все пак е целта на Ейбрамс, изброените неща не пречат на „Силата се пробужда“ да е адекватен по отношение на това, което цели да бъде, а точният ритъм, чудесният каст и стегнатата драматургия гарантират неусетни 135 минути в киносалона.

Силата се пробужда

V:

Месеци наред, а за някои фенове дори години, не спираха всякакви предположения и слухове за героите в „Междузвездни войни: Силата се пробужда” – кой от новите е свързан по един или друг начин със старите, кой от тях пък ще се завърне и как ще се е променил, какво ще се окаже и как ще се развие… Не се безпокойте, много от въпросите ви ще получат отговор, при това в първите минути на филма, и не вярвам някой да остане разочарован – макар и напълно позната, историята все още увлича и отново е разказана през погледа на леко неориентирани герои, захвърлени в нови светове и ситуации. С две думи, идеални проводници за зрителите, които знаят толкова много за тази далечна галактика и пак очакват да бъдат изненадани.

Разбира се (и за съжаление), доста от загадките остават за следващите епизоди от семейната сага на Скайуокър и това е едно от малкото неща, които ме разочароваха, защото смятам, че една по-завършена история щеше да работи по-добре. От друга страна, в заглавието присъства „Епизод VII”… Няма начин да избягаме от миналото и май няма смисъл да опитваме – тема, която е засегната и в самия филм. Все пак, един съвет: ако можете да се отърсите от сюжетните прилики и не правите непрестанни сравнения между новите и познатите герои, „Силата се пробужда” ще ви се стори още по-добър. Едва ли ще предизвика захлас в някого, освен може би в най-малките, но за сметка на това е изключително приятен и развлекателен. Отлично начало на новата трилогия и достойно продължение.

Влади:

В моите очи „Междузвездни войни: Силата се пробужда” е техничарски, стандартен и солиден корпоративен блокбастър с колекция от проблеми и проблясъци. Говорим тук за напълно гледаем семеен епос, който се вписва адекватно в канона на оригиналната трилогия и би трябвало да отплува в историята като значително подобрение спрямо злощастните прикуъли.

Не разполагам с особено силна емоционална инвестиция в митологията, произведена от въображението на Лукас и поета от Дж. Дж. Ейбрамс и затова “магията” не проработи за мен. Забавлявах се на качествените сцени, техническата презентация е безупречна, филмът впечатлява с внимание към детайла и прецизно пресъздаване на една особена ретро атмосфера.

Очаквано „Силата се пробужда” се представя като колекция от препратки, алюзии и намигвания към оригиналната трилогия. Този подход е светлинен меч с две остриета. Някои от сцените работят прекрасно, други дрънчат на кухо, но в крайна сметка филмът не успява да се разпадне.

В най-добрата си форма Дж. Дж. Ейбрамс почти се доближава до Спилбърг в най-лошите му дни. В крайна сметка монументалните амбиции на „Епизод VII”, мотивирани и от чудовищното глобално очакване, се огъват в тавана на таланта на Дж. Дж., а ограниченията на митологията  препятстват филма в мисията му да излезе от коловоза на масовото развлечение и да се засели в света на истинското кино. Мястото на „Силата се пробужда” е в поп-културната съкровищница на Западния свят, а оттук насетне аз ще следя внимателно най-важното и интересно нещо, свързано с този филм – представянето му в бокс-офиса.

Елфа:

Това, което интересува всички е „дали филмът става”. За да не ви губя времето и да не залитам в ненужни претенции, директно ще ви отговоря – става и още как! Изолирах се максимално от непрекъснатите новини, телевизионни спотове и реклами, свързани със „Силата се пробужда”. Останах си на ниво тийзър и трейлър. Колкото по-малко знаех за филма – толкова по-добре. Тайничко се надявах всичко да се е получило и Джей Джей Ейбрамс да поеме щафетата и да продължи успешно със завета на Джордж Лукас. Получило се е.

Новите герои са брилянтни, въобще не успяха да ме подразнят. Черната овца на щурмоваците (Джон Бойега) е чудесен персонаж, тайнствената пустинна мацка (Дейзи Ридли) също, футболнотопковият аналог на R2D2 – и той. Кайло Рен (Адам Драйвър) е запомнящ се badass! С всичките му силни и слаби страни. По-красив и на моменти по-зловещ от него е единствено Донал Глийсън, сцените на когото са толкова внушително диктаторски, че ми идваше да изпъна ръка с възгласа: „Big smile!”.

Поу Дамерън (Оскар Айзък) също ми допадна. Сноук (Анди Съркис) – неговият талант е и негово проклятие. Може би единствен от героите, който не ми хареса. Но трябва да има и върховно зло. Моментът на истината – Хан Соло, Лея и Люк. Повече от достатъчни. Напълно задоволителни като носталгично превъплъщение и като отредено място в новата история на звездните войни. „Силата се пробужда” е по-мрачен, солидно динамичен, с ненатрапчив comic relief. Смущение в Силата нямаше. Резултатът е повече от добър! Ще се гледа отново…

Светли:

Привилегия е да си свидетел на раждането на една притча, която постепенно с годините се превръща в мит и символ за цели поколения. Най-големите опасения на почитателите на STAR WARS бяха именно във връзка с продължаване на традицията – за щастие, със своя майсторски прочит на следващата част от историята за борбата между Тъмната и Светлата страна на Силата, Дж. Дж. Ейбрамс успява да възроди свръх-любимото усещане за абсолютна реалност на онзи свят, който познаваме така добре – и обичаме от години…

Всички нови герои – и Кайло Рен, Фин, По Дамерон и Рей намират своите места така естествено и неусетно, че в нито един момент не се поколебах да повярвам на всичко, което се случва на екрана. Любимият Хан Соло е умел водач в една част от действието, генерал Лея Органа е необходимото свързващо звено и лидер на Съпротивата, а със сигурност легендарният Люк Скайуокър ще бъде главно действащо лице (поне) в следващата част на сагата.

Незабравима за мен ще остане сцената, в която „Хилядолетният сокол” полита отново с инстинктивното и виртуозно умение на Рей да пилотира, а също и хореографията на космическите битки, изпълнени изцяло в стилистиката на оригиналната трилогия. С нетърпение очаквам да проследя съдбата на Кайло Рен след съдбоносното и пагубно движение на аления меч, а също и уменията в овладяването на Силата на „новата надежда”. Стартът на новата глава от митологичната поредица ме запрати директно в хиперпространството. Благодаря ти, Дж. Дж. Ейбрамс!

Дринов:

Когато пиша ревюта, винаги се старая да подхождам трезво и обективно, но не винаги ми се получава. Има филми, които ми влияят емоционално – тогава всички недостатъци стават несъществени и остава чистото удоволствие. Много ми се искаше реакцията ми към „Силата се пробужда” да бъде подобна, но уви не ми се получи. Това обаче не означава, че не останах доволен. Да, филмът има известни недостатъци, но като цяло е успех – Силата отново е с франчайза.

И най-доброто и най-лошото нещо в „Силата се пробужда” е, че той отговаря на желанията на фенове да носи белезите на оригиналната трилогия и да се отнася с уважение към митологията и наследството ѝ. Това обаче води до повторение на сюжетни и тематични идеи и му пречи да бъде наистина изненадващ, различен и да разшири познатия ни свят – нещо, което (в известна степен) новата трилогия, при все огромните ѝ недостатъци, успя да постигне.

Един от най-големите плюсове на филма, извън техническата му презентация, за която просто няма смисъл да пиша, са героите му. Новите попълнения Рей, Фин и Кайло са интересни, пълнокръвни и със страхотна химия (и прекрасно изиграни от младите актьори), а ветераните се вписват между тях повече от достойно, всеки според предоставените му възможности. Очаквах повече от някои от поддържащите персонажи, но те тепърва ще се развиват заедно с историята.

Предвид това, че „Силата се пробужда” не пробуди в мен силна емоционална реакция, смятам, че положителната ми оценка за филма е наистина заслужена, а не плод на някакъв сляп фен-атизъм. Нямам търпение за „Епизод VIII”!

–-

П. П. Споделете вашите впечатления в коментарите и трима от вас ще спечелят оригинален плакат на филма.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

162 Comments

 1. Жесток. Революция за поколенията. Не спах добре тази нощ и ме сърбят пръстите да избягам от работа следващите дни, за да го гледам отново и отново.
  Дано шефът не разбере за намеренията ми.

 2. Продължението, което чакаме от 30 години!

  Не е перфектен, но оценка бих дал след второто гледане довечера!

 3. Както се очакваше ******************* Беше доста зле направена сцената, но каквото такова. Ще генерира доста приходи и живот и здраве в Епизод 10 ще **********.

 4. Най-забавното е, че “Guardians of the Galaxy“ и евентуално продължението му, ще са по добри от всичките “Star Wars“ взети заедно!

 5. Браво, бре, изненадахте ме приятно. Не очакавах такова нестандартно ревю….
  Пробвайте следващите пъти да ни изненедвате така по честичко… 😉
  Аз пък се радвам, че за всички ви филма ви е харесал и е страхотен, защото и аз имах такива очкавания. Сега остава само с приятели до отскочим до Враца тези дни да го гледаме, защото аз все още нямам удоволствието. И се радвам, че филма е добър, защото и аз на това се надявах.

  П.С. Хайде сега да видим ще можем ли да бием рекорда на Mad Max: Fury Road от 150 коментара 😉
  И тука хайпа е голям, но….

 6. @Sakho – добре де, олигофрен смотан, нормално ли е да спойлваш така?!? Не се ли замисляш, че огромна част от феновете все още не са го гледали, при условие, че масовата премиера е утре?!?

 7. Изкуших се да прочета ревюто, но издържах… прочетох само коментарите : ))

 8. Колкото повече време минава, толкова повече оправавам „слабите“ моменти във филма. Определено е чаканото продължение, определно си заслужаваше и времето, и хайпа.
  Но винаги ще ме гложди , каква ли е била Лукасовата версия, дано някой ден я издадат на книга

 9. След последната нелепа трилогия – епизоди 1,2,3. Не искам и да чувам за идеите на Лукас.

 10. Съгласен съм с Влади.
  Почти всяко ревю, което съм мярнал включва израза „the plot is not very good“, но му прощаваме, защото е Star Wars и защото fucking nostalgia. Reasons….

 11. Кроя планове тоз уикенд да го гледаме със гаджето. Star Wars винаги ми е бил малко meh и истерията около него – пресилена, но от обща култура ще се гледа на кино, а и все пак са празници и шефа даде некой лев премии 😀

 12. Направо се шашвам като почнете да хвалите един филм до припадък( Досега комай само за Лудия Макс те уцелили).А има една стара поговорка:На прехвалени ягоди с голема кошница не ходете.Та за филма( спойлери бичес):*********************.Сценарият толкова много се влияе от предишните 6 филми, че се чудех дали пък не е ребуут.Ох защо да с и чешаме езиците повече-сагата вече бе съсипана

 13. Приятно римейкче. Всичко се нареди точно по план, от прихващането на Сокола до свалете щитовете и включването на Р2Д2. Класика. Изникват ми някакви въпроси обаче. Дарт Вейдър имаше своите слаби страни – запали му се леко плаща и изгоря целия за 19 секунди след това, но все пак колко ли щеше да издържи редови стормтрупър срещу него в дуел със светлинни мечове? FN-2187 даже затрудни Кайло Рен. Това не знам как да го разбирам – покрай вътрешната драма или е просто смотан? Лидеро Сноук дали реално не е 6 сантиметра висок, ама се прожектира голем? И не можаха ли една церемонийка поне да измислят за нашия стар другар от детството, дето се спомина…Нещо бързо дори. Люк Скайуокър обаче беше много типичен като стар джедай, жалко, че само тийзнаха с него. Сега и пиченце има да обучава, та поне до половината и втората част ще е римейк. А тя май ще става и новият шеф на Сокола, така че Чубака няма да скучае. Новото роботче също беше много типично, за разлика от пилота, който беше безличен. Макс Фонс Седеф не знам дали беше опит за лек полъх Оби Уан, ама няма да му върже. Абе дано това да беше само въвеждащо такова, да се напрегнат малко повече в следващите неща откъм оригиналност и история. То вярно е коварен студиен проект това, няма мърдане, ама малко може да раздвижат. Нещо интересно, да се чудиш какво ще се случи, а не да чакаш просто ОЩЕ СТАР УОРС. Аз такова не помня.

 14. Смазах се от кеф.Всички стари герои и роботи на едно място 🙂

 15. Да – great review idea…rises to the occasion …
  Само няколко , съвсем произволно възникнали мисли ….
  Киното няма граници, може да пресъздаде всичко (което виждаме или не виждаме) …
  То се прави от хора…и филмите се гледат от хора …също…
  Гледането на филми ражда магия ..понякога….
  Магията има формула, която никой не знае…
  Дори най-яките хора в киното не могат по команда да произведат този елемент на магия, обаче , дори когато са произвели всички останали …
  За станали филми обикновено казват, че „стават“, че са‘solid’ …което е положителна оценка…
  Любовта е трудно обяснимо нещо…не може да се пипне, посочи, изчисли или опише докрай, а е в основата на всичко ….което искаме или не искаме да правим …
  Тя добива своята същинска дълбочина, когато я загубим…
  Загубената любов се губи обикновено завинаги …и обикновено ние никога не искаме да приемем това…
  Човек е готов да направи всичко, да плати всичко, да понесе всичко – само да си върне …това някога обичано и сега загубено нещо …
  По-дългото живеене научава човек, че способността да обича е вътре в него (а не извън) – и затова не може да зависи само от нещата, които са извън него ….Така човек се научава (бавно) да обича и други неща …и работи…
  Когато човек обича нищо няма значение …когато не обича всичко има значение…

 16. Не знам какво съм сънувал тази вечер, но сутринта се събудих с прозрение, което ме озари със своята фундаменталност – 5 часово тimelapse видео, проследяващо растежа на гъст пубисен храст, оставен на течение от полупритворена врата, носи повече дълбочина и смисъл от коментарите на Milbo под ревютата на „Силата се пробужда“ … с което не искам да кажа нищо друго, освен, че трябва да се науча да контролирам сънищата си по някакъв начин.
  Защото сънищата са любов … а любовта е сън … амин

 17. Гледам в програмата на някои прожекции пише „дублиран“. Дали е грешка или филмът е подходящ за деца, които не могат да четат ?

 18. Филмът като цяло е съвсем малко над Невидима заплаха,монотонен и малко ми доскуча.

 19. Филмът има И ДУБЛИРАНА версия – аз лично ще експериментирам с нея тази неделя, като ще водя племенниците си (8 и 6 г.), които вече са гледали предишните епизоди 🙂
  Искрено се надявам да издържа стоически изпитанието!

 20. Чакакм да излязат официалните данни
  Но вече се говори от непотвърдени източници, че Четвъртъчните среднощни прожекции на филма са нправили умопомрачаващите 55 милиона долара!!!
  Направих едни бързи сметки и ако вземем същия модел на поведение, както на Джураси Свят.. (18.5 милиона Четвъртък ноща, 342% увеличение в Петък, 15% намаление в Събота и 18% намаление в Неделя) то биха се получили 188 милиона за Петък, 160 милиона за Събота и 131 милиона за Неделя…
  Накрая ще се получи УМОПОМРАЧИТЕЛЕН СТАРТОВ УЙКЕНД ОТ НЕНОРМАЛИТЕ 480 МИЛИОНА ДОЛАРА!!!!!!!!!!!!
  Не знам дали на практика е възможно и дали има толкова кина и екрани, който могат да докарат такава цифра, но това е луда работа!!!

 21. Аз съм буден бе човек… спокойно. Просто правя най обикновени сметки.
  Направих и едни други, ако се движи по същия модел както Хари Потър 7 част 2, който е бил много по както казват на английски front loaded ще изкара 221 милиона…

  Аз съм казал веднъж….
  Over 120 OD
  Over 260 OW
  Over 850 DOM (possibility of 1 billion)
  Over 3 billion WW (possibility of 3,5 billion)
  Over 500 in China… може би…..

 22. и аз мисля, че ще мине 2-та милиарда без проблем, къде заради истерията, къде заради положителното настроение, къде заради празничния момент около Коледа и Нова Година.
  Но от 2 нагоре…….. дано мине Аватар

 23. Джар Джар Ейбръмс… не, мерси. Знам, че е тъпо да си предубеден, но от тоя посредствен калъф не очаквам абсолютно нищо смислено.

 24. на мен така ми действаше първият кадър от трейлъра, със черния стормтрупър, ама се оказа яко попадение към актьорския състав.
  Жертвай 10 кинта за каузата 2 млрд, няма да съжаляваш 😉

 25. Ммдаа, може да се каже, че започна едно ново начало на развлечение с този епизод и е това, което се очакваше…просто хитрото еврейче с очилцата знае какво харесваме и това ни дава. То именно в това е таланта му.Още лятото ви казах, че това ще е Филма на годината. Мога да кажа, че най лошото в този епизод е, че свърши. Да прекалено кратък за такъв ранг и калибър филм.Много е стиснат този очилатко дребен и не ни достави поне 3 часа удоволствие, а само 2. Виж П.Джаксън си изработи всеки даден лв. с по 3 часа и горница удоволствие.
  Кво смята оня горе с боксофис резултати и изпада в екстас?! $81,953,950 е резултата на Джурасик свят първия ден.И $208,806,270 за един уикенд. Но както и се очакваше това да е филма,който ще отвее Аватар от челната позиция. Премиерата в световен мащаб е почнала още в сряда и $ 72.7 милиона през първите два дни на международно ниво, с глобалното сумиране сега възлиза на $ 130 милиона. Star Wars добавя от Япония и Испания до днес сумарно. И това е първия рекорд за всички времена за един ден /Четвъртък/ да се достигне такъв резултат. Прав е оня отгоре да изпада във делириум от такъв рекорд. Очакванията са големи да. Тази серия реално надмина предишният рекорд, който бе поставен единствено от Междузвездни войни: Епизод III – Отмъщението на ситите през 2005 г.,който събра само за един четвъртък от $ 50 милиона.
  Нека Силата е с нас… хахахахх детски филм е това. 🙂 Бластери, мечове, совалки и разбира се не може без чернилка в главна роля. Баси този от къде го изровиха. Ама нали трябва да покрият квотат против расова дискриминация на семитите.
  Мацката е трепач – сладурана. Но можеше и повече от очилаткото J.J. Особено за времетраенето направо ми е длъжник този.
  Ще водя малки да го види, но едва ли ще му хареса, както му хареса Джурасик свят. Динозаврите са си повече cool…

 26. И понеже съм си консервативно копеле си ми липсва Лукас.И колкото и добри ленти да се направят, и от който и да е било, и ако ще да мине 5 милиарда приходи. това за мен не е същата Star Wars by Джордж Лукас. Лукас е и ще си остане истинският магьосник и творец на този свят.

 27. Аз лично останах много доволен от видяното вчера – с изключение на факта, че Синема Сити се изгавриха малко като бяха продали същите места за които бях купил билети преди около два месеца на някакви калъфи и се наложи да привикваме супервайзорката да оправя тъпотията (добре, че имаше свободни 4 места на горния ред, та се настанихме там), която само потвърди, че съм купил билетите действително преди два месеца.

  Извън тези неуредици новия филм от поредицата ми хареса изключително много – подхода на Дж. дж. да се върне към използването на practical effects, миниатюри, реални макети и декори беше като свеж полъх след натъпканите до безобразие със CGI блестящи и танцуващи епизоди от предисторията на Лукас. Нова история, нови герои, нови възможности – старите бяха доста силни като поддържащи персонажи, но Хан Соло се открои сред тях като показа, че не е загубил и грам от чара си на контрабандиста Хан Соло 🙂

  Малко странно ми стоеше избора на главния лош – Кайло Рен с доста агресивен anger management, но може би на второ гледане няма да ми се вижда толкова странен. Имаше си всички елементи на поредицата, космически битки, дуели със светлинни мечове, дроиди, нова Звезда на Смъртта (рециклиране на някои идеи от оригиналната трилогия, но направено с вкус), този път Бунтовниците се трансформираха в Съпротива, а Империята – в Новия ред, но и от двете страни имаше герои и потърпевши. На моменти имаше накъсване на темпото, но нищо фрапиращо (или поне не видях такова) и си мисля дали няма да насилят малко поредицата с тези две години между отделните епизоди време, но това тепърва ще се изяснява.

  При това излизане на филм от вселената всяка година мисля, че превръщането на сагата в конвейрен продукт от страна на Дисни не е много удачно, но все пак корпоративните резултати и финансовите резултати са по-важни от това да се отдели малко повече време за всеки филм преди окончателната му версия да дойде в кината. Ще видим как ще се отразят тези детайли на цялостния облик на тази поредица, дали ще загуби от първоначалната си инерция или ще станем свидетели на ново начало и качествени изпълнения.

  Като че ли можеше да бъде малко по-дълъг този филм, май 135 минути не ми стигнаха на мен или съм свикнал на по-дълга продължителност покрай Хобит и Властелинът 🙂

  Като цяло съм доволен от Силата се пробужда и бих го определил като по-добър от цялата prequel трилогия.

  8/10

 28. Много хитро годподин Ейбрамс , много хитро наистина! 🙂

 29. Ейбрамс наистина е хитро копеле. Отново успя да пробута на масите римейк и да се бие в гърдите, че е нов.. Боже, някои бийтове са едно към едно и някак си това не дразни никого. Добре, че комедията (никога преди не е била силна черта на тези филми) помага, за да се смели случващото се.
  Новите персонажи са готини, но не достатъчно флешнати.
  Синематографито няма какво да го коментирам – 11/10. Това е най-яко изглеждащият филм от всички досега, смесвайки новите снимачни похвати с поклон към старите.
  Обаче Харисън Форд не може да играе, официално. И той, и Кари Фишър. Поставени в контекста на кадърни актьори около тях, сцените им са ужасни.

  А пък Адам Драйвър е доста голям шмульо като злодей. Силно се надявам да му приберат ушите от тук нататък, че да не става за смях в следващ бой с хора, нетренирали с лайтсейбър. И докато сме на темата със злодеите, що за име е Сноук 😀 😀 😀 Все едно Съркиз си е взел и персонажа и името от Властелина на пръстените.
  И още – сега официално 4 от седем филма имат Звезда на Смъртта в тях.

  Anyway. Филмът печели точки на базата на супер тъпите предишно-излезли части.

  6.5/10

 30. Вече падна един рекорд! Честито
  TOP SINGLE DAY GROSSES
  Rank Title (click to view) Studio Single Day Gross Theaters Average Date Gross-to-Date
  1 Star Wars: The Force Awakens BV $120,500,000 4,134 $29,149 F 12/18/15 $120,500,000
  2 Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 WB $91,071,119 4,375 $20,816 F 7/15/11 $91,071,119

 31. Съгласен съм с Дориан и Satyr. The Force Awakens (и всеки един филм на JJ) ми напомня малко на McDonalds. Добър брандинг и красиво визуално поднасяне на предъвкан и изплют фаричен боклук, който не оставя помен за душевна градация и води до стомашни проблеми.

  Лошото е, че на текущата генерация им липсва допира с реално качество и смисъл. Всички са станали ‘comfortably numb’…

 32. Основните герои – Рей и Кайло Рен са точно толкова инфантилни, безполови и хаотични в действията и бездействията си, че да се харесат на съвременните младежи със сходно поведение.

  В Рей няма нищо от женствената мекота на младата Лея и на пищната Амидала. Дори едрия план на очертаните ѝ клепачи не може да компенсира пълната липса на цици и очевидно търсения андрогинен ефект. Като прибавим и фактът, че си падна по негър – политкоректността тук ми идва малко в повече.

  Кайло Рен се държи като петгодишен в поведенческа криза. Дори когато просто ходи, и каската и пелерината му в гръб трябва да правят алюзия с Дарт Вейдър, в движенията му прозира една дразнеща нотка на истерична налудност.
  След перфектно изградения образ на Дарт Вейдър, който преминава през какво ли не, за да се превърне в това, което е, вътрешната драма на младото копеленце е крайно неубедителна. Роден както се казва, „със сребърна лъжичка в устата“, с родители и семейство, които му гарантират един перфектен и звезден живот, той, видите ли, бил „съблазнен“ от Тъмната страна. Абсолютно олицетворение на съвременните младежи, които презадоволени и отегчени от плодовете на цивилизацията, отиват да се бият на страната на ислямистите, в търсене на адреналин и смисъл…

  Дано в следващите епизоди на тези два образа им се придаде малко дълбочина и плътност, защото така стоят като кръпки, като непасващи парчета в иначе перфектна картина.

 33. Натали Портман пищна?

  всички критици на филма говорят за това как са се чувствали навремето гледайки „Войните“.
  Вече не сме /сте/ онези деца, няма как нещо да ни изненада, да ни омагьоса така, приемете, че е поредната глава от сагата и ще й видите всички качества и достойнства

 34. @Riddick

  Да, не съм се изразил правилно. Имах предвид не че Натали Портман е пищна като форми, а че в ролята на Амидала има пищно излъчване на жена, създава УСЕЩАНЕ ЗА ЖЕНА. Независимо как е облечена и гримирана, и с какво се занимава, дори когато стреля, прави изявления пред сената и т.н., екранът е изпълнен с мекота, деликатност и женственост.
  Докато Рей е типичен андрогин – телосложение, механика на движенията, мимики и жестове. Груба и недодялана.

 35. Много точни наблюдения на TheVulture.

  Особено – „… вътрешната драма на младото копеленце е крайно неубедителна. Роден както се казва, “със сребърна лъжичка в устата”, с родители и семейство, които му гарантират един перфектен и звезден живот, той, видите ли, бил “съблазнен” от Тъмната страна. Абсолютно олицетворение на съвременните младежи, които презадоволени и отегчени от плодовете на цивилизацията, отиват да се бият на страната на ислямистите, в търсене на адреналин и смисъл…“

  И – „Рей и Кайло Рен са точно толкова инфантилни, безполови и хаотични в действията и бездействията си, че да се харесат на съвременните младежи със сходно поведение.“

 36. Връщам си думите за Джон Бойега- пичът показа рядко срещан ентусиазъм и адекватност. Рей също беше доста яка, BB 8 също ме спечели, докато в един момент не изчезна окончателно. Оскар Айзък може да се отреже от филма, до такава степен беше безполезен. Хан Соло и Лея бяха като Ридж и Брук, но още по-пластмасови и неестествени помежду си. Харисън Форд показва огромна неприязън към персонажа си извън и във филма. Последната сцена с него беше запомняща се, но Кайло Рен за мен е една недомислица, а не е като героят съвсем да няма потенциал. Наистина съжалявам и Адам Драйвър, мястото му не е тук, а сигурно не е лош актьор. Рен Кайло и без да си свали маската не беше заплашителен, гласът му беше generic, а изблиците на агресия по апаратурата бяха абсурдни и смехотворни. Дизайнът му си остава повече от скромен, но това е най-малкият му порок. А когато злодеят ти си свали шлема, a залата се смее, значи имаш много сериозен проблем and there’s no way around it.

  Покъртително слаб кастинг тук и там, веднага се сещам за генерал Хъкс и драматургичния фейл, когато надъхва стормтрупърите. Или за онази изцепка в Милениум фалкън с дженерик чудовищата… Дори във фенфилмите няма такава чалга, за бога.

  Не видях добра режисура, не чух добра музика. Хуморът беше ту силен, ту cringeworthy. Екшънът беше отсъстващ, което не проумявам за Star Wars; една битка и половина със светлинни мечове, 5-10 екс уинга накрая. Честно ли?

  При това видно невдъхновена и безполова режиура. Да, няма ленс флеъри, но има грозно зуумване, престараване с fade out преходи; ненужен name dropping, cameo fest и съзнателно имитиране на „Нова надежда“. Отчитам, че в дуелите с мечове имаше характер и гняв, разочарован съм, че 1) нямаше повече, 2) ученикът на Люк беше равностоен с хора, които пипат светлинен меч за първи път.

  Филмът упорито не си позволи да е нещо ново, не използва силните си страни. Мудно темпо в тези два часа и малко, малко изненади (една или две бяха общо?), дървена режисура, кастинг недоразумения, липсващ екшън, нелепи дупки в сюжета и много малко сюжет като цяло. Беден world building.

  И за това нещо 8.8/10 в IMDB, 95% RT, 80 Metacritic. Оценки, по-добри или равни на тези на оригиналната трилогия. И всеобщ кравешки възторг…

  P.S. Марк Хамил изглеждаше супер.

 37. Бахти претенциите, бахти чудото…

  Изтъкваните плюсове и минуси променят знаците си с всяко следващо мнение на тези, които-най-скоро-са-гледали-филма.

  Прави сте, филмът е ориентиран към всеки инфантилен, безполов и хаотичен в изказа си… капут с клавиатура под ръка.

  Колкото и да се пънете, търсейки под вола теле, филмът е добър (без значение колко по-, най-, в пъти по-, много, хипер, мега, гига, ултра, тера, на-майка-ви-в-путките слагате или не), както за филмовата 2015 година, така и в контекста на предишните епизоди, имащи супер много проблеми, без изключение.

  Oh, I’m sorry… нима ви засегнах? Like I give a fuck 🙂

  Както на никого не му пука за безценната ви критика. А дори не съм кой знае какъв фен на поредицата, lol…

 38. legrandelf +1
  Мъчно ми е за всички, които критикарстват, за да се намират на приказка, а и за онези, които не са усетили тръпка от филма…
  BTW – гледах дублираната версия и ЧЕСТНО – жива съм, нищо ми няма, при това не ме издразниха (много) с българското аудио. В залата в Сине Гранд на дневната прожекция бяхме 10 души с „падуаните“ си – нищо чудно дублираните копия да ги махнат от разпространение, или да оставят по една дневна съботно/неделна прожекция…

 39. @legrandelf
  Защо този филм да е различен от всеки друг и да го щадим от критика?
  Спомням си когато излезе Dark Knight и ОСОБЕНО Dark Knight Rises, се получи същото. Аман от фенщина, братче, не живеем вече в осемдесетте, че този филм да е събитието на десетилетиото.
  Като теглиш чертата това е кадърно направен рибуут на НОВА НАДЕЖДА, даже някои бийтове са едно към едно с него. Няма лошо, но нека да се разглежда като такъв, а не като оригинална продукция. Ако го поставиш извън вселената му, това е супер дженерик сайфай, заснет значително по-добре, но не и по-добре написан. Във собствената си вселена е третият най-добре направен филм, което звучи супер, ама като вземеш предвид прикуълите колко са зле, този комплимент почва да губи стойност леко.

  Което ме хвърля и към една доста еретична мисъл: Междузвездни войни е средняшка поредица, като се вземе предвид средното качество на всички филми дотук. Yeah, I said it. Преди СИЛАТА СЕ ПРОБУЖДА (за която вече споделих мнение) реално добрите филми са Епизод 4 и Епизод 5 (който е ЕПИЧЕН, не просто добър). Шестицата издиша, според мен, а следващите няма какво да ги коментираме. Това, което държи кораба да не потъне е именно фенщината от онези години и силната митология и създаден свят.

  Хейтвайте сега, ама това ми е мнението.

 40. Добре, че изкуството не се мери в килограми и сантиметри, ако ме разбират горехейтващите какво искам да кажа.

 41. Пичове, ако можете толкова, колкото знаете, ехе…
  Много сте напрегнати. Отпуснете се и се забавлявайте повече.
  Филма е подходящ за непредубедените, не за да служи за упражнения в проницателност и сладкодумие, камо ли за състезания по правилника на федерацията по – Ах колко знам, ах колко съм учил.
  Ако това не е вашия отбор, вървете там, където се чувствате най-добре.

 42. Мхм.
  Защото изкуството се измерва по-точно в уикенди и продаден мърчандайз, както Star Wars доказва от седемдесетте насам 🙂 Yepp, това ще да е 🙂

 43. След две гледания и половина (половината е, защото, най-вероятно, аз съм единственият човек заспал по средата на филма на предпремиерата 🙂 ), мога да твърдя, че филмът е великолепен и вълшебен.
  Хилядите препратки, заемки и цикличност, някои обяснявайки ги с мързел, са част от нещата, заради които мисля, че филмът е велик. Хората получиха различна история и сетинг в епизоди I-III и не ги харесаха, искаха Люк и старите си неща. Сега не харесват новия филм, защото бил мързелив и рециклиран продукт, без грам кохонес. Предпочитам този сценарай, пред наблъскан с оригиналности такъв. Трудно е да биеш най-първия Star Wars, въпреки че и той не е от най-оригиналните, пак според някои хора; но той се вдъхновява от редица неща, забъркват се отделните им съставки и излиза нещо невиждано до тогава. И фактът, че Force Awakens е чак седми филм в дадена поредица, не зная какво точно очаквате от него. Колкото и да бъде хулен Дж.Дж., заради липсата на талант, че е бил само едно техничарче и в най-добрите си моменти стигал Спилбърг в най-лошите, и как други режисьори биха направили нещо в пъти по-голямо от него, е изключително безпредметно (все едно да кажа, че Дени Вилньов ще направи по-добър филм от него; Ще е по-различен), защото той е режисьорът зад този филм и е имал смелостта да се нагърби с непосилна задача – да постави начало на трета, уж последна, трилогия, но и хронологично да продължи старите. Каквото и да направи, хората ще са недоволни.
  Аз харесвам цикличността и, тъй като Star Wars филмите от край време са ни занимавали със Скайуокърови, този носталгичен прочит на старата сага от страна на Ейбрамс страшно много ме радва, плюс няколко допълнителни неща, които направи:
  Темпото на филма не ми лагна в нито един момент. Почувствах истинска симбиоза между битки, хореография, драма и хумор.
  При последното гледане Сноук доста ми хареса, за разлика от първия път, когато ми изглеждаше адски нелеп.
  Младите герои и персонажи са най-големия плюс на филма. Страхотни изпълнения на Фин, Рей и Кайло Рен, и на самия BB8, който запълва тази четворка от към тийн, водени първично от чувствата си, герои. Суперлативи за избора им и за играта им. Много различни, но и същевременно много близки един до друг.
  Рей и Кайло Рен счупват с игра. Лицата им играят през цялото време. Телата им играят през цялото време. Страхотни са.
  Маз Каната е обсебваща.
  Няма значение каква ще е следващата история, ако в нея ми развият качествено персонажите на Рей и Рен.
  За момента, началото и подновяването на юнивърса, от страна на Ейбръмс, е великолепно. :yay:

 44. Интересно как ли е формулирн ефекта Стар Уорс в психологията. Да, филма е ок и повечето хора получиха формулата, която да им сработи в мозъка. Върши си работата идеално. Но как сами хората си се навиват за the extra mile е много интересно. Кравешки възторг не знам дали са точните слова. Нещо много по-силно е. Много кравешки възторг видях около този филм, дори и тук го има на кило, но повечето крави ги познавам добре и те реално не са крави и не изпадат лесно във възторг, дори напротив. Подобен филм биха го направили на нищо, ако заглавието му беше друго. Но стъпим ли на Стар Уорс, сами се впускат в топлата вана и им едно уютно и разтапящо, без някак да осъзнават, че им е отпускащо, защото сами са си прерязали вените.

 45. Малко смехории (несериозности): 🙂
  Според мен, за Рей:
  След битката за Ендор, поубедителите си спретват едно парти-гуляйче, еуоките вадят ендорска домашарка и всички се смахват. По някое време Люк, като типичен бащичко, взима зелките на еуоките и на всички, изпречили се на еуфорията му; в изблик на самосъжаление, търси утеха в обятията на изгората на френда си Соло и сред ярост, промили, лимфа и инцест се пръква Рей. Заради това тя е толкова бая-силен-самоук даджай и никой не знае коя е, защото всички искат да забравят за края на „Завръщането на джедаите“.

  Според мой приятел, за Кайло Рен:
  „Леа винаги е била боса откъм Силата, та нищо чудно, че Рен го маризи някакъв си рандъм стормптрупър, въртящ светлинен меч, по-добре от него, и някаква мацка, току-що проявила се със Силата.“

 46. Аз като стар фен на сагата съм крайно разочарован.Няма го стила на Лукас,няма го усещането за огромната вселена в предходните филми.Кайло Рен е жалък,най жалкото подобие на сит което съм виждал и във филмите и в анимацията и в игрите Star Wars.Това е достатъчно за да съсипе всичките ми очакваня за филма.

 47. Общо взето на j.j.няма кадърен филм,радвам се че няма да е режисьор на следващата част.Това ще да е новата ми надежда,а това подобие на боза не го приемам за продължение на любимата ми сага.

 48. Даааа очилатото магьосниче J.J. натрупа за един уикенд – Worldwide:$517,000,000 и Domestic . 20, 2015: $238,000,000 и си изби харчовете само за 3 дена….Добро попадения, но защо ли не ми се вярва, че ще мине постиженията на Avatar. Но ще почакаме и времето ще покаже. Все пак идва предпразничната еуфория…

 49. Ако не броим пъпчивия емо-метъл, който трябва да мине за архизлодей, както и фактът, че един от най-култовите персонажи умря, филмът е железен. Вече го гледах два пъти и по така наречените „празници“ ще го гледам още поне толкова. По-добре е, отколкото да прекарваш време в плюскане и имитация на коледно настроение. 9,5/10

 50. Снощи му направих второто гледане най-накрая и резултатът е, че съм съм още, още по-доволен. Другият месец отивам пак 🙂 Дринов, пускай плакатите!

 51. И на мен доста неща ми се изчистиха на второ гледане и съм в подготовка за трето. 🙂
  Двата най-големи проблема във филма са сцените с Наемниците и извънземните топки с пипалата и пламенната хитлериска реч на Хъкс.

 52. Аз харесвам Хъкс. Идва ми като усъвършенстваната версия на Моф Таркин. Иначе за Наемниците съм съгласен – не знам откъде ги изкопаха, но за момент се почувствах, все едно гледам Alien: Resurrection.
  Планувам трето през януари – заедно ли сме или ще ходите по-скоро?

 53. Да бе, самият Хъкс е як – както споменах има много хляб в взаимоотношенията му с Кайло и Сноук. И да, тази неделя сме на линия! 🙂

 54. Всеки, който публично обяви, че ще гледа тази второразредна изсмукана от пръстите боза повече от един път, доказа че явно всеобщото IQ на БГ зрителя е спаднало главоломно. Срам ме е, че такива ‘кино любители’ като вас съществуват…

  https://www.youtube.com/watch?v=lDhPIGgaoRs

 55. na koito filma nemu hareswa ne razbira ot kino
  vaob6te

  neveroyatni personaji i strahotna istoriq i dialok. Izklu4itelna rejisura ot rejisiora.

  neama tarpenie za epizod 8, 9 i roug one -dano sapone tolkowa dobri i stoinostni

 56. Това е ПОвратен (може да се чете и като ИЗврАтен) момент в историята на киното и изобщо! Вече ще гледаме „герой“ от третия пол и нЕкви издухани феминистки. Не вярвах, че Star Wars ще поеме по тва нанадолнище, ама факТ…Кой е следващия Бонд? (НЕ!, правилното е КОЕ е следващия Бонд??)
  Лея приличаше на руска тЕтка, а бунтовниците бяха облечени, като колхознци от времето на Октомврийската революция…
  И тоя новия Вейдър от трето поколение, размахваше некъв меч, тип горелка…
  Още много симпатични моменти имаше, няма да ги разкавам…
  Сцените с корабите минимизираха демиджа…до някъде!

 57. Парадоксално е де се четат точно опити да се търсят някакви измислени недостатъци на филма, по сравнения или твърдения за липса на оригиналност, „копи-пейст“ или „излишни“ персонажи. Точно в тези неща „критиките“ са ужасяващ пример за липса на оригиналност и копи-пейст, за съжаление черпен точно от такива бледи опити от разни клети западняшки сайтчета (и не чак толкова клети, ама …).
  Няма ли да доживеем някога в тази страна, повечето хора които претендират за някакъв вкус – да не си определят мнението от това, кого са чули и прочели да хвали/храни нещо, и да им правят сравнения на сравненията на копи-пейста. Не че един филм няма кусури и излишни моменти, ама направо се заричам, че няма да ги казвам да не вземе после някой да си развива масалите копи-пейст като папагал.
  За немощта на хейтърските проблясъци, срещнати тук-там в някои „коментари“ изобщо да не говоря. Как път нема за толкова години напредък в тая страна, известна като БГ-страната на копи-пейст културата, и да дочакаме дори в задявките да има оригиналност.
  А най-забавното е да се тегли чертата, и излиза, че точно ние, непредубедените зрители, които никога не сме били свръхвърли фенове на поредицата и снизходително още в тийн-възраст сме намирали някои детинщини в миналото, като дан за привличане на детската аудитория, днес пак с отворено съзнание и добро настроение посрещаме един добър филм, в който дори има добре загатнато „ново начало“, без да се губи връзката с добрите неща от миналото.

 58. Да, всеки е израсъл с тази вселена наречена Star Wars, и всеки е тръпнел от удоволствие да види продълженията на всеки един епизод, въпреки, че и до ден-днешен никой не се замисли над простичкият, но гениален факт сътворен от самият и истински създател на тази вселена – Джордж Лукас и защо първият му филм от поредицата носи номер IV. По този многозначен и прост факт можем да съдим за самият създател, колко е бил прозорлив /дори и дори да не се е надявал, поради факта, че не е знаел изобщо от последвалият всеобщ резултат от началото/ и реално всеки детайл е сътворен и измислен от този гениален човек. Всяко същество появяващо се там, всеки звук, всяка идеология и сюжет…Общо казано всичко! И сега възползващи се от старческата му немощ/ на Лукас/, от гиганта Дисни поемат кормилото на поредицата. Но явно никой от компанията не осъзнава простият факт, че не можеш да пресъздадеш нещо, което не е сътворено в дебрите на тези съзнания нагърбили се с уж благородната задача да удовлетворят неистовите ни на нас феновете желания за още и още продължения. Да. Не може да се сътвори тази вселена в оригинал, както е сътворена от самия си автор. Не можеш да доизмисляш свят, в който не си живял и измислил. Всяко ново начало от тук нататък ще е винаги насочено и свързано именно с това нeистово от страна на нас феновете желание за още и още, но това не е тази вселена, а подобието, копието. Дори да доведеш всички стари актьори за правдоподобност и автентичност – просто това не вселената на създателя Джордж Лукас. Всичко последвало би било бледо копие на самото начало, както се и вижда от всеки ден насам. Феновете постепенно отрезвяват и осъзнават този факт, че всичко е неистинско, повторено по друг начин, фалшиво, празно. Не ме разбирайте погрешно.Филма е заснет прекрасно и сюжета е доста добре уплътнен…Но…

  Нека започнем с анализа на този толкова очакван епизод.

  Самото начало дори е пародийно и смешно – дистройър закрива планетата със сянката си. Смях.. и пародия е това.Все едно гледах пародиен момент, а не новия епизод. Както и да е.Както вече всеки предъфка по форумите самият сюжет не е нищо ново освен добре забравеното старо – пълно копие на първата IV серия на Лукас. Само изместено с 30 г. напред и все още живи основните персонажи. Така и не разбрахме лековатия междузвезден престъпник на дребно Хан Соло какво изобщо правеше на този затворнически кораб. От къде изобщо се взе точно там когато Сокола бе притеглен и прихванат. Доста недомислие и сценарийни дупки. И понеже дребното Спилбърково ребърце J.J. вина ги има слабост към антипатични плазмодии и тук си вкара един такъв затворнически октопод за пълнеж от към липса на идеи за оригинални същества. Всеки знае как бяха нещата при Лукас – вселена от многообразие то всевъзможни причудливи същества, а тук повечето бяха копирани или просто докарани старите инопланетни мутри / като тия от съвета на бунтовниците/. Дори в новия плекуел на Лукс изобилстваше от невероятни нови творения, които просто дори не можем да изброим.

  Първо нека да си споделя това, което ми е на нараненото ми от Star Wars-пародии сърце и започвам в ни най-малко хейтърско намерение.

  Още в момента, в който се заговори за ново начало и продължение на поредицата всичко беше ОК от към очакваме от моя страна. След което се заговори, че от гиганта-лапач на компании Дисни са решили /или по-точно корумпираната и алчна застаряваща дама Kathleen Kennedy / бяха решили изцяло да елиминират от продукцията създателя на тази вселена George Lucas. Може би бяха сметнали алчното началство, че достатъчно са му платили с тия 4 милд. и би трябва ло да се очаква да си седне на задника и да си гледа пенсията и да похарчи доларчетата си. До тук е напълно разбираемо. Все пак са му платили на човека, независимо, че с Lucasfilm Ltd. както и уникалната компания за специални ефекти Industrial Light & Magic (ILM), той не само създаде, и диктуваше модата и нововъведенията, но беше цяла институция в киноиндустрията. Проблема не е в това, че не той вече прави новия филм. Не. И в предишните 2 епизода като „Империята“ и „Завръщането на джедаите“ той бе назначил други режисьори да снимат. Но… едно голямо „НО“… Все пак той си беше диригента и той беше създателя на вселената Star Wars и когато някой се опитва да пресъздава нещо свое, то се получава именно тази наблъскана с предъвкани и целящи да ни върнат към познатото копиращи плагиатства. Но реално не се получава. Тепърва критиката ще разбие този филм на пух и прах, но дотогава любопитството масите ще изкара кинтите, които си искат Дисни.
  Какво очаквахме реално? Всички искахме да видим още и още от новата вселена и не ни интересуваше дали пя пасва на оригиналната. Не. След второто гледане и отделен от фенската зараза и с реално и трезво разсъждаване върху това, което видях, то не бе това, което се очакваше. Сякаш магията Star Wars се бе изпарила някъде. Всичко ни бе поднесено като нов вариант на това, което реално всички искахме да видим. Това бе хитрото в подхода на J.J. -режисьорчето виновно за тази ни огромна и подхлъзваща ни заблуда.

  Актьорите са си на мястото и дори застаряващите също. Но като цяло цялата идея е толкова претупана и недомислена, което ме кара наистина да си мисля, че всичко е направено за да се превърне в проста печатница за пари. Не да задоволи и отговори на множеството нови въпроси, което предишните серии зададоха. А можеше да се обмисли и напънат. Реално Ейбръмс е прекрасен режисьор и не случайно именно Лукас го е избрал за заснемането на този епизод. Но трябваше да го допуснат да вложи от своята си магия и да преобразува вселената в истинската Star Wars вселена.

  Реално и толкова оплюваните нови серии /I,II,III/ и то режисирани изцяло то големия Джордж Лукас си има пак достойните си за сагата характерни неща и никой не би ме убедил, че са достатъчно лоши, та чак да ги зачеркваме. Единственото слабо място беше претъпкаността на CGI, но това бе напълно разбираемо при навлизането на тези нови модерни технологии. И защо и стария Лукас да не се пробва с тях, но сгреши именно там. Трябваше да си ги бе направил по стария си изпитан и прекрасен начин с практическите ефекти. Доста по голяма правдоподобност са има ли винаги пред камерата.

  Но нека се върнем на новата прясна серия – Междузвездни войни: Силата се пробужда / Star Wars: The Force Awakens – и нейните издънки и пародии изпъстрили цялото си кратко съществуване за нас на екрана /жалките 135 мин./ Началото е пародия с тази сянка на дистройър, на не реален той, безумните бягства на Rey и черньото дизертьор трупърчето и толкова глупаво попадане не на кой да е кораб, а именно на „Сокола“, който беше така захвърлен на бунището, че дори и застаряващия Хан Сола не знае къде е. Безсмислени кадърни пърнежи от безсмислени и нелепи гонки с корабите и този на Сокола /горкия едва не го потрошиха с тия маневри и блъскане в пясъка/ и нелепото му залавяне и точно попадана именно пред стария Соло. За разлика от дигиталната оргия в предишните три епизода заснети изцяло от Лукас, „Силата се пробужда” използва минимум CGI, за сметка на практическите ефекти. Ала наред с добрите режисьорски намерения, „Силата се пробужда” клони везните към кинематографичното клише.И защо е така ли?!
  Ами като всеки разумен и съвременен зрител, който вече малко повече е поизгледал и знае повечко за начина как ни залъгват в киното, би трябвало малко повече да се бяха постарали от лагера на Дисни и в частност J.J. Реално не говорим за вече изтъркани wipe-ефект при смяната на сцените,или вече баналният snap zoom, който Зак Снайдер с помощта на невероятния оператор Амир Мокри ни разлепи с техника в „Човек от стомана“ и вече този похват не е оригинален. Напротив. Очаквахме, както за всеки епизод от тази поредица, революционни техники, похвати и идеи, които тук изобщо, ама изобщо не видяхме. Просто дребния очилаткото ни заля от предъвкани сцени и идеи. Като се почне от отново баналната Звезда на Смърта, еднаквите кораби на бунтовниците, които нито инч не бяха подобрени за цели 30 г. та стигнем до опърпаното грънж якенце на Хан Соло, което сигурно не го е прал от страх на орисия та докато не си намери откраднатия Сокол да го остави да кирляса…

  Абе детски филм си е това, ама няма лошо, но все пак въпреки че бе създаден преди 40 г. за нас, което сме били деца тогава, то сега ни се полага малко повече уважение и да не ни подценяват с тези си елементарни методи да ни измъкнат паричките от джобовете. Все пак се понавъртели 40 годинки и лесно не се лъжем, но това явно тия от Дисни и компания не са го разбрали.

  Друг банален елемент е изтърканите вече плоски майтапи на Соло, който все някой му пипа кораба или не е съгласен с него и предприема безумни действия. Изтъркана работа, без капчица свеж хумор в сцените. Едно единствено нещо е красивото и то май е единственото – Рей. Актрисата е толкова млада и невинна, че и личи, че не приема нещата на сериозно, а все едно се снима в някой то сапунките за деца, които Дисни си пускат по едноименния си канал. Но пък и прибяга да е сърдита и красива. Много красива. До там, че дори без да знае има джедайски способности, които ги има унаследени по генетичен път, а вече не се учат от поне двама гурута по на 800 г. като Йода и тем подобни.

  Оператора Daniel Mindel се е справил прекрасно, както си се справи и в предишните ленти на еврейчето Стар Трек и сие. Но човека не е виновен, че има на главата си такъв без и капчица оригиналност loop-режисьор, който изпусна възможността да ни отвее главата с нововъведения и оригиналност именно в тази култова за всички нас фантастика.

  Да именно тук можеше, и това онеправдано и изтъркано от към идеи сценарийно гуро Lawrence Kasdan , да си напъне изкуфялата вече глава и да ни представят свят, от който бихме занемели. Защото къде по-добре можеш да разгърнеш фантазията си от тук – в света на STAR WARS. Лукас си го можеше и ми е интересно, как тия проклетници не искаха мнението след премиерата именно на създателя, да сподели как е видял първият филм от своята опропастена вселена , като „обикновен зрител“, както той се нарече. Никой нищо не публикува. Пълно информационна затъмнение. Или разбира се с тия 4 милр. дето му дадоха се предполага че трябва да си държи езика зад зъбите…?

  Вече разбирам защо J.J охраняваше сюжета толкова свирепо по време на рекламната кампания, понеже истината е, че „Силата се пробужда” не притежава такъв. Пародия на оригиналност и лишен от какъвто и да е потенциал. Това, което притежава, е рециклиран колаж от сюжетните елементи на „Епизод IV”, пълен със стряскащо арогантни и направо обидни прилики, недопустими за който и да е почитател на сагата.Може да ругаете тези констатации, но за жалост са самата истина. Пълно copy-paste.

  Като завършек и заключение мога единствено да добавя факта, че предстоящите епизоди ще единствено и само насочени отново и отново да измъкнат всеки загубен пред годините ни лев от джоба основано на празната ни носталгия по истинската сага създадена и единствено можеща да значи нещо за нас – тази на Джордж Лукас.

 59. абе бро, къ не те мързи да си чешеш пръстите толкова много……

 60. Апчих!

  Извинете!

  Както се казваше в един филм, алергичен съм към тъпотии. 🙂 🙂

 61. Дринов дълбоко в себе си знае и усеща, че тази серия има нещо гнило, но все още не може да го осъзнае в детската си душичка, защото е опулил като дете очички, в това нещо наречено „StarWars VII“ и праска пуканки та се къса…
  Абе вие с акъла ли сте си, че прехвалвате тази предъвкана псевдо-серия, а не си пуснете старите и тогава ще ви се отворят късогледите очички, какво всъщност е направил Лукас, и сега какво ви предстяват като пълна филмова плява…
  Баси и ограничените филмо-разбирачи…! Видеха дъртия Хан соло и се насраха от кеф и забравиха всичко…Ама ще се сабудите и ще го осъзнаете, че това е фарс, не продължение.

 62. Данаил Найденов не ми требе таквиз кът теб да ми пишат и дори да се сАбудят от скапания си сън, щото си същото нергеле като Дринов и компания – пубери слепи гледащи само нослетата си къси…
  Направи ми един сносен коментар за прехваления ви смешен филм, а не ми лови бълхите в изреченията .
  Капиш!!!

 63. А вашата „институция“ е толкова плашлив в собствения си сайт да се изкаже, на въпрос поставил преди няколко поста и така и не отговори, а се скри като пръдня в гащи… Падаш ми главоломно в очите Дринка, язък, че си симпатяга и придаваш единствения човешки облик на този сайт, за разлика от интелектуалните ти бушмените дето се вихрят тук.

  Ето ти примера дето се измъкна като насран…Дринов

  Дринов 12/02/2015 at 18:53
  @Satyr73
  Да разбирам, че ти имаш проблем с филмите по пиеси, или по-точно тези, които изглеждат като такива?

 64. Филмът е страхотен и толкоз! Няма какво повече да се каже. На който не му харесва, да си изгледа още веднъж предишните шест части и може би ще му просветне, че доста от нещата, които не му харесват в „Силата се пробужда“ ги има и там. Има ги дори и в „Империята отвръща на удара“. Епизод 7 си е толкова „Стар Уорс“ филм, колкото изобщо е възможно. И да- в света на „Междузвездни войни“ е нормално да се строят неща, които имат слаби места- бази, кораби, станции и т.н. Нормално е и да има и удобни съвпадения, които да движат историята. А също е нормално и да има взривове и пламъци и звуци в космоса 🙂 На който не му харесва, явно не е за тези филми и сериали и книги и прочие и е безсмислено да им намира кусури и да си чеше езика и само да спори с хората, на които пък им харесват.

 65. Satyr73

  подобна еуфория има около всеки голям и прекално хайпнат филм (а Еп.7 може и да е най-хайпнатият филм от десетилетие насам). След месец-два-три предполагам народа ще се отрезви.

 66. Чудя се Сатъра дали е някой, който си прави ташаци и веселба, или наистина има такъв човек с такова мислене?
  Ако е второто – лошо, много лошо….

  Иначе, Сатърче – какво искаш като коментар? Филмът е точно това, което очаквахме. Страхотно изживяване и достойно продължение. Доволен ли си сега, баче Кико?

 67. Напротив драги ми Найденов, не е никакво страхотно изживяване и достойно продължение, а огромен филмов гаф, с който единствено и само целят да истискат кинти от тъпанари като нас да идем да го видим…И когато го видим, тия дето имат и малко останал филмов акъл ще кажат – пълна пародия – другите, които нямат ще се захласват още и още и ще си останат на това елементарно и профанско ниво.
  А като ги гледам всичките тук лидери и коментатори, анализатори големи, как са в джаза с този филм ми става жал изобщо за бъдещото реално оценяване на който и да е последвал филм.

  Позволих си да дръпна от огромно любопитство прехваления от тия разбирачи The Revenant, защото не ми се чака чак 22.1. и останах толкова разочарован също от един прехвален траперски филм с огромни претенции и толкова банален край, че ми се драйфаше и съжалих, че изобщо си загубих 156 мин. от живота… Както и предполагах – баси тъпнята с малки изключения визуално.

 68. Кайло Рен – внук на Дарт Вейдър, син на принцеса Лея и Хан Соло, племеник на Люк Скайуокър. Като потомък на толкова знаменитости е типичното жалко лепиларче, дето се ползва с протекции, иначе да са му нашили шамарите. Светещият му меч си има и топки, като така компенсира отсъствието на истинска пишка в гащите си.

  Рей – Главната героиня, която се появява уж случайно, но е причина за възбуждането на силата, поради това, че е доста по-секс от вече остарялата Принцеса Лея. Всички мъжки герои във филма стискат палци да не ѝ се окажат роднини. За да разбере родословието си накрая на филма стига на една скала, където я чака Петър Дънов, за да ѝ направи ДНК анализ.

  Фин – Стормптрупър в оставка, който минава на страната на бунтовниците. Афроджедай по етнически произход не остават опции освен да е внук на Мейс Уинду (Самюел Джаксън).

  Маз Каната – 1000-годишна кръчмарка, която прилича на Йода, изпълнява функциите на Йода и сто процента вече Йода не би могъл да ни обясни, че няма сестра.

  BB-8 – Братовчед на R2-D2, който игриво се търкаля и пиука в новия епизод пък е скрита реклама на ония овални кафеварки на Нескафе, дето работят само с пълнители, в които дозата кафе струва колкото да си купиш нечий глас на изборите.

  Империята е наследена от Първия орден.

  Звездата на смъртта е наследена от 10 пъти по-голяма планета със същите функции, но дори по-лесна за унищожение.

  Чубака е незаменим и неразплодим, както и междузвездната волга, кръстена на Доган – Милениум фалкън.

 69. Еее ама толкова драматургично омазан филм не съм очаквал. Като цяло е ОК, но с тези скучни и еднопланови герои не успя да ме хване нито за момент, като изключим тънката носталгия, с която ни залъгват! Като добавим и ксерокс копията на сюжетни линии и ситуации от предните епизоди, какво точно гледах и защо трябва да ми харесва??? Слаб и необясним Дарт Вейдър 2, неясен и шаблонен Фин – на моменти по-силен от Рен??? Брутално употребени и Хан Соло. Ама честно, имаше ли поне един момент на изненада за вас??? Съспенс??? Драма??? Оригиналните три бяха силни най-вече заради яката си завръзка, култови запомнящи се герои, циничен и забавен Хан Соло, дълбоко мотивирани Люк, Леа, Вейдър. И безброй въпроси, които дори не бяха поставени, те просто съществуваха и като че ли JJA. не искаш да се занимава с тях. Като например: Защо Соло и Леа са разделени, защо са изоставили сина си, коя е майката на Леа, защо е изоставена и тя, защо не се разпознаха/усетиха братовчедите, откъде се появи такава мощна сила, построила наново 8-кратна звезда на смъртта? С един замах заличиха успехите на бунтовниците от епизод VI. Оказва се, че чудовищната технология може да затрие цели планети, но защитата й се изключва само от едно място, от един човек??? Мии НЕ!

 70. @Пламен
  Можеше все пак да цитирате източника на коментара си?!
  Ако не сте самият Самуил Петканов, подвизаващ се под псевдоним „Пламен“ при нас?!

 71. @Svetly

  Незнам на кого е, защото ми беше пуснато на ЛС.
  Извинявам се на автора, защото няма да спя добре, ако ми се обиди.

 72. FYI – Това е Не!рецензията от „Не!Новините“, на която и аз много се смях вчера 🙂

 73. Изгледах го вчера и вече го забравих. Никога не съм бил голям фен на поредицата, въпреки че гледах епизод 4, 5 и 6 в детска възраст( когато е точният момент да се оценят подобаващо). Не съм фен, но разбирам хората, които са луди по франчайза; разбирам и защо е такъв несравним попкултурен феномен….
  Епизод 7 – ще притоплим манджата от оригиналната трилогия и ще направим римейк на „Нова Надежда“?! Е, от къв зор? Да изкараме кинти – да, ама за друго кво? Да видим дали е остарял Харисън Форд или дали не са опадали космите на Чубака?! Как може, ама грам, да не мръднеш историята напред?! Как може да не развиеш поне малко света на Star Wars с нещо ново? Същия филм го гледахме преди почти 40г. Ама тогава беше революционен в много отношения, а сега е стандартен, обикновен, холивудски блокбастър… Може би ако бях ултрас щях да видя филма по друг начин, може би носталгията работи, не знам…. Мен ме остави апатичен и безразличен.

 74. @Svetly

  thumbs up!

  @станислав
  Сам си отговаряш на въпроса, целта на Дисни със закупуването на Марвел, Пиксар и Лукасфилм е само една – $.
  И да не ти се гледат ще излизат най-малко по два марвелски филма на година, докато не разкажат историята и на треторазрядни герои; получваш продължения на пискарски класики, които самите създатели нямат желанието да правят, но е ясно, че ще докарат мангизи от филми, увеселителни паркове, играчи и т.н.
  И накрая имаш Star Wars – the ultimate cash grab. Всяко поколение има нужда от своята Star Wars трилогия – ОК, но има ли нужда от филм за Хан Соло, Rouge One, Бъба Фет и нз още какво биха измислили. Няма да се учудя и за Тъмната страна да почнат да правят филми. Всяка година филм по вселената, няма значение с каква тематика и това докога?

 75. Носталгията работеше 🙂 На практика ни сервираха фен сървис по мотиви от оригиналната трилогия. Имаме нови герои в сетинг от преди 30 години. А туй се явява и проблемът. Никому не беше нужен римейк. Лично аз проблем нямам – това очаквах, това получих, но сякаш магията се е позагубила някъде по пътя.
  Иначе след 1-3 епизодите, които ни върнаха в детската градина с всичките ѝ шарении, то новият 7-ми епизод са го позиционирали в модерната юношеска среда (young adult). Ако Рей беше хванала лък спокойно можехме да гледаме поредният епизод от един друг сериал. Не се оплаквам, девойчето е страхотно 🙂 Просто е поредният прекрасно направен занаятчийски филм, който е създаден да се продава добре,

 76. Как „Междузвездни войни“ се превърна от шекспировска сага в космически Хари Потър

  Кой да знае, че дълбокият Космос е толкова плитък, заявява един от киселата банда на критиците пред „Холивуд рипортър“

  Стивън ДОЛТЪН, Холивуд рипортър

  Джордж Лукас драматизира сложни идеи за възрастни като за деца. Джей Джей Абрамс прави детски филм като за възрастни.

  Само две седмици след своята премиера, „Силата се пробужда“ вече е чупещ рекорди, творящ история, печелещ милиарди всепомитащ хит за режисьора Джей Джей Ейбрамс и господарите му от „Дисни“. Старите фенове го обичат. Новите фенове го обичат. Дори критиците го обичат – повечето от тях, а ние сме пословично кисела банда.

  Аз така и не станах маниакален фен на „Междузвездни войни“, независимо че малкият ми ученически мозък беше на точната възраст да бъде изстрелян в орбита от първата трилогия. Въпреки че ми се повръща от заядливи сноби, което гордо изтъкват, че никога не са гледали нито един от филмите, все едно, че отсъствието на културно любопитство е добродетел. Затова отидох да видя „Силата се пробужда“ с отворено съзнание, а си тръгнах с — ами, едновременно въодушевен и разочарован. Кой да знае, че дълбокият Космос е толкова плитък?

  За да съм ясен: „Силата се пробужда“ е отлично изработено, вълнуващо приключение, което подръпва нежно всички очевидни тънки струни в душите на милиони Междузвездни фенове. А като добавим младите звезди Дейзи Ридли и Джон Бойега, имаме един добре дошъл знак за прогрес в една много бяла и мъжка поредица.

  Дали има значение, че Ейбрамс безсрамно рециклира повечето ключове сюжетни елементи от Епизод IV: „Нова надежда“? За някои критици – сигурно, но не и за мен. Трябва ли да ни е грижа, че в основата си Кайло Рен е един сприхав, хлапашки знак на почит към Дарт Вейдър за ЕМО-тийнейджъри? Не наистина, но определено е повече хленчещ, отколкото страховит. Дали ще е грубо, ако отбележим, че базата Старкилър е унищожена с лекота, благодарение на същия фундаментално глупав конструктивен недостатък, като Звездата на смъртта? Вероятно, но в Империята/Първия ред трябва да обмислят сериозно наемането нa конструктори с повече опит с проблемите на сигурността за следващото си супероръжие с планетарни размери. Само предложение.

  Но единственото ми голямо несъгласие със „Силата се пробужда“ е това: Джордж Лукас беше иноватор, а Джей Джей Ейбрамс е имитатор. Лукас имаше дълбочина, при всичките си слабости като режисьор, докато Ейбрамс е гений на шумен популистки спектакъл, споменът за който се изпарява като звезден прах още с излизането от салона. „Междузвездни войни“ създаде своя постоянно разширяваща се Вселена с митове, алегории и вълшебни приказки; „Силата се пробужда“ е пълен с шум и ярост, но не означава нищо.

  Когато за първи път обмисля „Междузвездни войни“, Лукас е един от младите творци-режисьори от поколението на Волните ездачи и Разярените бикове (по популярната, издадена наскоро и у нас книга на Питър Бискинд – бел. ред.), чиито филми комбинират социалната критика на хипи-контракултурата от 60-те с визионерското перчене на кино хлапаците от 70-те. Този кратък, но плодотворен период в историята на студията, му дава свободата да направи заявка за грандиозна космическа опера, безспорно несръчна и пълна с недостатъци, и с пословично дървен диалог:

  „Можеш да напишеш тази гадост, но не можеш да я произнесеш“, заявява в прочутия си протест пред Лукас Харисън Форд.

  Но с всичките си ограничения, оригиналният „Междузвездни войни“ – похвално амбициозна и многопластова творба, третира своята аудитория като културно ангажирани възрастни хора. Десетилетия преди Тарантино Лукас създаде първия постмодерен блокбъстър, експериментален колаж от знаци на почит към киното и литературни алюзии, едновременно интелектуален и глупават. Неуспял да си осигури правата на Флаш Гордън, младият режисьор просто инкорпорира елементи от този класически масов фантастичен сериал в свой собствен космически епос, допълнен с побутващии зрителя цитати от „Трима негодници в скритата крепост“ на Акира Куросава, „Следотърсачите“ на Джон Форд, „Триумф на волята“ на Лени Рифенщал и „Метрополис“ на Фриц Ланг – плюс „Казабланка“, „Магьосникът от Оз“ и други.

  В изграждането на междузвездната си вселена Лукас използва материали от Жан-Люк Годар и Серджо Леоне, епоса „Дюн“ на Франк Хърбърт, литературните халюцинации на хипи фаворита Карлос Кастанеда и култовата монография на Джоузеф Кембъл за митологичните архетипи „Героят с хиляда лица“ (1949). Влючва и леко маскирани препратки към президента Никсън, актуалното по онова време поражение във Виетнам и своето собствено скайуокърско детство в Модесто, Калифорния. Най-отгоре нарежда слоеве Вагнер и Шекспир, Ницше и Фройд, нордически саги и гръцка трагедия, артуриански легенди и библейски алегории. Наистина дълбок, плътен, опияняващ микс.

  Разбира се, по-късно Лукас доброволно разпилява цялата тази вселена с втората трилогия (предисторията) на „Междузвездни войни“. Но дори тези разлюбени филми бяха с богата интелектуална амбиция и големи идеи за обществото, властта, рицарската любов и изкусителния мрачен блясък на фашизма.

  Предисториите бяха справедливо критикувани за досадните образи, скърцащите диалози, и робуването на CGI технологиите. Но Лукас направи най-голямата си грешка като надцени апетита на своята публика за морална сложност и литературна задълбоченост. Оказа се, че повечето от нас искат да видят каубои в космоса, малки пиксарски роботчета и млади магьосници, което имат проблеми с бащите си. Тук се появява Джей Джей Ейбрамс и ревитализира междузвездната сага като я инфантилизира. И нас също.

  Един паралел, който изскача в ума, е Дейвид Боуи, който беше уникално енергизираща фигура в 70-те години, човек-арт училище за момчетата, които никога не са ходили в арт училище. Главно благодарение на Бауи моето поколение разбра за Жак Брел, Жан Жьоне, Уилям Бъроуз, Лу Рийд и други култови фигури от тъмната страна на попкултурата. След като Боуи даде примера, други самоизмислили се арт-рок извънземни започнаха да взимат назаем от неговия външен стил, но много рядко от неговите авангардни дълбини. Ако Джордж Лукас е Боуи, Джей Джей Ейбрамс е „Дюран Дюран“.

  Да, „Силата се пробужда“ е страхотен рестарт на застоял франчайз. Но е и чисто сензорен спектакъл, лишен от същност и подтекст. Докато оригиналният филм на Лукас кани любопитните умове да изследват обширни културни територии, тази нова глава изглежда вглъбена в себе си и собствената си митология, може би с леки утешителни прилики с „Игрите на глада“ и „Властелина на пръстените“. С други думи – обикновен студиен екшън франчайз. Мултимилиардна дойна крава, чието главно наследство ще бъдат тематичните паркове и интергалактическите приходи.

  В разцвета си Джордж Лукас драматизира сложни идеи за възрастни като за деца. Джей Джей Абрамс прави детски филм като за възрастни. Зад неговата зашеметяваща визуална магия „Силата се пробужда“ е в основата си Хари Потър в космоса.

  Като търговска марка „Междузвездни войни“ никога не е бил по-силен. Но оригиналната концепция — визионерска, експериментална, морално предизвикателна, несъвършена, но диво амбициозна, е прокудена завинаги в една далечна галактика.

 77. Значи гледах го най-накрая туй „киносъбитие“, чета прехваленото ви ревю и си мисля “ Абе мама му деба, същия филм ли съм гледал?“ То бях гледал дословни едно-към-едно рибуутове с претенции, но тоя беше най-най. То не беше загубен дроид с важно инфо в пустинята, то не беше Фалкона, то не беше гръмване на Звезда на смъртта, то не беше убийство на бащината фигура от Лошия, и прочее и прочее, буквално гледах 4 епизод с нови курви. Е добре бе, мама му деба, толкова ли са закърнели всички на тема „още от същото“, че не усещате как за пореден път ви го сервират в нова опаковка? Предната трилогия поне се опитваше да добави нещо ново и различно, докато това “ нещо“ е просто сдъвкана, изплюта и напарфюмирана четвърта част. Не че носталгията е лошо нещо, но дори и наивниците, които направиха Терминатор 5 не разчитаха само на нея…

 78. @Gogoto
  Aко знаеш колко си прав, но никой от тук „височайшите“ анализатори не го вижда и знаеш ли защо? Защото са посредствени кино-галфони! Ето за това такива като Дисни хитреци, ще печелят пари от такива, като тия, ето и 4 пъти не и стига да проумеят в елементарните си глави, именно това, което споделяме ти и аз.
  Поздрави за коментара и се радвам, че има трезви хора виждащи реалността.

 79. Абсолютен фен съм на поредицата, и колкото и да не ми се иска да кажа, тва го сравнявам с очакванията и боя на Пакио и Мейуедър, уж беше боя на века, накрая се оказа „говното на века“

 80. Чудно! Материалът на The Huffington Post беше пълна помия!

  Аз добавям това:
  http://www.hollywoodreporter.com/race/awards-chatter-podcast-jj-abrams-853171

  Отговаря на въпроса „защо?“. Нещо, което лично на мен би беше интересно да знам. Защо филмът прилича толкова на старите. 1000% Ехбрамс и Каздан са знаели какво правят – защото тогава са го направили?

  @Satyr73
  Какво плачеш, на кой въпрос не съм ти отговорил? Това дето си го постнал, аз те питах, не ти. И ти си си казал мнението, не си спомням си ми задавал въпрос!

 81. Няма значение Дринка, ти не отговаряш на много от въпросите ми, така че споко….

  Относно Епизод 7 ти се чудя ама наистина ли ти хареса това? Ето ти още един въпрос. Той самия Лукас го оплю и вече съжалява за продажбата. Ако го беше той направил, пак щеше да изкара същите кинти, но щеше да и е от Лукас. Нали?
  Този филм бе най очаквания от мен за миналата и тази година, но разочарованието бе огромно човече. Това не е Star Wars, а хитро направен хибрид само и единствено за пари. Нищо повече. И ако ще и 200 милиарда да изкара – си е пълен провал. Вече почнаха и сериозните критици по света да го плюят яко. Но реално това си и заслужава.

 82. Да бе, Satyr73, не го приемай лично, защото не е. Както виждаш не съм много редовен в коментарите напоследък.

  Аз ще поспекулирам и ще кажа, че ако го беше направил Лукас, нямаше да изкара толкова пари. Но това няма значение. Нека да ти задам един въпрос, на който пак може да пропусна да ти отговоря. 🙂 🙂 Как така ти хареса „Джурасик свят“, а този филм не, при положение, че говорим за едно и също нещо? Ама буквално – всеки един елемент от критиката ти, е приложим за „Джурасика“. Всеки!

 83. Да така е „Джурасик свят“ ми хареса и знаеш ли защо? Не заради измисления нов режисьор Тревъроу, а именно в това, че в този епизод имаше всичко онова, което прави франчайза пълнокръвен – нова свежа идея – Индоминус Рекс и реално всичко се въртеше именно около тази главна линия. Да не говорим, че представянето на самата идея беше поднесена по много, ама много оригинален начин. Също така новите сюанси, които дори и Спилбърг не вмъкнал – дресировка на раптори, а финалната изненада с титаничният двубой между оригиналния Рекс просто отвява. Т.е. на сценарийно и реализиране Джурасик свят си заслужава всеки изкаран $, то това тук наречено продължение на Star Wars – не. нищо ново, предъвкано, износено, и дори и дъртия Соло не успява да е убедителен,да не говорим за черньото и мацката… Както съм казал в моите изказвания, за да не се повтарям – тази серия бе всичко друго, но не и достойно продъжение и дори оплуваните предишни серии на Лукас пак са по-добри от това.

 84. Е, не, няма как да се съглася просто. “Джурасик свят” предъвква точно толкова стари теми, идеи и сюжети от франчайза, колкото и „Силата се пробужда“, само че поради някаква причина на него му даваш пас. 🙂 Съгласен съм, че филмът има недостатъци, никой разумен човек не би отрекъл това, но да седнеш и да разправяш, че е пълен боклук, е дори по-зле. Както и да, в този спор не ми се влиза писмено, защото няма как да се разберем – затова и стоя далеч от дебата. Виж, на живо съм готов да споря с часове. 🙂 🙂

 85. А относно това дали Лукас нямаше да изкара толкова пари ако той го бе направил – сам се убеди колко е изкарал тогава и то от оплутата му поредица:

  Star Wars:
  Episode I – The Phantom Menace – Worldwide: $1,027,044,677

  Star Wars:
  Episode II – Attack of the Clones – Worldwide: $649,398,328

  Star Wars:
  Episode III – Revenge of the Sith – Worldwide: $848,754,768

  общо си е изкарал пича в световен мащаб от 3-те над 2. 480 000 000 $
  Малко ли е?!

  А да не говорим, че носталгията и времето от към фенска гледна точка щяха също да работят в полза /както и сега работиха с Дисни/ и без проблем щеше да ги отвее. Реално погледнато именно фенския хайп и носталгия избута толкова кинти на този епизод, но поне 70% са излезли / като мен/ много разочаровани от това, което са видели.

 86. Star Wars щеше да направи пари дори и аз да го бях режисирал. Въпросът е, че имаше определени настроения срещу Лукас и аз лично не вярвам, че ако „Епизод 7“ си беше изцяло негов проект щеше да направи толкова. Не казвам, че нямаше да е по-добър филм. Но пак, това са спекулации, които няма как да проверим. И само за протокола, винаги съм бил човек, който е защитавал Лукас – кур за феновете, които си мислят, че знаят по-добре от него, какво трябва и не трябва да се случва в неговата (бивша) вселена. 🙂

 87. Не бе човек. Разбери и на мен ми харесва да виждам отново и отново тази вселена, но без магьосника е празна, куха и неизпипана. Единствено това, че е заснета по перфектен начин не я прави по-добра. Ако се разровиш в коментарите ми по горе какво съм писал мисля, че като разумен човек ще се съгласиш с мен.
  И не ме разбирай криво-и аз като теб когато влязох в киното очаквах нещо уникално, но след излизането от прожекцията остана онази тръпчива привкусица на излъган и при 2-то гледане мнението ми окончателно се затвърди – това бе за мен чисто „менте-starwars“. Да както при фалшивите продукти всичко си е на мястото, има болчетата /има същите персонажи,кораби, музика/ но реално не работи.
  Затова съм така настроен към този филм – просто останах излъган от това, което ни представиха за истинско.
  И се сетих за онова момче, което дадоха по телевизията умиращо от рак и последното му желание бе да види този епизод преди да си отиде…и с какви чувства си е отишло?Да ли е бил доволен, от това, което е видял? Умирайки…!

 88. Да така е – кур за тия дето плюят Лукас! И 20 нови студия да снимат Междузвездните, без него няма да е същото просто…

 89. Ок, разбирам, но и ти разбери, че има и доста хора, за които преживяването е било прекрасно и не са останали разочаровани. 🙂 Затова няма смисъл да поставяме общи оценки „боклук“ , „шедьовър“ и т.н. – всеки казва какво му е харесало и какво не и опитваме да се срещнем по средата.
  Още едно питане за Лукас. Ти смяташ, че този филм е по-лош от всички в „прикуъл“-трилогията, така ли?

 90. Така е нека се срещнем по средата с моето съгласие, че именно заради феновете, на които не би трябвало да им разваляме удоволствието филма е добър и то не заради това, че го е снимал J.J. Реално той е много добър режисьор и самия Лукас го е избрал да продължи /т.е. започне/ новата история. Но от Дисни направиха ОГРОМНАТА грешка, че игнорираха изцяло магьосника Лукас. А той е цялата вселена до най-малката подробност във всичкото това.Всичко е в неговата глава и както се забеляза от неговите изказвания, той се е отказал от режисурата, защото са му се бъркали в работата да експериментира. Всичко при него е експеримент и затова всяко нещо излязло от него е с нови и причудливи елементи. Тук в новата серия това изобщо липсваше. Да те именно това направиха – умела компилация от цялата вселена, показаха това , което ние всички искаме отново да видим, но това, за интелигентната публика не е достатъчно. Това ще е достатъчно за децата и филмовите дебили, които нямат и представа какво всъщност е този феномен в киното Starwars. Както бях цитирал по горе изказването на един критик – В изграждането на междузвездната си вселена Лукас използва материали от Жан-Люк Годар и Серджо Леоне, епоса „Дюн“ на Франк Хърбърт, литературните халюцинации на хипи фаворита Карлос Кастанеда и култовата монография на Джоузеф Кембъл за митологичните архетипи „Героят с хиляда лица“ (1949). Влючва и леко маскирани препратки към президента Никсън, актуалното по онова време поражение във Виетнам и своето собствено скайуокърско детство в Модесто, Калифорния. Най-отгоре нарежда слоеве Вагнер и Шекспир, Ницше и Фройд, нордически саги и гръцка трагедия, артуриански легенди и библейски алегории. Наистина дълбок, плътен, опияняващ микс.

  И реално и до ден-днешен киноиндустрията не може да се съвземе от това многопластово явление, което бе Star Wars, този кино феномен и неговият успех във всяка сфера.

  Ти ме питаш дали прекуелите му са по-добри? Да и знаеш ли защо? Защото във всяка една серия отново има нов свят, нови идеи, нови алюзии към тази вселена. Там не се усеща тесногръдието на J.J., който си е поръчков режисьор и играе по Дисневата палка или по палката на Спилбърг. А както знаем, само първата серия от 77 г. е на Лукас от старата класическата поредица и после всяка една е поверена на други режисьори, но Лукас е бил всичко в реализацията. Не е известно защо още тогава не е продължил да ги заснеме лично, но именно продълженията са уникални точно заради това, че са пълни с неговия уникален отпечатък.
  Веднага след като изгледах 7-цата врътнах старите и просто видях разликата. Огромна и пространствена, изпълнена със магията на киното.Всеки елемент, всеки звук. Това, че се изкуши и направи прекуелите стерилни от към CGI ефекти си е негова грешка, но такава е била модата и няма как да не се пробва още повече пък той – създателя им в Industrial Light & Magic.

  Сега явно разбираш защо така яростно реагирам щом става на въпрос за тази поредица и използвам този род епитети по горе.

  Прав си че на живо можем да спорим с часове и бих се радвал да се видим. Някой ден… да побъбрим

 91. Дринов, не се навивай да се виждате, от далеко си личи, че мераците му не са професионални! хахахха

 92. @Pacino
  Аз за всички говоря, не само за него. 🙂 Ама лошо няма за мераците – само насилие да нЕма! 🙂 🙂

  @Satyr73
  Съгласен съм за Лукас, идеите, алюзиите и новите светове. Прикуъл трилогията е различна, но чисто визуална и е куха от към драматургия и герои. Новият филм е слаб от към нови светове или идеи (макар, че смятам, че няма нужда да се търсят нови идеи, а да се развиват тези, които са емблематични за поредицата, а той това и прави), но пък е силен от към герои. Новите попълнения са ми изключително интересни, Рей, Фин, Кайло Рен – може да мрънкате, но Рен е интересен злодей, многопластов и с възможности за развитие. Само си спомни какво е Вейдър в „Епизод 4“ – той е олицетворение на чистото зло, без никакви нюанси, без никаква дълбочина, чак по-натам е развит. А за Фин, кога сме виждали човешката страна на стормтрупър? Въобще във филма има много неща, които са добри и които работят.

 93. Дринов, истината е че в „Star Wars“, може да има само един истински злодей!

 94. Гунганът от Набу е голям, ма като видях Люк и Лея, в кво състояние са и трябва да изнасят другите две части, напрао изтрещявам. хахаха

 95. Е, няма те да ги изнасят, ще са поддържащи като в този филм. Пък и Люк изглеждаше яко. 🙂 BTW, смятам, че той ще е следващият, който ще бъде гътнат.

 96. Чета по-горните постове и „сърце, майко, не трае“, та ще коментирам – со кротце, со благо, и со много хейт относно дебилщината Джурасик свят.
  За да бъда пределно ясен – Star Wars 7 не ми хареса, Джурасик свят – също.
  Но по различни причини.
  Докато първият е само откровено и брилянтно посредствен, вторият е пълна повърня и чиста проба шит.
  Колкото до това, че Дж.Дж. Ейбръмс бил „добър режисьор“ – тия ги разправяйте на шапката ми. Добър режисьор е Ридли Скот.
  Дж. Дж. е живото олицетворение на overrated hack.

 97. @Дринов
  Споко нямам намерение за каквото и насилствена интервенция спрямо твоята крехка личност, а единствено интелектуален експириънс 🙂
  Относно новите герои – да има интересни моменти особено в мацката Рей – трепач е и ако се разголи в някоя следваща серия ще пия една бира и за нея… Не без майтап сега, наистина не виждам нищо интересно в черньото, освен нелепите му комедийни напъни, а относно бойните способности нямам думи…Рей е прекрасна, но едва ли ще изнесе още една серия сама и с тия скрити вродени джадайски способности е ужасна / лицеви напъни за пресъздаване на въздействието на силата спрямо Кайло/ освен накрая да завъртят някой любовна идилия с него…
  Реално Rian Johnson се нуждае спешно от свежи идеи, защото в противен случай поредицата ще затъне здраво.

  @MilmFaker
  Безспорно Скот е велик режисьор и дай Боже още да ни радва с рентите си /с малки изключения като последната повърня Марсианеца/…
  Относно Епизод 7 – доста изписах, та чак мазоли хванах по този фирм от писане – с две думи – НИЩО НОВО!
  Но относно Джурасик свят – тук не си прав и то не заради самият филм, като цяло – реално това е сбъднатата реализирана мечта на чичо Спилбърг до последната нота и понеже не му се цапат еврейските ръчички вече с динозавърски фъшкии, накара Тревърой да се изцапа…Ама падна яко сранеее – цели 1.6 милиарда.
  Сега сериозно: Джурасик свят е филм направен по учебник и е направен така, че да те отвее, независимо дали си на 6 или 46 г. А и погледнат от всякъде е пипнат – и сценария е добър с оригинални идеи и добре реализирани и вплетени в сюжета, и актьорите /Chris Pratt е на мястото си,Bryce Dallas Howard ти идва да я изядеш/ но както всеки знае всичко е пълнеж около главните виновници – динозаврите, а тук са в изобилие и то перфектно направени. Още повече, че 80% от ефектите са практически, което създаде доста голяма доза реализъм. Но кулминацията си е новата влечуго, така жестоко замислено, ужасяващият хамелеонов хибрит, че направо ни отвя главите. И реално какво повече искаш от един джурасик филм – ДИНОЗАВРИ. е, имаме ги и то поднесени в прекрасна опаковка.

  Относно режисьорските умения на J.J.- ами момчето си го може, както си го може и Спилбърг и това го доказа с възраждането от праха на Стартрек франчайза, който е превъзходно заснет, написан и изпълнен от всеки по веригата.

 98. @Satyr73

  Сори, не мога да се съглася с теб; за мен Джурасик свят е ужасно слаб на толкова много нива, че дори нямам желание да се аргументирам.

  Между другото, точно това му е проблемът на дж. дж. – че цялата му „кариера“ е подчинена на това да бъде най-добрия wannabe-Спилбърг.

 99. Нищо бе, покрай тях виждам, че съм пропуснал да отговоря. 🙂 🙂
  Защо не ти харесва Фин? Кога сме виждали стормтрупър, който да е истински герой? Досега са били само някви апликации, които да просто да гинат. Получаваме интересен бекграунд и интересна възможност за развитие и конфликти – или поне аз така приемам нещата. А за бойните му техники… за мен това не проблем, честно. 🙂
  Райън Джонсън ще направи як филм, сигурен съм. 🙂

 100. Сотире73 теб има ли кой да те ревнува сигурно цел ден стоиш пред огледалото и тренираш за влечуго

 101. Сега, виж…наистина серията е добра и има много положителни неща, но поради голямото ми очакване се понасъбра и огромен хейт към серията. Реално нещата са си на място в епизода, но има мнооого огромни дупки, пропуски и преиграване с нас феновете от към подценяване. Реално J.J. си е поиграл с нас за да ни угоди. С това няма лошо, Но /едно голямо“НО“/ реално не те ли дразни именно момента на подценяване на публика. Този очилатко нас подценява и на нашия гръб искара толкова кинти, че сега потъркват доволно еврейските си ръчички доволни от себе си и резултата от поднесения ни хитър капан – да идем от тъпа фенщина да видим що е направил аджеба този с новата серия.

  Героя на Фин е неориентиран трупър с гротескови наченки на комик. И реално не показва кой знае какво от същността на трупърския живот освен че ги събират като еничърчета.
  Реално с кеф ще гледам и на Райън Джонсън епизода, както и спинофите, особено на Гаред Едуърдс, защото съм як фен на неговата Годзила.

 102. @Име (задължително)
  Ей как позна..и сега пълзя в собствената си слуз. Хахахах

 103. Айде изместиха датите.
  Ще почакате малко повече за Епизод 8… 😉
  2 години да бъдем точни..

  Disney has announced today that Star Wars: Episode VIII has been pushed back to December 15, 2017. The eighth episode of the Star Wars saga had previously been scheduled for release on May 26, 2017. The move isn’t a big surprise given the record-breaking performance of Star Wars: The Force Awakens with a December release date. Disney also has Rogue One: A Star Wars Story scheduled for release on December 16, 2016 and Guardians of the Galaxy Vol. 2 scheduled for May 5, 2017.

  In addition, Disney has moved up its Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales so that it will now occupy the May 26, 2017 date instead. The fifth installment of the Pirates of the Caribbean franchise had been previously scheduled to open on July 7, 2017.

  Shortly after Disney’s announcement, Sony also announced that it has moved up Spider-Man to July 7, 2017 and has moved back Jumanji to July 28, 2017.

 104. Още като изтече оня ден новината, че снимките са отложени за февруари, си помислих, че едва ли ще смогнат в срок да приключат пост-продукцията. По-добре е така обаче. Предпочитам изпипан филм, отколкото rush-нат… и все пак ме е яд, деба. 🙂

 105. Не наистина е по добре, защото и аз предпочитам по изпипан и качествен филм, отколкото да започнат да ми ги предлагат на кило.. от което ще пострада качеството… и не говоря за специалните ефекти 😉
  Така има възможност за промяна на сценарни грешки, презаснемане на някой сцени, по качествен монтаж и т.н. Знаеш 😉

 106. … а можеше просто да разкажат историята на Кайл Катарн от видеоиграта Jedi Knight, вместо да сервират тая бездарна диария декември месец, която се води „сценарий“.

 107. @Ридик
  Не, няма да се изправи срещу аватара, поради простат причнина, че:
  1. На Аватар-а Джеймс Камерън все още му пише сценария….
  2. Джеймс Хорнър, който пишеше музиката за филма, за съжаление почина (разбира се ще бъде нат друг)
  3. Трябваше уж снимките да започнат сега този Януари, но това не се случва засега и е отложено.
  4. Доколтото знам идеята е да се снимат всички продължения на един път, както много други филми и практиката показва, че това работи добре. (смятай поне 1 година за заснемане)
  5. Сложи и поне 1 година за пост продукция и монтаж.

  Тъй, че в крайна сметка не виждам Аватар 2 да се появи по екраните преди 2020 година.

 108. както и да, и аз споделям мнението ви, че така филмът ще бъде изпипан по-добре, ще ми направят подарък за рожденния ден (14-ти), ама си го исках май, Май е стар Уарс месецът

 109. Да, и аз смятам, че нямаме никакъв шанс за „Аватар 2“ за края на 2017-та. И съм съгласен, че изместването на премиерата на „Епизод 8“ ще им даде възможност да доизпипат нещата (нещо от което и „Силата се пробужда“ можеше да се възползва, ако не бяха отказали на Ейбрамс), но едва ли това е основната причина. 🙂
  И ме изкефи как след „Star Wars“ настана мощно пренареждане не премиери – ще вземе да настине човек от създалия се вятъра, толкова бързо се сменят. 🙂 🙂

 110. Това момче все повече ме радва с идеите си и се очертава да възвърне достойнството на сагата след очилатото еврейче J.J.
  Прекрасна новина:Колин Тревъроу: Епизод IX да бъде заснет на филмова лента

  Дж. Дж. Ейбрамс направи Епизод VII „old-school“ – използва много декори и макети и засне „Силата се пробужда“ на филмова лента. Режисьорът на Епизод IX, Колин Тревъроу, също иска неговият Star Wars филм да не бъде заснет дигитално.

  The Hollywood Reporter разказва за пресконференция на филмовия фестивал Сънданс. Повреме на говоренето си, той се е пошегувал:

  „Никога не бих заснел Star Wars по друг начин освен на филмова лента, защото самата история е стара (както технологията) – всичко се случва преди много години (в една далечна галактика)!“

  След това режисьорът продължи с друго свое желание – иска да заснеме Епизод IX в космоса!

  „Зададох въпроса – Възможно ли е да се заснеме IMAX в космоса? Все още нямам отговор, но знам, че това вече е правено!“

  (Филм на IMAX за Международната космическа станция е заснет в космоса!)

  Към Тревъроу са се присъединили Кристофър Нолан и други режисьори, които подкрепят идеята, за снимането на филмова лента е по-добре от дигиталното заснемане.

 111. Миналата седмица гледах епизод7. Нямам думи да опиша разочарованието си! С две думи-пълна боза! На 14-15 годишните сигурно ще им хареса, но не и на хората, които сме израсли с този филм-легенда! Нищо ново! Само преповтарят старите идеи на Лукас. Дисни да се вземат в ръце и да оправят сюжета нататък, да измислят нещо свежо. Само с тримерни ефекти хубав филм не става! Всъщност, единственото ново беше дроида ББ8.

 112. Ашколсун Блейк, че си намерил време, те скоро ще го пуснат по БТВ

 113. Липсва интелект в това недоразумение, наричащо себе си „еп.7“. Липсва майсторството на разказвача Лукас, липсва идея за сюжета, просто пълна трагедия. Филма няма нищо общо с оригиналната сага и няма правото /освен юридическото/ да се нарича STAR WARS. Това е лесно за разбиране, в случай, че си от хората, очакващи интелигентен разказ, а не просто специални ефекти…Но….таргета на Дисни не съм аз, човека, за когото сагата на Лукас е религия /цялата сага, от еп.1 до еп.6/…Таргета са все повече деградиращите хлапета, които не могат да четат и да пишат, които възприемат повърхностно и консуматорски всичко и на които и лайно на клечка да им покажеш и да им кажеш, че това е STAR WARS, ще го приемат, защото такива са им представите…Това недоразумение /т.нар. еп.7/ има толкова общо със STAR WARS колкото има кренвирша, направен от сланина, клюнове, хрущяли и прочие отпадъци с изисканата френска кухня, примерно…
  Не си губете времето с този Дисни проект. Гледайте ОРИГИНАЛНАТА сага.

  1. Колко пара щеше да ми спестиш, от тези 4 кино гледания, ако беше написала това преди 4 МЕСЕЦА, когато и темата и филма бяха актуални………. сега е модерно да се плюе по ROGUE ONE

  2. Сори, Riddick, но сега открих темата – сега пиша.

   PS: Ама ти сериозно ли ….4 пъти си дал пари да гледаш…това?!

  3. Да, и си правя откровен бъзик с теб

 114. Още като обявиха, че няма да използват „разширената вселена“, Дисни показаха пълно безхаберие, неуважение и мързел.
  Достатъчно се писа за безпардонното копиране, сцена по сцена, на оригиналната трилогия, което си е законно, платено плагиатство. Това ли чакахме 30+ години – римейк? Да, да знам и аз не съм от таргета. То пък един римейк – използва само външната обвивка – поизлъскана. Много хора не разбират дълбочината на оригиналната сага. Самият Лукас (май) я осъзна впоследствие, защото заслугата не е единствено негова. Какво би било без Джон Уилямс, Ралф Макуори, дори бившата жена на Лукас – Марша, екипа по визуални и звукови ефекти, актьорите…
  Но нека кажем нещо за един много дразнещ аспект в еп.7 – окаяната съдба на старите герои:
  Лея изглежда по-зле от CGI; Хан толкова е закъсал, че отново е контрабандист (с дископатия за която, иначе безпроблемно имплантиращата крайници медицина, явно няма лек). Ако беше загинал в „Империята“ щеше да си спести унижението. А що за родители са били с Лея? Ами Люк? – помните ли: Luke – „I’m not afraid.“ /Yoda – „You will be!“ – явно безстрашният Люк, който необучен, не се страхуваше от Вейдър, сега се е уплашил от лигавия му внук, та не търси детето си, а се е скрил в миша дупка. (Добре, той не знае, че Рей е жива, бла-бла – дупките ще ги запушваме.)
  Актьорската игра? – няма я химията; всички преиграват, с някакво нахилено фенско изражение – „Ей, аз съм в Star Wars!“. Не помня кой от актьорите коментираше: „Когато летиш в космически кораб на косъм от смъртта, не мислиш да се обадиш на близките си, примерно, а просто крещиш възторжено, защото така се прави в Star Wars“?! Вижда се как не се представя чистата идея за нещата, а само се използват понятията за тях, което е имитация на изкуство.
  Няма въображение, мистерия, мъдрост, приключение дори, но има политическа коректност и добре пресметнат демографски таргетинг – белези на свръх комерсиален, корпоративен бокл…така де, продукт.

  1. Напълно се съгласявам с теб, kocetorr.
   Лея и Хан които преобърнаха галактиката да са заедно, сега се гледаха като алкохолици, които не се понасят….Ей така, не са се разбрали и …майната му на миналото.
   Лея /толкова авторитарна/, „изтървала“ до такава степен единственото си дете, че то станало комплексираното създание, което видяхме и което ей така просто уби баща си….
   Люк, който показа такава вяра и такива устои, че се навря на лъва в устата за да спаси баща си от тъмната страна, сега, видиш ли, така се разстроил, че теглил майната на всичко и всички и се самозаточил на остров за 30 години /половин живот!/, като за по – сигурно скрил парчета от картата с острова на 100 места, така, че, ако потрябва на единствената си сестра, тя в никакъв случай да не може да го намери….Нашишкавял, слабохарактерен, и за капак – с …ЧЕРНА косица /Боже, Боже, тц,тц,тц…./, пародия до пародията…
   ****
   Изплюха се на вътрешната логика на филма. Какво като Рей се окаже дъщеря на Люк?! Какво от това? Това не обяснява внезапните и умения с меча и силата…/Пфффф….Анакин, АНАКИН!!!! се обучаваше с години, а някаква си…Рей, ей така хоп и готово!/….Негърчето и то – абе, който не хванА меча, той не станА джедай!
   Сега ще нацвъкат за нула време още 10 епизода за дегенератите, да се опикават от възторг…
   Накъде е тръгнал света щом ТОВА минава за STAR WARS….направо не знам…

 115. Рей е готина, бе :(.

  Ето ти теорийка за нея (докато четях коментара ми дойде свише).
  Рен я спасява или не я убива, докато изтрепва джедайчета и унищожава създаденото от Люк (нали имаше някакви видения в тази връзка). После я зарязва на пустнинната планета и си тръгва по неговия си път. Ако Рей верно е щерка на Люк, то той вероятно приема, че е загинала (което е някаква тотална дупка, но тъй като в предният никой нямаше проблем с тези неща и никой не го беше грижа е ок) и тъй като е много наранен се скрива от всички.

  Бляк, не звучи много правдоподобно (пък и все още имам подозрения за това дали Рей му е дъщеря). А и във еп.7 ни казват, че причината Люк да изчезне е Рен (много голям бляк ако Рей му се окаже сестра btw, голямо смучене на пишки ще е).

 116. Хаха, извинението затова какъв слаб филмейкър си колективно събрано и поднесено накратко (да си беше казал просто, че са го наели да им произведе прилежаща комерсиална дъвка за новото поколение (по марвъл образец), вместо да суче такива глупости). Напълно разбираемо е защо Хамил е имал съмнения. 7/10 Касабов, слабо отново :(.

 117. Прецъках няколко отпаднали сцени… добре, че са отпаднали. 🙂

  1. хм, хареса ми кайло в хилядолетния сокол. другото с право е отрязано.

  1. Няма да излезе, бе. Нали Дисни нямат разпространител у нас. Пак добре, че така го има.

  2. абе не само у нас излизат филми с бг субс…..бе

  1. ужасно добре е синтезирал защо този филм е факинг мирикъл. видях, че има видео и за The Fountain, но за съжаление не харесва „Ной“, което веднага ме върна на земята. 🙁

  2. Ей, няма пълно щастие и т’ва е.

  3. Тоя опит да му се изнамерят някакви достойнства е по-жалък от самия филм. Напомня един виц:
   Изложба на овце. Докарват една – куца, плешива, едноока… Журито гледа в недоумение и с погнуса, а овцата вика: „Мислите си, че съм грозна, нали?…Да, ама НЕ СЪМ!“

  1. стига бе, онзи ден го пуснах тук и сега го няма. :/ явно не съм цъкнал бутона. както и да е, радвам се, че поправи пропуска.

   супер анализ прави Плинкет. Този му е по-балансиран и адекватен от предишните.

  2. Там си е, просто си го пуснал под видео ревюто 😉