От време на време на някой от големите фестивали се появява филм, който предизвиква доста бурни реакции сред публиката и става причина за полемики в медийното пространство. Тази година това е „Compliance”, който разбуни духовете в Сънданс в началото на годината.

Филмът, дело на режисьора Крейг Зобел, е базиран на поредица истински случаи, в които в ресторант за бързо хранене се обажда човек, представящ за полицай, който кара менажера да задържи един от служителите на заведението (по обвинение в кражба) и да издевателства над него психически и физически, за да признае вината си.

Ако ви звучи любопитно, вижте първия официален трейлър.

Лично на нас трейлърът ни изглежда прекрасно, но почти всички, гледали филма, споделят мнение, че той не успява изцяло да пресъздаде цялостното му усещането за „creepiness”. Предполагаме, че доста (ако не и всички) моменти, които са „по-така”, са останали скрити, но доколкото разбираме, силата на филма е в психологическите измерения на историята, а не в разни „пикантерии”.

Честно казано, адски много ни се гледа.

Режисьор на „Compliance” е Крейг Зобел, а в ролите са Дрийма Уокър, Пат Хийли, Ан Дауд и др. Премиерата е 17 август.

Compliance - плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. Много интересно. Силно препоръчвам „Strip Search“ на Сидни Лъмет, най-силният филм за 9/11 IMHO.

  2. Много добре, щом препоръчваш ще го изгледам. Но трябва да е някакъв шибан шедьовър, за да ми хареса повече от „Полет 93“. 🙂

  3. „… Halfway through a special screening of „Compliance,“ the deeply unsettling new film from writer/director Craig Zobel, a woman stood up, yelled out, „Give me a f*cking break,“ and walked out of the theater. As the film progressed, other women joined her…“
    Е чак пък толкос ли да е disturbing… едва ли, но ще се гледа задължително!!

  4. Филмът на мен лично страшно ми хареса. Малък, безкомпромисен и с ритъм добрижаващ се до доку-драма. Гайките му се затягат в мозъка ти много бавно и започва да боли по някое време. Фактът, че гледайки го знаеш, че събитията са се случили точно така само добавя към бруталността на лентата.

    Първокласен малък фестивален филм. Nough said

  5. Дориан, братче, стопли ми душата! 🙂 🙂

    @Zed
    Много недоволстват от това, че събитията във филма изглеждат нереални и не би трябвало нито един нормален човек да се оставя да бъде третиран по подобен начин. Въпросът обаче е, че всичко е истина и се е случвало.

    Накрая една добра новина – има шанс да видим филма на кино в края на следващия месец.

  6. По принцип „inspired by…“ не е баш 1:1 с действителните събития, сега дали са „разкрасили“ реалността или точно обратното(демек, реално е било още по-ужасно), не знам.
    Но, да е на първо място в тая класация… http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/features/ten-of-the-most-shocking-movies-ever-made-8156395.html?action=gallery&ino=1

  7. Разбира се, че не е едно към едно с действителните събития. Това тук е художествена интерпретация. Въпросът е, че действията на героите са базирани на реалността и не са нереални. Някъде гледах кадри от охранителната камера в един „ресторант“ – ситуацията е същата, дори по-гадна.

    А за класацията според мен филмът не е на първо място като „най“ – струва ми се, че просто са изброени заглавия, които се считат за шокиращи.