„High-Rise” -  Том Хидълстън

Премиерни септемврийски фестивални прожекции, Лондонския фестивал и Торино през октомври/ноември – и това е! Съвсем не е чудно, че първият истински поглед към чакания с нетърпение „High-Rise” на Бен Уийти се появява чак сега – ако премиерата му във Великобритания е предвидена чак за март, няма смисъл да си играят с хората. Пускаш тийзър сега, трейлър – към края на януари, и проследяваш реакциите. Защото със 70 секунди вокално съблазняване от страна на Том Хидълстън може да се започва рекламна кампания (все пак той е най-големия магнит за съвременната публика във филма!), но това в никакъв случай няма да бъде достатъчно.

Kill List” разкрива едни от най-ужасяващите кошмари на обществото. Уитли споделя, че „животът на това бъдеще, което описва Балард, е именно сега и книгата придобива много по-голямо значение с днешна дата. Ние живеем в новите 70-те…”.

Видяхте ли (едва ли не) най-важния герой – скромно, в далечината, с бяла престилка, в един кадър от няколко секунди? Лично аз съм на мнение, че без архитекта на Джеръми Айрънс филмът можеше да се превърне в тотална бутафория (не че сега не притежава подобен потенциал – трябва да го видим, за да отсъдим!), а неговото колосално присъствие ще придаде, ако не тежест, то поне страхотен чар на разказваната история. Плюс това съвместната им работа с Хидълстън по най-новите екранизации на „Хенри IV” и „Хенри V” на ВВС от преди три години доказва, че двамата са страхотни партньори, достойна конкуренция един на друг – което си е повече от комплимент, като се има предвид мощта на по-възрастния актьор.

Рекламата на жилищните етажи, разбира се, подобно на всички съществуващи реклами е преувеличена. Дали и хайпът около екранизацията по романа на Джеймс Г. Балард няма да му изиграе лоша шега? Ревютата за филма общо взето не са ласкави, но ние сме упорити – и искаме със собствените си очи да видим триумфа или падението на режисьора, когото уважаваме. Освен това всички спецове твърдят, че актьорите са повече от невероятни, а това е нещо, което в конкретният случай ни вълнува особено. Ето какво споделя THR:

„Рядко в подобен слаба, объркана и многостранна история са вложени толкова ценни, класически съставки!… Един истински филм за ужаса, във всички смисли, „High-Rise” е безспорно един амбициозен и брилянтен провал…”

Сега ви предлагаме ви да хвърлите поглед върху стилизираните постери и – при нужда – към синопсиса на книгата/филма:

плакат

Лондон, 1975. Луксозен жилищен небостъргач се извисява над Темза, като съвсем скоро той ще се превърне в най-големия финансов център на света. Господстващ над околния пейзаж, той е наречен простичко „Многоетажният”, а самият му адрес представлява знак за изключителност. Най-новият му обитател е Робърт Лейнг, един амбициозен млад доктор, съблазнен от стила на живот и високите технологии, които може да предложи небостъргачът.

Лейнг се среща с Уайлдър, чаровен провокатор, който му показва и мръчните-мръсни подземия на „многоетажния”. „Пукнатините” в привидно безгрешната общност се разрастват с впечатляваща скорост и Лейнг е шокиран от покварата, която се разкрива пред него.

Животът започва да се превръща в лудост, изригва насилие и докторът се оказва между мародерстващи орди от жадни за кръв съседи, кото превземат сградата, етаж след етаж.

Режисьор на „High Rise” е Бен Уийтли („Kill List”, „Sightseers”, „A Field in England”), сценарият е на Ейми Джъмп, а в основата му е романът на Джеймс Г. Балард, авторът на „Империя на слънцето” и „Катастрофа”, по които са направени едноименните филми на Стивън Спилбърг и Дейвид Кроненбърг. Оператор е Лори Рос, а музиката е дело на Клинт Мансел. В  ролите са Toм Хидълстън, Джеръми Айрънс, Сиена Милър, Елизабет Мос, Стейси Мартин, Джеймс Пюърфой, Люк Евънс, Сиена Гилори и други.

Премиерата на филма във Великобритания се очаква на 18 март; на 6 април филмът тръгва на кино и във Франция. Другите територии могат да оставят очакването си на „стенд-бай” – за неопределено време през 2016.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments