Скорсезе

Част от неприятната филмова реалност е, че дори режисьори като Мартин Скорсезе имат проблеми с финансирането на новите си филми и им се налага да „просят стотинки”. А нещата стават още по-трудни , когато става дума за отдавнашен „passion” проект, какъвто е случаят със „Silence”, който по стандартите на Холивуд няма особено голям комерсиален потенциал (а дори и да има, пак се намират причини за отказ).

Чували сме за десетки такива филми, които така и не виждат бял свят, но в случая – за щастие на всеки уважаващ себе си киноман, „приказката” завършва щастливо. Deadline съобщават, че Fábrica de Cine и SharpSword Films са се ангажирали с останалото финансиране на „Silence”, който Скорсезе се опитва да реализира цели двадесет години и снимките ще започнат в края на месеца в Тайван. Ето и коментара на Скорсезе:

В продължение на почти 20 години имах желание да направя „Silence” и сега той най-накрая е реалност. Прекрасно е да имаш партньори като Fábrica de Cine и SharpSword Films, с които да работиш по филма.

Сценарият на „Silence” е дело на Джай Кок („Бандите на Ню Йорк”) и е адаптация по романа на Шусаку Ендо, който разказва за младия йезуитски свещеник Себастиано Родригес, който е изпратен в Япония, където да помага на местната църква и да разследва слуховете за това, че неговият ментор отец Ферейра е извършил вероотстъпничество.

Родригес и спътникът му Франциско Гарпе пристигат в Япония през 1638, където заварват местното християнско население да се укрива. Службите за сигурност задължават тези, които са заподозрени в изповядване на християнство да стъпкват грубите изображения на Исус, пред които се молят, за да докажат, че не изповядват обявената извън закона религия. Тези, които откажат, са вкарвани в затвора и убивани. Родригес е принуден да изтърпи сериозни страдания, докато търси истината за вероотстъпничеството на Ферейра.

Последния път, когато писахме за „Silence” – тогава също се очакваше снимките да започнат много скоро, но да не се връщаме към лошото – съобщихме, че във филма ще участват Андрю Гарфийлд и Кен Ватанабе, но в последствие Ватанабе отпадна, а към актьорския състав се присъединиха Лиъм Нийсън, Адам Драйвър (това момче ще стане огромна звезда) и Таданобу Асано.

С разпространението са се нагърбили Paramount, но премиерната дата все още не е известна – най-вероятно ще е към края на 2016, тъкмо навреме за наградите „Оскар”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Всеки отказ за финансиране на филмов проект на Великия от хора, които пръскат стотици милиони за чекии със супер герой, трябва да бъде разглеждан като престъпление срещу човечеството!