„The Wave” („Bølgen”)

Преди почти всеки предстоящ филм-катастрофа споделяме за сантиментите, които изпитваме към този тип кино (неслучайно наскоро посветихме цяло предаване на „Inglourious Kunts” на темата) и за надеждите си, че конкретното заглавие най-накрая ще ни предложи нещо на нивото на класическите представители на жанра. През изминалите няколко години обаче неизменно оставаме разочаровани, както се случи и с последната ни „надежда” „Сан Андреас”.

Разбира се, не всичко е пълна трагедия и от време на време сред тоталните брадви изскача някой филм – като „Невъзможното”,  например, който отсрамва жанра и ни дава сили да издържим следващата порция разочарования. Струва ни се, че точно такъв филм ще е фокусът на конкретната ни новина – норвежката катастрофична драма „The Wave” („Bølgen”), която беше представена в Торонто. Ето с две думи за какво става въпрос:

В Норвегия се намират над 300 нестабилни планини – една от най-големите е Åkerneset (Окернесет), в която има система от разширяващи се пукнатини с дължина 800 метра. Общоприет факт е, че един ден пианината ще се срути, а получената лавина от камъни ще достигне близкия фиорд и ще предизвика 80-метрово цунами, което ще удари местния град Geiranger 10 минути по-късно. Действието на „The Wave” се фокусира върху Кристиан – геолог, който работи в центъра за ранно предупреждение. Той приема по-високоплатена работа на нефтена платформа, за да осигури по-добър живот за съпругата и двете си деца, но преди семейството да успее да се премести, неизбежното се случва…

Вижте първо един тийзър, а след това и два трейлъра, като нашето лично мнение е, че последният е най-добър (при все че е на норвежки) – той по чудесен начин представя и съчетава интимните измерения на историята и мащабните разрушения.

The Wave” си спечели всеобщото признание както на критиката, така и на публиката (и в родината си и извън нея), и според специалистите „puts Hollywood disaster movies to shame”. Също така той ще е тазгодишното предложението на Норвегия за чуждоезичен „Оскар”, което също е сериозен атестат за качество. Ние можем да добавим, че на ниво трейлър нещата изглеждат отлично, особено техническата страна, и с огромен интерес и кеф ще го изгледаме, когато ни попадне – жалко само, че шансовете да го видим на голям екран са нулеви.

Ето и два постера.

„The Wave” („Bølgen”)

„The Wave” („Bølgen”)

Режисьор на „The Wave” („Bølgen”) е Роар Утауг, а в ролите са Кристофер Йонер, Томас Бо Ларсен, Ане Дал Торп, Йонас Хоф, Едит Хагенруд-Санде и други.

Норвежката премиера на филма беше 28 август – графикът на световната му дистрибуция тепърва се изяснява.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Дейба тия скандинавци … това изглежда повече от страхотно и наистина жалко, че няма да може да се види на голям екран. Само една забележка имам и тя е свързана с втория постер … абсолютно нелеп е 🙂

  2. Между другото филмчето ще да е доста интересно, все пак говорим за Европейско кино и не лкайната на Холивуд.
    Аз пък винаги съм искал да направят филм за:

    https://goo.gl/9OirTo

  3. @Дринов
    Абе то документални филми има колкот искаш, но игрален филм няма. има и някакви телевизионни филми, но не е това което искам…