Можи би защото не си падам по игралните адаптации на д-р Зюс за Гринч и открадването на Коледа и за Котката с шапката, аз много харесвам „Хортън”, въпреки че Джим Кери беше дал гласа си на този мил и загрижен слон. Именно за него се сетих като видях трейлъра на новата анимация „The Lorax”, подготвяна от създателите на „Аз, проклетникът!”

Детската книжка на д-р Зюс, която разказва за Лоракс и стремежа му да запази дърветата от набезите на Отраз-лов (така импровизирано и може би не съвсем вярно превеждам играта на думи с името на лошия герой Once-ler), е публикувана за пръв път в далееечната 1971 година. Екологичната тема за опазване на творците на кислород не губи своята актуалност, защото и човешката наглост с продължаващото унищожаване на флората на Земята продължава с пълна сила. Лоракс казва „Аз съм гласът на дърветата, тъй като те не могат да се защитят!”. В подготвяната киноадаптация той ще говори като Дани деВито; момчето Тед, което се сприятелява с него, ще бъде озвучено от Зак Ефрон, а в ролята на мацката, която Тед иска да впечатли, ще чуем Тейлър Суифт.

Режисьори на тази лудница от цветове и форми са Крис Ренауд и Кайл Балда, отговорен за сценария ще бъде Кен Даурио, който има опит с „Хортън” и двата „проклетника”. Ще очакваме смешки, деликатни поучения и всички онези тайни други неща, които правят подобни филми толкова привлекателни за по-малките зрители. „Тайни” са, защото ако ги кажеш на големите – ще ти се смеят, а да ги споделяш с малките е тъпо – те си ги знаят и бързо ще ти хвърлят специалния поглед, предназначен за „глупавите възрастни”. Затова си траем – и отиваме задължително на кино.

Световната премиера на филма е на 2 март 2012, у нас „Лоракс” ще се появи 28 дни по-късно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *