Chi-Raq

Буквално дни след обявяването на премиерната дата на най-новия филм на Спайк Лий „Chi-Raq” („Шай-Рак”) беше пуснат първи трейлър, а още няколко дни по-късно – и втори видеопоглед към филма, предложен с „интродукция” от самия му автор, който укорително „размахва пръст” към хората, които бъркат чистата комеди със сатирата. Вероятно на Лий му е писнало да чете глупости по медиите и да се обяснява пред нефелни журналя (и не само), и затова е решил да си каже предварително човекът. Да няма после „ама аз не разбрах”.

Безспорно, очаква ни страстна, изпълнена с енергия и безброй сатирични детайли история, в дъното на която е удивителния изблик на неоправдано насилие в Чикаго, особено в последните няколко години. И всъщност главната причина за пускането на още един трейлър е невъзможността на част от публиката да възприеме сатирично-провокативния тон и „посланието” на сценариста-режисьор Лий.

За онези от вас, които не са наясно с „намеците” от страна на героинята на Анжела Басет, ще напомним драматичната творба на Аристофан, която датира около 400 години преди нашата ера – Лизистрата е прочута като „спираща битката”, а причината за нейната известност е идеята, с помощта на която според легендата е постигнат край на свръх-продължителната Пелопонеска война. Гръцката героиня застава начело на голяма група обединени жени, които превземат атинския Акропол и държавната хазна, финансираща военните действия, а в главно оръжие на нежния пол се превръща категоричният им отказ да спят с мъжете, докато те не прекратят битките.

В наши дни след убийство на едно дете от заблуден куршум, група активни жени се обединяват против продължаващото насилие в южната част на Чикаго, отправяйки предизвикателство с поставяне острите и както се оказва – вечно актуални проблеми, свързани с расова принадлежност, сексуалност и насилие, които са валидни не само за Щатите, но и в целия свят.

Chi-Raq

Chi-Raq

Chi-Raq

Chi-Raq

Спайк Лий е поверил главните роли в „Chi-Raq” на Самюъл Л. Джаксън, Тейона Парис, Уесли Снайпс (жив ли е още този човек, бре?!), Ник Канън, неповторимата Анджела Басет, Дженифър Хъдсън и – изненада! – Джон Кюсак. Филмът е в копродукция с Amazon и съвсем скоро сред премиерата м на голям екран – 4 декември, ще бъде достъпен и в мрежата на Amazon Prime.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *