The Witch of Lime Street

След хорър-дебюта си „Мама” през 2013 година, аржентинският режисьор Андрес Мушети има най-различни ангажименти – замени Кари Фукунага в адаптацията по Стивън Кинг на „То”, за кратко го спрягаха за режисьор на „рибуута” на „Мумията” и е подписал договор за адаптацията на видеоиграта „Shadows of Colossus”. С бъдещия проект „The Witch of Lime Street” Мушети ще добави още един възможен филм към бъдещите си творчески планове.

В началото на октомври излезе книгата на Дейвид ДжахърThe Witch of Lime Street: Séance, Seduction, and Houdini in the Spirit World”, в която легендарният Хари Худини се изправя срещу Марджъри Крандън. Според The Hollywood Reporter, правата за екранизация са придобити от STX Entertainment. А ето и синопсиса на книгата:

20-те години на 20 век са известни като Златната ера на джаза и блясъка, но това е също време на необуздан стремеж към общуване със света на духовете, особено след като милиони души са си отишли от този свят по време на Първата световна война и световната пандемия от испанския грип от януари 1918 до декември 1920 година. Отчаяната нужда от среща с умрелите обични хора ражда и вълната от самообявили се „ясновидци” и „контактьори”; медиите търсят истории, които да включват всякакви окултни детайли, а медиумите се превръщат в знаменитости.

През 1924 година красивата жена на един известен хирург от Бостън става символ на националния дебат „за” и „против” спиритуализма (движение, посветено на общуване с мъртвите). Репортерите я наричат „русата вещица от улица Лайм”, но за последователите си тя е известна просто като Марджъри. Нейн страстен защитник е самият Артър Конан Дойл, който толкова искрено вярва в силите на Марджъри, че я подтиква да сее вкючи в състезание, спонсорирано от „Scientific American”. Наградата в него е значителна парична сума за онзи медиум, който бъде обявен за „истински” от всичките петима члена на специална изследователска комисия. Марджъри е най-добрият шанс за медиумната общност да бъде „призната”, тъй като тя притежава чар и винаги демонстрира ефектно представяне. Нейните свръхестествени дарби забаламосват четирима от съдиите. Само един остава да бъде убеден – и това е уникалният, неповторим маг Хари Худини!

Сюжетът леко напомня „Магия в полунощ” на Уди Алън, но в конкретния случай Мушети очевидно ще се води по книгата, чиито разказ се простира върху повече от десетилетие и, разбира се, е вдъхновена от истински събития – Худини наистина се е стремял да разобличи Крандън като измамница. Сложните взаимоотношения между Худини и Артър Конан Дойл са също така част от сюжета, и ще ни бъде доста интересно какъв ще е подхода на Андрес Мушети към цялата интригуваща и предизвикателна история.

The Witch of Lime Street” не е единственият филм за Худини, който се готви. Би трябвало все още да се работи по „America’s First Superherо” с участието на Джони Деп – не сме попадали на нищо свързано с него вече година и половина, но и не сме чували да е спирян. Ще ни е интересно да научим подробности.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Наистина изглежда интригуващо. Като дете бях чел една статия, как Худини искал да говори с умрялата си майка чрез медиуми. Така наобиколил голямо число шарлатани и ги изобличавал на часа. 😉