„Cell” по Стивън Кинг

Напоследък доста често имаме повод да пишем за екранизации по Стивън Кинг – предстоящи, вече минали, римейки, ТВ, кино, обречени проекти, закупени права по неиздадени романи, закъснели с десетилетия продължения, какво ли не. Но за „Cell” не сме чували нищо от доста време и даже не сме сигурни дали въобще сме го споменавали на сайта.

Последните новини бяха покрай евентуалното участие на Джон Кюсак, който обаче беше единственото име, свързано с проекта, и без наличието на режисьор, изглеждаше сякаш проектът се е разпаднал (по едно време Илaй Рот щеше да режисира, но това беше преди да стане потенциален мини-сериал и след това отново да се върне към първоначалната си кино-форма).

Сега обаче разбираме, че по „Cell” (романът е издаден като „Клетка” у нас) все още се работи и не само Джон Кюсак все още е свързан с проекта, но и компания ще му прави Самюъл Л. Джаксън. Двамата вече са участвали заедно във филм по Кинг – „1408”, който може да не е шедьовър или блокбастър, но според нас е една от по-приятните екранизация по Кинг. И за да не се притесняваме, че без режисьор нещата отново ще се разпаднат, такъв се е намерил – Тод „Кип” Уилямс („Паранормална активност 2”).

Сценарият е дело на самия Стивън Кинг, с помощта на Адам Алека, и се очаква снимките на започнат януари месец, ако скоро се намери финансова подкрепа, което не би трябвало да е проблем. За любопитните, ето синопсис на издадения на български роман:

Следващото обаждане на вашия мобилен телефон може да бъде последното в живота ви. Онези, които приемат сигнала, скоро се превръщат в нещо нереално. И неописуемо жестоко.

Клейтьн Ридъл, учител по рисуване от Мейн, току-що е получил от бостънско издателство много изгодно предложение за публикуване на негова книга с комикси. Той е на седмото небе от радост… но внезапно животът му се преобръща на триста и шейсет градуса. На първи октомври всички мобилни телефони по света зазвъняват едновременно. Независимо дали абонатът отговори на повикването или не, съдбата му се променя… завинаги. Клейтьн не притежава мобилен телефон и се опитва да оцелее сред хаоса – падат самолети, избухват експлозии, хора истерично пищят… Отново ли има масирано терористично нападение? Много скоро Клейтьн разбира, че се случва нещо невиждано и нечувано. С още трима души той се опитва да направи всичко възможно да попречи на настъпването на апокалипсиса. Ненадейно се озовават в най-ранната епоха на човечеството, заобиколени са от хаос, кръвопролития и човешки орди, на които тепърва предстои да еволюират.

Изглежда, няма изход от кошмара. Но според Клейтьн следите водят към Мейн. Дали това не е капан на смъртта? Дали той отново ще види малкия си син? Има ли изгледи за оцеляване?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Една от най-тъпите книги на Кинг, евър. Само „Колорадеца“ я бие.

  2. Голям фен съм на Стивън Кинг, обаче тази книга е може би най-тъпия роман, който съм чел. Избухнали нелепици и сто тона глупости, направо е трудно да се повярва, че я е писал Краля 🙂
    Това донякъде е добре обаче – поне няма как да бъде омаскарен литературния първоизточник.