От 16 до 31 януари в София ще се проведе Sofia MENAR Film Festival, който е естественото продължение на фестивала „Цветята на Корана”, в чиито четири издания от 2009-та до 2012-та година бяха представени повече от 120 филма, произведени в страните от Близкия Изток и Северна Африка.

В рамките на фестивала ще бъдат представени 56 премиерни заглавия, сред които един от най-гледаните близкоизточни филми за изминалата година – палестинският „Хабиби”, отличен с 4 награди на фестивала в Дубай (включително и за най-добър филм), както и историческата драма „По морския път на коприната”, който е най-скъпата иранска продукция до момента, историческата драма, „Вятърът ще ни понесе” на Аббас Киаростами – носител на наградата на журито и наградата на ФИПРЕССИ от фестивала във Венеция, и много други.

Повече подробности за програмата и за фестивал може да научите от официалното прес съобщение:

На светло* със Sofia MENAR Film Festival

56 премиерни заглавия ще бъдат показани на започващия следващата седмица Sofia MENAR Film Festival. Салоните на Люмиер, Euro Cinema, Червената къща и Dada Cultural Bar ще посрещнат любителите на киното от Близкия Изток и Северна Африка. Паралелно със София фестивални прожекции ще се състоят и в Бургас, Варна, Велико Търново и Пловдив.

Sofia MENAR Film Festival ще бъде открит на 16-ти януари в кино Люмиер с един от най-гледаните близкоизточни филми за изминалата година – палестинският „Хабиби”, отличен с 4 награди на фестивала в Дубай, включително и за най-добър филм.

В програмата е включена най-скъпата иранска продукция до момента – историческата драма „По морския път на коприната”, чийто бюджет надхвърля 10 милиона долара. Сред останалите заглавия от Иран са екранизацията по Тенеси Уилямс „Стъклената менажерия”, отличен с 2 награди от фестивала в Монреал, смешно-тъжният „Роднински спънки”, в чийто персонажи ще се припознаят голяма част от българските зрители и класическото предложение от Аббас Киаростами „Вятърът ще ни понесе” – носител на наградата на журито и наградата на ФИПРЕССИ от фестивала във Венеция.

Киното на Мароко ще бъде представено от абсолютния хит в страната за 2012-та – комедията „Андалусия, моя любов” и предизвикателния „Любов в медината”, отличен с наградата за най-добър филм и наградата на публиката на кинофорума в Рабат.

Фестивалът ще предложи много силна турска селекция включваща последния филм на Юмит Юнал „Нар”, отличен с награда на журито от фестивала в Анталия, черната комедия „Вечеря за злобари” предизвикала голям интерес както сред зрителите, така и сред критиците на фестивала в Анкара, където получава 5 отличия, режисьорския дебют на Музафер Йоздемир, познат от филмите на Нури Билге Джейлан – „Роден дом” и носителя на наградата за режисура от фестивала в Анталия „Остатъци”.

Ще се насладим на вечната Клаудия Кардинале в тунизийската продукция „Връвта”. Малцина, може би, знаят, че актрисата е родена в Тунис и цели 50 години след последната си филмова роля там, се завръща на снимачната площадка в родината си. От Тунис идва и омнибус проектът „Тунизийски истории”, в който няколко истории са заплетени от дебютантката Нада Мезни Хафайед. В програмата има и едно класическо предложение от Тунис – „Баба Азиз” на ветераните Насер Хемир и Тонино Гуера. Това е един от последните проекти на Тонино Гуера, по чиито сценарии са заснети шедьоври като „Амаркорд“, „Фотоувеличение“, „Забриски пойнт“ и „Джинджър и Фред“.

Фестивалът ще постави фокус върху събитията в Кайро с три филма. Документалният дневник от площад Тахрир „Бунтът” ще има своята европейска премиера у нас. Артистичният „Шумът на Кайро” ще представи арт сцената в египетската столица, а игралното предложения във „Фокус: Кайро” е „Бягство от Кайро”, в който са представени трудните взаимоотношения между мюсюлманин и християнка.

В програмата на фестивала са включени и два филма от Алжир – топлата семейна история „А ти колко ме обичаш?”, в която малкият Адел е принуден да живее при баба си и дядо си, след като родителите му се разделят и приключенският „Кол-шоп Ал Мактуб” за двама швейцарци, чийто камион аварира насред пустинята Сахара.

Късометражната програма на фестивала включва 18 заглавия разделени в три блока – Цветята на Корана: Близък Изток, Африка и Ориент. Всички те ще могат да бъдат видени в Dada Cultural Bar. Пак там на 27-ми януари Калина Ралева ще демонстрира калиграфски умения с къна, а на 29-ти ще бъде представен романът на Тахир Шах „В хиляда и една нощи”, издаден от ИК „Барака”. Авторът е добре познат на българските читатели от предишната си книга „Къщата на халифа”.

Документалната програма на фестивала включва един изключителен проект, представящ поезията на персийския мистик Джеляледдин Руми – „Сема: една завършена любов”. Среща на учени, музиканти, дервиши и други суфи-практици, които изразяват своето възхищение от Руми и неговия духовен наставник Шамс от Табриз. Преди прожекцията на филма на 21-ви януари в Червената къща ще се състои лекция-дискусия на тема „Суфизмът – пътят, който води навсякъде” с водещ Велин Белев, преподавател по арабски език и ислямска философия към Нов български университет.

Сред останалите заглавия в документалната програма са изключително забавният „Правете хумус, а не война”, в който режисьорът Тревър Греъм се опитва да научи кой всъщност е създал хумуса и каква е тайната рецепта за приготвянето му и красивата история за Кападокия „28 дни на Луната”, в който Еда Елиф Тибет представя жителите на малкото селце Гьореме и невероятните гледки, които се разкриват пред очите им. „Дубай: да търсиш изкуство сред блясъка” показва едно непознато лице на града, станал символ на космическите небостъргачи в арабския свят. „Константино” пък проследява историята на един от най-уважаваните граждани в сирийския град Хомс – Дауд Константино Ал Хури, през погледа на един от внуците му, роден в Бразилия и решил да потърси корените на своя дядо, като се отправи на пътешествия из Сирия.

Своята фестивална премиера ще има новият филм на Михаел Хел „Копнеж”, проследяващ историята на майка и дъщеря в турските градове Измир и Антакия. Предишната творба на режисьора „Пресечна точка: Истанбул” беше най-гледаният филм в последното издание на фестивала „Цветята на Корана”.
За пътешествениците е подготвена програмата „Керван сарай”, която включва 4 филма за търсачи на силни усещания, решили да се отдадат на скоростно запознаване с различните култури по света.
Благодарение на Global Vision Circle зрителите ще могат да се потопят и в загадъчния свят на музиката от Близкия Изток и Северна Африка с партитата MENAR Night на 16-ти януари в Culture Beat и Halal Night на 31-ви януари в Dada Culturаl Bar.

*Менар /произнася се и манар/ на арабски означава фар, пътеводна светлина, светило. Производна е на думата нур, която на арабски означава светлина. В български език е влязла от османотурски под формата на думата минаре или кула, която осветява пътя.

Sofia MENAR Film Festival се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на ИР Иран, Посолството на Палестина и Френски институт – София.

С медийното партньорство на новинарска агенция Eastok, Cinefish.bg, Stand.bg, Operation Kino, Sofia Live, Time Art, Festivals.bg, Другото кино, mymir.bg, kolonkata.info.

Фестивалът подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *