Бенедикт Къмбърбач и Ребека Хол

Първата световна война и Къмбърбач – достатъчни примамки, за да обърнем внимание на една поредица, която ще стартира има-няма след няколко дни. Том Стопард е адаптирал четирите романа на Форд Мадокс Форд „Parade’s End”, екранизацията е на BBC и HBO, а в актьорския екип са още Ребека Хол, Миранда Ричардсън, мисис Джеймс Макавой – Ан-Мари Дъф, Роджър Алъм, Джанет МакТийр, Джак Хюстън, австрийската дебютантка Аделаид Клеменс и неотразимия Рупърт Еверет.

Внушително имение в английската провинция е собственост на Кристофър Тидженс – статистик в правителството, произхождащ от заможно семейство, който служи в британската армия по време на Голямата война. В това време историята проследява неговата „хайлайф” съпруга Силвия, която има намерение да провали мъжа си, и младата Валентин, любовница на Кристофър и страстен привърженик на движението за равни права на жените. Творбите са публикувани между 1924 и 1928 година и фигурират в престижни списъци на 100-те най-добри английски романа на 20 век. „Това е едно уникално пътешествие от романтизма към модернизма”, споделя Къмбърбач.

Дали заради интереса към „Downton Abbey”, с желание да се заложи на подобен хронологически период и вече сигурна публика, или като предизвикателство към зрителите на поредицата на Джулиан Фелоуз, която ще стартира своя трети сезон през есента – „Parade’s End” е готов за премиера на 24 август по BBC2. Епизодите са пет, с продължителност по един час. Том Стопард е започнал работа по романите преди 4 години (много преди да се заговори за „Downton Abbey”) и при появата на сериала е решил да не гледа нищо от него, заради неизбежните сравнения на епохата. Къмбърбач е на мнение, че всякакво сравнение би било опасно. Благородно завиждаме на зрителите на сериала, най-малкото заради сценариста-носител на Оскар и актьорския екип.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Джеймс Макавой е шотландски актъор и не играе в този филм.
    Аделаид Клеменс е австралийска актриса и играе сафраджет-ка (активистка на движение за права на жените, сафраджетки е имало във Великобритания и САЩ в началото на 20 век).

    🙁

  2. Нека уточним – Ан-Мари Дъф наистина е „мисис Джеймс Макавой“, както е отбелязано в текста, но той самият не е сред „примамките“ в този филм; относно Аделаид „бързите пръсти“ на авторката са изяли две букви от националната й принадлежност, и нима в текста не открихте „страстен привърженик на движението за равни права на жените“? Което вие самата анотирате в коментара си? 🙂 😀

  3. Никъде не пише, че играе Джеймс Макавой!
    А, Светле, за сбърканата държава те глобявам 10 лв! LOL