Това е краят

Това е краят” е апокалиптична, черна комедия, която събира повечето идиоти от Холивуд на едно място и ги изправя срещу Апокалипсиса. Това един от онези филми, който гледаш, забавляваш се и забравяш, но определено не сядаш да му пишеш ревю. Нека все пак са опитам в няколко реда да ви разкажа какво ви очаква.

Първото нещо, което трябва да знаете е, че всеки актьор играе себе си. Джей Барушел например се прибира в Лос Анджелис и на летището го посреща Сет Роугън. Двамата се отдават на любимите си изкушения и докато разпускат с ганджа, Роугън предлага вечерта да отидат на партито у Джеймс Франко. Докато вечерта минава в безобразни шеги и дивотии (особено от Майкъл Сера), навън става нещо страшно. Чуват се експлозии, колите катастрофират една в друга, падат стълбове, избухват пожари и една огромна дупка се отваря в двора на къщата, в която купонясват нашите хора. След това всичко излиза от всякакъв контрол, доста хора умират, други се разбягват, но все пак успяват да оцелеят шестима (Франко, Макбрайд, Хил, Барушел, Роугън и Робинсън).  Те се барикадират в къщата на Франко и всичко останало е една дива борба за оцеляване.

Ако сте гледали „Суперяки” или „Ананас Експрес”, би трябвало да сте наясно какво ви очаква. За всички останали-помислете си преди да отидете да гледате този филм. Пуснете си някой трейлър или клип от рекламните материали до сега, защото има доста голям шанс, ако сте по-консервативен човек, да бъдете шокирани или отвратени от някои сцени.

Въпреки нелепия сюжет и абсурдните неща, които се случват на екрана, авторите са се опитали да създадат някакво емоционално ядро, което да засили ефекта от филма и неговата (не мога да повярвам, че го казвам) реалистичност. Основата е приятелството и взаимоотношенията между Барушел и Роугън Двамата са били близки, но с годините са се натрупали малки неща, които са засилили напрежението между тях. Двамата ще трябва да се сблъскат с проблемите си на фона на разпадащия се край тях свят и да ги решат, в противен случай… е, няма да издавам.

Друга основна тема е тази за живота на актьора. Има нещо бунтовническо в начина по който се оплакват. „Седиш на плажа и те карат да се усмихваш и да се правиш, че се печеш, а задникът ти замръзва от студ”- протестира Крейг  Робинсън на едно място. Филмът ги изкарва тотални загубеняци и това показва, че пичовете изобщо не се взимат на сериозно, а способността да се шегуваш със себе си е доста важно качество според някои хора. Припомням ви, че Джона Хил и Джеймс Франко имат номинации за Оскар и съвсем не са случайни некадърници, за каквито лесно могат да бъдат взети.

Визуално нещата изглеждат доста добре, имайки предвид жанра на филма. Досега не съм гледал комедия с толкова мащабни визуални ефекти. Има разни дяволи, демони и други същества, които ще ви направят голям кеф с дизайна и предназначението си.

Общо взето „Това е краят” е сполучлива комедия, която изобщо няма да се хареса на всеки, но която изпълнява поставената си задача-да забавлява хората към които е насочена и дори да ни напомни, че е готино да си добър от време на време към близките ти хора. Аз лично много се смях и от тази година едва ли ще запомня някоя друга комедия (примерно, сравнен с „Дърти хлапета 2” на Адам Сандлър, филмът изглежда като епичен шедьовър). Преценете сами и пак повтарям-не отивайте неподготвени.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Максимум 6/10, като цяло. Имаше разни нелоши неща, но повече е самоцелно упражнение по простотия, отколкото (поне що-годе) оригинален ташак. Сцените с обладания Джона бяха почти смешни, имаше и як CGI към финала.

    PS Началната снимка е попадение.

  2. Много му се чудих на тоя филм, предвид че трябваше да се ходи в Арена в работно време (а предния ден отбелязах два филма на голям екран). Накрая реших, че харесвам Роугън във филмите на Джуд Апатоу, а не тия на Роугън и Евън Голдбърг, и не отидох.

    Все пак мисля, че филм за края на света от евреи – е интересна идея 😀

  3. Браво за ревюто , напълно съм съгласен и също много се смях на филма !!