Може би типично по американски, в новия тийзър-трейлър на „Parade’s End”, предназначен за щатската публика и HBO-зрители, акцентът е върху любовната история. Повече от логично – така историята придобива пикантност и известна доза привлекателност, дори и позиционирана в началото на 20 век, което за огромна част от съвременните зрители си е скучен исторически период. През лятото ви представихме визии от поредицата, сега е ред на тв-рекламата.

Голямата война е един от важните акценти в петте епизода на поредицата – тя е катализатор на всички разтърсващи промени, които пренареждат световния ред в началото на 20 век. Старият свят си отива, традиционните порядки губят смисъл, животът на хората от всички „прослойки” в разделението на обществото изведнъж увисва над бездънна пропаст от неизвестност и се налага всеки да открие нова цел, значимост, път, посока… Поредицата книги на Форд Мадокс Форд „Parade’s End” фигурират в престижни списъци на 100-те най-добри английски романа на 20 век и са публикувани между 1924 и 1928 година. Адаптацията им е дело на носителя на Оскар Том Стопард и той се е справил повече от възхитително. Петте епизода, всеки с продължителност по един час, бяха излъчени през лятото по ВВС2. Режисьор е Сузана Уайт, която притежава опит в телевизионни продукции, и създава интересна атмосфера.

Цялостното усещане е пропито с известна безнадеждност, но самият ход на историческите събития и времето принуждават героите на историята да преоткрият себе си. Бихме могли да отгатнем мислите на героя на Къмбърбач – „Явно вече нищо няма смисъл, светът ще бъде разбит на парчета, нямам надежда, нямам път – отивам в окопите, да изпълня дълга си.Това е единственото сигурно нещо, което трябва да сторя в момента, а когато се върна – не зная…” Актьорите се справят прекрасно, червенокосата Ребека е точно такава кучка, каквато се очаква да бъде, а праволинейният Тидженс на Къмбърбач бавно, настъпателно и решително завоюва симпатиите на зрителите. Младата австралийка Клеменс създава един силен и чаровен образ. Тъй като не сме запознати в детайли с тетралогията на Форд, имаме подозрение, че единствено четвъртата книга не е намерила място в епизодите на готовата поредица. Дали създателите й имат амбицията да я продължат с поне още един сезон догодина – това предположение засега е само в пожелателно наклонение. Ето и кратък синопсис на „Parade’s End”, който ще бъде излъчен по НВО в края на февруари.

Внушително имение в английската провинция е собственост на Кристофър Тидженс – статистик в правителството, произхождащ от заможно семейство, който служи в британската армия по време на Първата световна война. В това време историята проследява неговата „хайлайф” съпруга Силвия, която има намерение да провали мъжа си, и младата Валентин, страстен привърженик на движението за равни права на жените и споделена платонична любов за благородния Кристофър…

Ролите в екранизацията на „Parade’s End” са поверени на Бенедикт Къмбърбач, Ребека Хол, Аделаид Клеменс, Стивън Греъм, Миранда Ричардсън, Ан-Мари Дъф, Роджър Алъм, Джанет МакТийр, Джак Хюстън и винаги страхотния Рупърт Еверет, в ролята на по-големия брат на Кристофър Тидженс. Първите две части ще бъдат излъчени за американската публика на 26 февруари 2013.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments