Eadweard

Втората половина на 19 век е време, в което британецът Едуард Майбридж прави много експерименти, снима хиляди фотографски изображения и поставя началото на изкуството на „движещите се картинки”, без което не можем да си представим света днес.

Вашият ум навързва образите заедно и създава живот” – кратко и точно определение за най-голямото откритие на Майбридж, който старателно изучава света на уловените образи и чрез „зоопраксископа” възпроизвежда „движение”, композирано от снимките на дванадесет фотоапарата – в неговия случай те са разположени по дължината на една писта за конни надбягвания и се активират при преминаване на коня пред тях. В средата на 2013 г. бяхме съобщили, че Гари Олдман подготвя филм, посветен на авантюристичния му живот, а сега може да видите тийзър трейлър на психологическата драма „Eadweard”, която няма нищо общо с този проект и чиято премиера беше преди месеци, в програмата на Берлинския фестивал.

Филмът е режисьорски дебют за актьора Кайл Райдаут , по сценарий, написан от него в съавторство с Джош Епстайн. Главната роля е поверена на канадския актьор Майкъл Еклънд, който се превръща в шантав и брадат „фото-хипстър” (определението са го измислили отвъдокеански колеги), който е страстно влюбен във винтидж-фотоапарати.

След Берлин, „Eadweard” печели наградата на публиката на фестивали в Мауи и Нашвил, показван е още на филмови форуми в Кливланд, Бруклин, Единбург и Мюнхен, но все още си няма щатски разпространител. Странно, след всичко, което Майбридж е сторил за запазване на наследството от образи в Америка на 19 век…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *