The Dyatlov Pass Incident

Преди малко повече от година видяхме първия промо-постер на тогава все още неозаглавения проект на Рени Харлин „The Dyatlov Pass Incident”, който е вдъхновен от един от най-известните и мистериозни инциденти в историята на алпинизма, „случая „Дятлов”.

Става въпрос за събитие, разиграло се в нощта на 2 февруари 1959 г. в северната част на Урал, което довежда до смъртта на девет скиори. Техните тела са открити голи и обезобразени, а причините за това са неизвестни и до ден днешен – официалното становище е „непреодолима неизвестна сила“, каквото и да означава това.

Запленени от изключително любопитната история, в „The Dyatlov Pass Incident” видяхме шанс Харлин да се завърне към формата си, в която правеше глуповати, но изключително гледаеми и развлекателни филми като „Катерачът”, „Дълга целувка за лека нощ” и „Синята бездна”. Дали надеждите ни са били напразни, вижте в първия трейлър.

Мдааа, надежда всяка тука оставете. Изглежда зле. Имаме си класически случай на “found footage” евтиния с група документалисти, които разследват „събитието” и се сблъскват със същия „феномен”, довел до смъртта на деветимата алпинисти.

Надяваме се гадината, която се катереше по клетката, да не е извънземно. Не че имаме нещо против извънземните сами по себе си, но ни се щеше причината да не е нещо толкова… очевидно и тривиално, ако тези определения могат да се използват за извънземен живот. От друга страна, не сме сигурни, че което и да е друго свръхестествено обяснение щеше е по-добро.

Единственото, което ни хареса в трейлъра (дори и цици не се видяха като хората, ебаси), беше загатнатата лавина – с лавина е свързана и една от най-популярните теории за инцидента. Между другото, ако сте любопитни, повече за историята можете да научите във форума на списание „Българска наука”, в wikipedia и от следния документален филм на „History”:

Като допълнение към конкретната новина за филма, ви предлагаме да видите и няколко международни постера.

The Dyatlov Pass Incident - плакат

The Dyatlov Pass Incident - плакат

The Dyatlov Pass Incident - плакат

Режисьор на „The Dyatlov Pass Incident” е Рени Харлин, а в ролите са Ричард Рейд, Джема Аткинсън, Люк Олбрайт, Холи Гос, Мат Стоки и др.

Премиерата все още не е известна.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Не убивайте вестоносеца, ама у филма няма нито цици, няма и извънземни. За последното се радвам искрено. Самата история е съчинена в/у един от хилядите митове от епохата на Студената война, смея да твърдя добре.

    Не очаквах, но съм доволен. Първите 40 мин са трудни, но като падне лавината и филмчето се отприщва, особено в сцената из лабораториите. Има хляб за продължение, надявам се с по-мащабни декори из съветските лабиринти.