Дявол / Devil - ревю

По принцип обожавам филми, чието действие се развива в ограничено пространство и не е необходимо да са перфектни, за да ми харесат. Въпреки това „Дявол” не успя да ми легне на сърцето.

Филмът е дело на братята Доудъл („Карантина”) – което само по себе си не е нещо положително – по сценарий на Брайън Нелсън, когото безкрайно уважавам след „Hard Candy” и разказва за петима непознати, които остават приковани в асансьор в офис сграда, а всеки техен опит (както и този на хората, опитващи да им помогнат отвън) да намерят изход от ситуацията, претърпява смъртоносен неуспех. Проблемът е в това, че един от петимата е самият Дявол, който отнема живота им, един по един. Като че ли единствената надежда на хванатите в капан хора се крие в детектив от полицията, който по странен начин се оказва свързан със ситуацията; лошото е, че наместа му може да дойде твърде късно.

Дявол / Devil

Признавам си, че бях заинтригуван от историята – петима непознати попадат в капана на асансьор, а един от тях се оказва самият Дявол. Какво има да не му харесваш? А и след трейлъра, който ни уверяваше, че „Животът ни е изпълнен със случайни срещи и събития, но днес за всичко това има причина” бях убеден, че това, което ще видим, ще има някакъв смисъл, отвъд просто жанрово упражнение.

Aко беше само това – прост клаустрофобичен хорър-трилър – сега щях да съм далеч по-доволен. Защото в крайна сметка получаваме евтина и елементарна философия за вината, покаянието и прошката и затова как злото не може да съществува без добро и „vice versa”, които на всичкото отгоре на финала са ненужно изпльоскани като обобщение на всичко вече видяно (ако случайно някой не е разбрал за какво става въпрос), че и поднесено с глас зад кадър. По принцип не съм от хората, които мрънкат за това – почитател съм на десетки подобни произведения – но тук той е абсолютно ненужен и ако липсваше, лично за мен, филмът щеше да спечели повечко.

Дявол / Devil

Не мога да се отърся от усещането, че ако „Дявол” беше едночасов епизод от „Зоната на здрача” или пък от „Masters of Horror”, щеше да бъде един от по-добрите епизоди. И ми се струва, че мистър М. Найт Шамалан (който аз все още харесвам независимо, че последните му филми не струват) може сериозно да се замисли да продължи идеята си за “The Night Chronicles” – както знаете, „Дявол” е първа част от трилогия, изградена от филми по идея на Шамалан, но реализирани от други режисьори (схващате ли супер „оригиналната” игра на думи) – на малкия екран, където при успех, идеята може да се разрасне и да стане нещо наистина интересно.

Дявол / Devil

Откъм положителната страна ще подкрепя Елфа, като кажа, че филмът имаше добра визия – на Так Фуджимото винаги може да се разчита – на моменти атмосферата също си я биваше, както и звуковият дизайн и самата музика. Изпълненията на актьорите, сред които Крис Месина („Джули и Джулия”), Логан Маршъл-Грийн („Бруклинските стражи”), Джeфри Аренд („500 дни от лятото”) и Бояна Новакович („Завлечи ме в ада”, „Острие на мрака”) също не бяха от най-лошите.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 Comments

 1. Пак намеци.ОК- само ще споделя разсъжденията си и ще се увериш , че не си прав.Когато излязох сложих тел до тялото си- не ползвам джобове..Така не го търся из чантата. При тичането се запотих.Отидох на работа вир вода, в последната минута и тел беше отново до тялото ми.Изиграх си каквото имаше ,но не съм видяла че се мокри. На връщане отново тичах и пак мокра. Чак у дома разбах и то като се събличах, не по-рано, че е горещ и не работи, Предполгам че това е причината.Разтворих го да съхне и като изсъхна проработи.Сега го зареждам.Ако с това помагам да се изясни ситуацията ще се радвам.Но нищо друго-моля без съмнение към мен- обидно е.Дано за това да съм наречена дявол, да няма и друго, защото нямам идея какво може да провокира подобно отношение към мен.И това -ку-…..а, гадно е .Аз не наричам никого с такива думи.

 2. Дринов, не Дявол рябва да е с главна буква, а АСАНСЬОР…те ми на мен филм на ужасите 🙂

  @lilia ?!???@?!!?!?!??@?@??!?!??…..?! ?!?

 3. Хе-хе, Коленце 🙂

  Знам те аз тебе! Скица! 🙂

  lilia сигурно се е объркала нещо! Или това или ние просто не можем да вденем за какво става дума 🙂

 4. lilia, моме,

  вярно, че е криза, ама недей чак с такива евтини препарати да се черпиш…и аз пия от литър за левче, ама твоето вече на рецидив отива! 🙂

 5. Почти шест години по-късно този първи коментар остава все така неразбран… или просто е изпреварил времето си 😀