Е, дочакахме и този момент – първият трейлър на очакваната от две десетилетия екранизация на емблематичната фантастична класика на Орсън Скот Кард „Играта на Ендър”, е вече факт и дава доста добра представа какво можем да очакваме от филма.

И понеже вече чакахме достатъчно, няма смисъл да отлагаме повече, вижте!

Едно от най-големите ни притеснения беше, че заради трупаните с години очаквания ще се разочароваме от първия трейлър, независимо как изглежда той, но сме щастливи да отбележим, че това не е така.

В по-голямата си част това, което виждаме, ни допада, макар и да не сме „blown away”, както ни се искаше. Макар че, като оставим настрана един-два емблематични екшън момента, един от най-силните елементи на „Играта на Ендър” винаги са били историята, героите и най-вече идеите, които разглежда, така че не сме очаквали някакви супер „чудесии”, при това още в първия трейлър. Също така, в следствие на „trailer announcement”-та се появиха известни притеснения, че визията ще е прекалено „стерилна”, което малко се биеше с личните ни представи от книгата, но като цяло сме доволни.

Това, което със сигурност не ни харесва, са звучащият доста уморено и лишен от всякаква емоционалност глас зад кадър на Харисън Форд, чиято цел е да ни запознае в известна (най-обща) степен с историята и със света, в който се развива тя, както и изреждането на актьорския състав, придружен от досадното и абсолютно излишно уточнение кой е носител, кой е номиниран и кой не за наградата на Академията. Това обаче са неща, които надали ще присъстват във филма, така че няма смисъл да се фокусираме излишно върху тях.

Да обобщим, на този етап всичко изглежда добре, но очакваме (и се надяваме) в рекламите, които тепърва предстоят, нещата да се подобряват и да стават по-вълнуващи.

В близкото бъдеще враждебна извънземна раса напада Земята. Единственото спасение на човечеството е героизмът на легендарния командир на Международния флот, Мейзър Ракъм (Бен Кингсли). Подготвяйки се за следващата атака, уважаваният полковник Граф (Харисън Форд) и Международните войски вербуват и обучават най-надарените деца, за да намерят следващия, бъдещ Мейзър. Така Ендър Уигин (Ейса Бътърфийлд), стеснително, но гениално момче, е изтеглен от училище и записан във военния елит.

Пристигайки във Военното училище, Ендър бързо се усъвършенства и овладява все по-сложни военни игри, печелейки и уважението на останалите ученици. Скоро Ендър е избран от Граф за следващата голяма военна надежда и момчето е прехвърлено в Командирското училище. Там негов учител е самият Мейзър Ракъм, който го подготвя за епична битка, която да реши съдбата на Земята и да спаси човечеството.

Режисьор на „Играта на Ендър” („Ender’s Game”) е Гавин Худ, а в ролите ще видим Ейса Бътърфийлд (Ендър), Хейли Стайнфелд (Петра Арканян), Харисън Форд (Хайръм Граф), Бен Кингсли (Мейзър Ракъм), Абигейл Бреслин (Валънтайн Уигин), Виола Дейвис (Гуен Андерсън), Брендън Мейър (Стилсън), Арамис Найт (Бийн), Мойзес Ариас (Бонсо Мадрид), Джими Пинчак (Питър), Сураж Партасарати (Алей), Конър Керъл (Бърнард) и Кайлин Рамбо (Динк Мийкър).

Премиерата на филма е 1 ноември 2013.

Повече подробности за проекта можете откриете в новините ни до момента.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 Comments

 1. Че иначе никой не знае как ще свърши. 🙂
  И доста филми показват финала си още в трейлъра, но пак са хубави. 🙂

 2. Ще се учудиш колко много хора нямат понятие за съществуването на книгата и смятат, че е някакъв ripoff na Игрите на глада, примерно, или някоя друга чекия.

 3. Така е, прав си. От време на време забравям, че не всички са като мен и като хората, които идват тук. 🙂
  В случая, се надявам да има такива, които ще го объркат с „Игрите на глада“ и ще отидат да го гледат – по-добре така, отколкото да мине и да замине, без да го види никой. Аз имам една теория, че подобно нещо се случи с „The Ring“, покрай „Властелина“. 🙂

 4. Хареса ми трейлъра. Залата, в която се развива 90% от книгата е точно каквато си я представях, а Форд е супер попадение за Граф. Малкият агент е на 15, но изглежда по-дребен за възрастта си, а и е трудно да намерят актьор на 10, който да изиграе Ендър:)

 5. Трудно ще пресъздадат книгата. Прекалено сложни вътрешни размисли и логически похвати обхващат сигурно половината съдържание и лично аз не виждам как е възможно да се повтори атмосферата на самата книга. Все ми се струва, че ще олекотят малко сценария за да могат да разширят аудиторията и да направят разбираеми действията на героите за по-невръстните зрители.
  Рано е за всякакви догадки и аз просто споделям опасенията си … но пък ако успеят да повторят и на 50% психологията в книгата ще бъде супер 🙂 🙂 🙂

 6. „…звучащият доста уморено и лишен от всякаква емоционалност глас зад кадър на Харисън Форд.“ Не искам да се заяждам или нещо такова, ама според една от основните характеристики на полковник Граф в книгата е, че е уморен от живота и невероятно циничен човек…. Това в някаква странна комбинация с неговата целеустременост и маниакалната му мисия да превърне Ендър в оръжие. Та лично на мен тази интонация и „уморения“ вид на Форд ми пасват идеално с полковник Граф. No offence. 🙂

 7. None taken. 🙂 Съгласен съм, че „уморената интонация“ се връзва с героя, но защо трябва да бъде използвана за „нарешън“ на трейлъра? 🙂