Виго Мортенсен и Джулия Стайлс

Честно да си кажем – домъчняло ни беше за Борн. От миналата есен, когато стана ясно, че Пол Грийнграс и Мат Деймън ще се завърнат към франчайза за още един, пети филм, посветен на агент Джейсън Борн, не сме се включвали с новини около развитието на проекта. Макар че, като изключим слуховете от края на миналия месец, че Алисия Викандер се спряга за сериозна роля, до този момент не имало нищо съществено за отразяване.

Сега Deadline съобщават, че към все още неозаглавения пети филм ще се присъедини ветеранът от поредицата Джулия Стайлс, която ще се завърне в ролята на Ники Парсънс – един от съмишлениците на Борн. От своя страна Variety добавят, че в бъдещия злодейски персонаж може да влезе самият Виго Мортенсен. Две кастинг идеи, от които сме доста доволни – Стайлс има потенциал, който не използва достатъчно в последните години, а при всяка своя поява във филм Мортенсен внася стил, сила и сигурност. Как точно техните герои (и евентуално този на Викандер) ще се впишат в историята не е ясно, тъй като сюжетът все още се пази в тайна.

По сценария на „Борн 5” работят Пол Грийнграс, Кристофър Роуз и звездата в главната роля – Мат Деймън, което е едновременно обещаващо и плашещо. Разчитаме на творческия потенциал на Грийнграс (който е сценарист на „Полет 93” и „Кървава неделя”) и Деймън – двамата познават чудесно Борн и света, в който той функционира, но след „Оскара” за „Добрият Уил Хънтинг” през 1997 година, писателските изяви на Деймън (включващи два филма с негово участие, режисирани от Гюс Ван Сант) не са никак впечатляващи, а Кристофър Роуз (монтажист на всички филми на Грийнграс) е абсолютен дебютант.

Любопитно е, че след оригиналните три романа на Робърт Лъдлъм, по които вече бяха направени филми с участието на Мат Деймън, от 2004 до миналата година са издадени още девет романа с различни Борн-сюжети, чиито автор е бившият нюйоркски учител Ерик ван Лустбадер. Представете си колко работа ще имат занапред хората в компанията, ако решат да поддържат жив и в действие този агент. И най-вероятно скоро ще се наложи нов кастинг, че колкото и във форма да изглежда (в момента) Мат Деймън, годините му се трупат…

Ерън Крос (в неговата роля влезе Джеръми Ренър), върху който беше фокусиран филмът от 2012 г. „Наследството на Борн”, най-вероятно няма да е включен в бъдещия екшън, но това не означава, че Universal се се отказали да продължават тази нишка от шпионската киноверига, която би могла да донесе… още приходи.

Борн 5” се очаква да излезе на екран след малко повече от година – 29 юли 2016 г., като снимките трябва да започнат в Лондон през есента.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Стайлс с възрастта започва да прилича все повече и повече на сюнгер.