Новият трейлър на „Миналото” („The Past”) на иранския режисьор Асгар Фархади е предвиден за публиката в Щатите – започва в мажорна тоналност, с усмивки на главните герои, ала музиката става все по-динамична и кадрите, макар и част от тях да са ни познати от трейлъра, предназначен за Кан, си взаимодействат по различен начин.

Не е случаен факта, че този филм се споменава от критици и публика като една от най-силните драми на 2013 година. Сигурно не е случайна и наградата на Беренис Бежо за най-добра актриса в Кан, както и приза на Екуменическото жури, връчен на режисьора за „Миналото”. Героите на Бежо, Али Мосафа и Тахар Рахим (когото познаваме от „Пророк” на Жак Одиар) са в емоционална клопка – ирански емигрант иска да напусне съпругата и децата си във Франция, за да се завърне в родината. Но когато открива, че в живота й има друг мъж, той започва да осъзнава истини за себе си и досегашния си живот, за които дори не е подозирал. Децата са достатъчно големи, за да е наложително съобразяване и с тяхното право на мнение – взаимоотношенията в семейството са изпълнени с болка и напрежение.

Подозираме, че филмът е от онези творби, които те поглъщат, изискват цялата съпричастност, на която си способен, и след края му оставаш с много повече въпроси и съмнения за собствения си живот, отколкото си подозирал, че може да се родят. И не се съмняваме, че Бежо – както пише в цитатите, изпъстрили трейлъра – е изключително добра! Просто този филм трябва да се види. Филмът тръгва на екран в Щатите на 20 декември 2013, а у нас последната прожекция в рамките на Киномания беше… вчера. Който успял – успял!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Имах възможността да го видя, прекрасен филм. Поредния шедьовър на иранеца.