Леонардо ДиКаприо

И „баба знае” как по филмите престъпниците пледират невменяемост, за да отърват  смъртното наказание или да заменят затвор със строг режим в специализирано заведение за психично болни. Баба също така знае, че това съвсем не е филмова измислица, и въпреки че „дисоциативното разстройство на идентичността” (или „множественото разстройство на личността”) например е един от най-спорните моменти в модерната психиатрия, то е съвсем реален елемент от наказателното право.

Това, което баба може и да не знае, е, че този тип защита е използвана за първи път от Уилям Стенли Мълиган в края на 70-те години на XX в. в Охайо. След като извършва няколко престъпления, включително въоръжен грабеж, Мълиган е арестуван за извършването на три изнасилвания на територията на Щатския университет в Охайо. Той е диагностициран с множествено разстройство на личността, а адвокатите му пледират невменяемост, твърдейки, че две от неговите личности са извършили престъпленията, без самият Мълиган да е осъзнавал този факт.

С това информационно въведение илюстрираме по-добре новината, разпространена от The Hollywood Reporter, че Леонардо ДиКаприо и New Regency (които в момента работят заедно по доста очаквания „The Revenant” на носителя на „Оскар” за „Бърдмен” Алехандро Гонзалес Иняриту) са се нагърбили с възкресението на „The Crowded Room” – дългогодишният проект по екранизирането на документалния роман на Даниел Кийс (автор на фантастичната класика „Цветя за Алджърнън”) „The Minds of Billy Milligan”, който през 1981 г. популяризира случая на Мълиган. Сценарият е дело на Джейсън Смилович („Lucky Number Slevin”), а наравно с продуцентските функции, ДиКаприо ще се нагърби и с изпълнението на главната роля.

Сега остава само да бъде намерен режисьор. В един от първоначалните творчески варианти, начело на „The Crowded Room” е бил самият Джеймс Камерън с Джон Кюсак в главната роля и определено бихме се изкефили на макс да видим този вариант (макар че Кюсак така пропадна напоследък, че не е истина), но откакто прочетохме едно мнение, че Дейвид Финчър би бил изключително подходящ, просто не можем да си избием тази идея от главата. Той и Льонката ще разцепят, ако работят заедно, а с подобна тематика… дето има една досадна песен, „само си викаме дано”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Какво ви е мнението за „Shutter Island“? Търсех дисекшън ама нямаше за това реших да ви попитам тук.

  2. Филмът е страхотен , но трябва да се гледа без повече изяснения , за да няма спойлъри. Който го гледа няма да съжалява 🙂

  3. Този филм излезе преди да има Дисекшън. 🙂
    На мен ми харесва много, но не трябва да забравяме, че е жанров филм. Има феноменална музика! 🙂

  4. Много добър филм и много добра книга (впрочем, от автора на Mystic River и The Drop – тоест от един от големите съвременни майстори на сюжетния обрат)