Филмът на Асгар Фархади Раздяла” е прекрасен пример за стойностен и успешен проект – Златна и Сребърни Мечки на Берлинале, чуждоезичен Оскар и още поне 50 международни отличия за една лична, човешка история, пресъздадена толкова непринудено от целия актьорски екип, че просто е задължително да бъде видяна от всеки – ама Всеки – почитател на киното.

Още два филма ще спомена под същия знаменател „задължителни” – „Артистът” на Мишел Азнависиус и „Пророк” на Жак Одиар. А другата им обща черта е фактът, че по един творец от споменатите филми дава своя принос в „The Past” – режисьор е Фархади, а в две от главните роли ще видим Беренис Бежо („Артистът”) и Тахар Рахим („Пророк”).

Премиерата на филма е предвидена след няколко седмици, в програмата на предстоящия фестивал в Кан. Първоначалната идея за актриса в главната роля е била Марион Котиар, но след като станало ясно, че тя не може да поеме ангажимента, Фархади отправя предложение към Бежо. Третата главна роля е поверена на Али Мосафа, а разказът е за ирански емигрант, който иска да напусне съпругата и децата си във Франция, за да се завърне в родината. Драматичните обрати и изпълнени с болка и напрежение взаимоотношения в подобен сюжет са естествени и очаквани, a усещането се доближава до чувството, с което остава зрителя сред срещата с героите на „Раздяла”.

Ето и още една любопитна подробност от преди една година с адрес Кан – Фархади и продуцентът Александър Мале-Гай (Memento Films Prods.) получиха наградата на програмата МЕДИА на Европейската комисия като проект с най-голям боксофис потенциал (измежду кандидатствали 500!), чието финансово изражение е 60 000 Евро за подкрепа на развитието на проекта. „The Past” ще бъде представен за пръв път пред публика на най-големия и престижен кинофорум в света – фестивалът в Кан.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Благодарности – вчера затрих половин час да търся трейлър на това нещо с английски субтитри – без успех …Извод: най-накрая трябва да се изнеса натам за година, две да науча този език …

    Иранците ме респектират страшно с трайната си способност да се опъват на всичко това на което никой друг не смее и да помисли да се опъва (пресен пример: Швеция и Уикилийкс)…но като гледам този трейлър на новия филм на Фархади, или ‘Раздяла’, който те оставя без сили пред фаталната неизбежност на това, което се случва …или като гледам и този друг негов филм (също с рейтинг от 100%)

    https://www.youtube.com/watch?v=6HbIRRM-ffc

    не мога да си представя как и кога можеш да си позволиш да си щастлив в Иран днес….след като си така екзистенциално разкъсан между различни култури, времена и пространства – много често противоречащи си и коренно противостоящи си едно на друго – като последствията от това са убийствени – защото излиза, че никога не можеш да се събереш с най-близките си на едно място …в едно време…и си обречен да правиш просто невъзможни избори …