This city's afraid of me... I've seen its true face...

Напоследък често си говорим за „Златния век” на телевизията (звучи несериозно, но смисълът би трябвало да е достатъчно ясен за всички), за изненадващо добри и смели решения в закостенелите „network shows”, за супер високите „production values” на американските кабелни телевизии, за новите методи на разпространение на сериали и как те променят формата, за нови заглавия, които чакаме с интерес и ни разочароват, за рискове, които смятаме за абсурдни и после ни стават любими сериали. Едно нещо винаги е било ясно – комбинацията от добра идея, подходящия екип и сериозен бюджет дава страхотни резултати.

Но на етап проект нищо не е сигурно, затова подхождаме изключително внимателно  към новината, че НВО и Зак Снайдър са се срещали да обсъдят сериал по „Watchmen” на Алън Мур. Преди да изпаднем в лирически отклонения какво би могло да се получи и дали да се надяваме или не, да споменем какво е сигурно до този момент. НВО потвърдиха, че срещи е имало, но нямат повече информация за споделяне. Deadline добавят, че срещите са били „преди месеци” и в момента не се води „активно обсъждане”.

За съжаление, нямаме изявление от Снайдър (освен че адски си обича филма от 2009; ние също сме големи фенове), а от Алън Мур дори не очакваме. Така или иначе знаем какво би включвало негово изказване по темата и при цялото ни уважение, не държим да го чуем. Знаем, че няма да е доволен от плановете, каквито и да са, и никога няма да гледа сериала, ако такъв действително има.

Ние обаче бихме му хвърлили едно око и вярваме, че има потенциал. Тери Гилиъм (който преди време имаше желание да екранизира комикса) също смята, че ако не друго, поне форматът е подходящ. Ето какво е споделил той през 2011 на филмовия фестивал в Маракеш:

„С Чарлс МакКюън бяхме написали сценарий и бяхме под сериозен натиск да го сведем до 2 часа. Не се получаваше, аз не бях доволен от нашия сценарий и затова, като не се получи, не съжалявах. Според мен филмът на Зак започна брилянтно и после беше… хммм, защото „Watchmen” трябва да е като сериал. Да имаш достатъчно време да развиеш всеки от героите, защото ако не го направиш, се превръща просто в комикс. А всъщност е „character piece”. Филмът беше красив, но за мен нямаше достатъчно емоционален заряд.”

Съгласни сме, че оригиналът на Мур е много подходящ за мини-сериал или дори сериал, стига да е ограничен като епизоди. А след като става дума за НВО, няма опасност да го разлеят в сезон от 24 епизода – нуждата да се пълни това, което доскоро наричахме „стандартен” сезон, често разваля добрия разказ. Бюджетът също няма да обсъждаме, а ако някой се притеснява как би изглеждал телевизионен „Watchmen” като ефекти, да си пусне „Игра на тронове”. Препоръчваме някой от 9-тите епизоди, независимо за кой сезон става дума.

За съжаление, след като дори няма одобрен проект, камо ли да се работи по сценарий, не се чуват дори слухове за шоурънър (дали Снайдър или някой друг), сценаристи или актьори. Ако се появи някаква, поне леко сигурна информация, очаквайте включване.

http://www.youtube.com/watch?v=aVUDdQS2UxA

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *