Томас Алфредсон

Не са много режисьорите (особено пък живите), които могат да се справят със задачата  адекватно да заместят Мартин Скорсезе в даден проект – все пак човекът е един от най-големите гении на киното. Точно пред това тежко предизвикателство ще трябва да се изправи Томас Алфредсон, който според Variety е нает от Universal да режисира екранизацията на норвежкия криминален роман на Ю Несбьо „The Snowman”. Явно Скорсезе, който дълго време беше свързан с филма, има прекалено много други проекти на главата и е решил да се нагърби само с ролята на изпълнителен продуцент и да остави режисурата на друг.

Без да искаме да правим никакви качествени сравнения в полза на единия или другия и да спекулираме чия версия ще е по-добрата, на базата на предишните два отлични филма на Алфредсон „Покани ме да вляза” и „Дама, поп, асо, шпионин”, смятаме, че той е повече от удачен избор и ще се справи отлично с изходния материал. Стига разбира се, да не бъде заменен и той самият, ако се появи някакъв конфликт с другата му предстояща екранизация, „Братята с лъвски сърца” по Астрид Линдгрен.

The Snowman” е един от общо десетте романа на Ю Несбьо, посветен на необуздания детектив Хари Хуле, който разследва случай на мистериозно изчезнала жена, чиито розов шал е открит заметнат върху един зловещо изглеждащ снежен човек. Повече подробности можете да разберете от краткия синопсис по-долу, а веднага след него вижте и трейлъра на романа, за да си представите как би могла да изглежда кино-версията.

Осло през ноември. Първият сняг на настъпващата зима вече е натрупал. Момче на име Йонас се събужда през нощта и открива, че майка му я няма. Поглежда през прозореца и студената луна осветява снежен човек, появил се изневиделица в двора. Около врата му е заметнат розовият шал на майка му.

Детектив Хуле подозира връзка между полученото от него заплашително писмо и изчезването на майката на Йонас – както и на десетина други жени, които са в неизвестност в деня на първия сняг. Разследването напредва, а Хуле подозира, че се превръща в пионка за убиеца, който е започнал ужасяваща игра и непрестанно променя правилата й.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Какво толкова ще му режесира, след като филма е почти готов?А и тежката дума на Скорсезе, като продуцент какво ще я прави?Няма да може да вкара и един грам собствена идея във филма.Това са тънки игри, защо поднасяте информацията все едно ви четят в детската градина?При положение, че най-вероятно е човек на Скорсезе и по този начин му преливат авторитет.Не вярвам да се стигне даже Скорсезе да казва, че лично го е избрал за негов заместник, защото един от най-перспективните и т.н.Развалихте ми настроението направо.

  2. @AzUrAL
    Чувството е взаимно, щото и ти развали моето. Що говориш глупости? Честно казано не мога да проумея как може такова нещо. Кое точно е готово, след като тепърва ще се пише сценария? И да, Скорсезе е човек, който не уважава творците по никакъв начин и е известен с това, че им се меси на режисьорите. И да, Алфредсон няма никакъв авторитет, ама никакъв – даже и с „преливане“ няма да стане.
    Това е един от най-тъпите коментари, които съм чел, а вярвай ми, чел съм доста!

  3. Явно очаквах от вас повече.Чувството на елитаризъм ви тресе отвсякъде, обективността да я изгорим на кладата.Различното мнение не се толерира.Разбирам.