„Още по едно“
„Още по едно“

За киноманите предстоят три седмици, в които пролетните празници ще бъдат съчетани с киноудоволствия от класическо естество, на които трудно може да се устои. Ремастерирани версии на класически творби и нови филми-хитове от световното и балканското кино ще бъдат представени в програмата на 25-ия София Филм Фест #Пролет, която започна в петък!

Имате възможност да видите Мадс Микелсен в най-новия хит на Томас ВинтербергОще по едно“ на голям екран – това може да се случи в Деня на Европа, 9 май на специалната прожекция на Наградата ЛУКС на Европейския парламент.

Нашата амбиция беше да направим филм за живеенето. За загубените вдъхновение, любопитство, желание да поемаш рискове и да изследваш непознатото. Тези четирима учители просто се оказват в затворения кръг на непрестанно повторение и ежедневна рутина“, споделя Винтерберг.

* * *

Една от българските кинотворби, които 25-ия София Филм Фест представя пред родната публика, е най-новият филм на Ивайло Христов „Страх“. Това е история за толерантност и човечност, за отчуждение, но и за нужда от близост, за предразсъдъците, породени от страха от различното – тази история едновременно натъжава и разсмива. Филмът бе удостоен с Голямата в Талин и с четири приза, включително голямата награда, на фестивала „Златна роза“ във Варна. Самият режисьор определя филма си като сурова любовна история и дори като „абсурдна комедия“ и споделя, че го е нарекъл „Страх“, защото това е чувството, което изпитваме към хора, които не познаваме. „Страх“ ще бъде представен на специална прожекция в Дома на киното от неговия творчески екип!

* * *

Историята в номинирания за Оскар „Човекът, който продаде кожата си“ на режисьорката Каутер Бен Хания е за пътешествието на млад, чувствителен и импулсивен сириец през Европа. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Филмът, с участието и на магнетичната Моника Белучи, получи наградата за най-добър актьор в програмата „Хоризонти“, Венеция 2020.

* * *

Специалните програми „СФФ 25“ и „СФФ 10“, в които са включени емблематични филми от близкото минало на световноизвестни режисьори, съдържат дигитално ремастерирани копия, които могат да бъдат видени САМО на голям екран.

Вим Вендерс – „Алис в градовете“, „Париж, щата Тексас“, „Лисабонска история“ и „Буена Виста Сошъл Клъб“;

Хю Хъдсън – „Огнените колесници“;

Джим Джармуш – „Извън закона“;

Уонг Кар-вай – „В настроение за любов“;

Мохсен Махмалбаф – „Кандахар“;

Кшищоф Зануси – „Животът като смъртоносна болест, предавана по полов път“;

Милчо Манчевски – „Преди дъжда“;

Тед Кочев – „Рамбо: Първа кръв“;

Тери Гилиъм – „Бразилия“;

Горан Паскалевич – „Въпреки мъглата“;

Отар Йоселиани – „Птица безгрижна“;

Алън Паркър – „Пинк Флойд – Стената“;

Ейбъл Ферара – „Сибир“.

* * *

Финландско-шведската копродукция „Туве“ на режисьорката Зайда Бергрот пресъздава част от интригуващата съдба на художничката Туве Янсон, създател на прочутите муминтроли.

Премиерата на най-новия филм на Кристиян ПецолдУндине“ бе в Берлин през 2020 година, като чаровната Паула Беер беше удостоена със „Сребърна мечка“ за най-добра актриса. Ундине е историк и работи като музеен гид в Берлин. Тя не само знае всичко за Форума на Хумболт, но и изживява една драматична любовна история.

Тези два филма предлагаме на вниманието на киноманите в специалните фестивални прожекции в ОКИ „Искър“.

* * *

В Чешкия център от 26 до 29 април може да видите четири творби от специалната програма с документални филми CINEMA POLITICA, представени лично от селекционера и създател на тази програма Светла Търнин, както и от техните автори, благодарение на световната интернет мрежа.

Прожекциите, планирани от 23 април до 13 май в програмата

на 25-ия София Филм Фест ПРОЛЕТ ще откриете в приложен файл.

ОЧАКВАЙТЕ още кино от 25-ия София Филм Фест през есента!

* * *

БИЛЕТИТЕ

Предварително закупените билети за прожекции от програмата на 25-ия София Филм Фест в периода 22 март – 8 април 2021 могат да бъдат използвани:

* За предстоящите прожекции през април – май или за есенното издание на СФФ през септември 2021 година.

* Ако имате желание сумите да бъдат възстановени и ако билетите са закупени на каса, може да получите обратно стойността им на касата в Дома на киното, в рамките на работното ѝ време.

* Ако имате желание сумите да бъдат възстановени и ако билетите са закупени онлайн – нужно е да се свържете с екипа ни на безплатен номер 0800 18 110 (от 12:00 ч. до 19:00 ч. ) или да ни пишете на [email protected], необходимо е да получим дата и час на извършеното плащане, име или КИН номер на картодържателя, сума, както и имейл адрес или телефонен номер при нужда за контакт с Вас.

БИЛЕТ в КЕН е в търговската мрежа!

С него може да гледате прожекции от София Филм Фест Пролет или Есен, или филм от избрани прожекции в Дома на киното до края на 2021 година!

* * *

София Филм Фест се осъществява с подкрепата на Столична община.

Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата, ИА „Национален филмов център“ и Програма „Творческа Европа МЕДИА“ на Европейския съюз.

Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *