Black List 2012

Две години поред  най-съвестно ви информираме какво изостава в плановете отвъд Голямата вода. Като сценарии. Дойде ред и на 2012.

Така нареченият „черен списък” се прави в Холивуд от 2005 година – Франклин Ленърд (бивш служител в компанията на Леонардо ДиКаприо „Appian Way”) събира заглавия и гласове. Знаете, гласуването става като всеки от няколко стотин души-кинаджии в Щатите подаде своите 10 фаворита от текстовете, които са изчели през 2012. Условието за един сценарий да попадне в списъка е да има най-малкото шест гласа „за” своите качества, макар и останали нереализирани през 2012. „Черният списък” съвсем не е официален, нито пък съдържа „най-добрите” текстове – всичко е въпрос на обобщаване на много лични мнения.

Ето заглавията, събрали най-много гласове, като интересното за „върха” на класацията е, че филмът там е събрал двойно по-малко гласове от своеобразният фаворит от миналата година – „The Imitation Game” на Греъм Мур през 2011 е бил със 133 гласа, докато „Draft Day” на Раджив Джоузеф и Скот Ротман е само с 65 гласа. Ето и за какво иде реч в него:

„В деня на нова селекция мениджърът на „Buffalo Bills” има шанс да спаси отбора с избора на бъдещ играч и той трябва бързо да реши дали да жертва стремежа си към перфекционизъм, защото границата между личния и професионалния му живот внезапно изтънява”. Очаква се главната роля в бъдещия проект да поеме Кевин Костнър, а режисурата – Айвън Райтман.

A Country of Strangers” на Шон Армстронг (43 гласа) – по истински случай, в продължение на 40 години инспектор Джоф Харпър не се отказва от търсенето на трите деца Бюмон, отвлечени от един австралийски плаж през януари 1966 година.

Seuss” на Еял Подел и Джонатан Стюарт (43 гласа) – в своята младост Тед Гайсел среща бъдещата си съпруга Хелън, която го поощрява да продължи с фантасмагоричните си рисунки и през 50-те години, когато Тед изпитва професионални затруднения, именно Хелън го вдъхновява за детската книжка, която ще се превърне в първия хит на Доктор Зюс – „Котката в шапката” (все още сме в двоумение дали биографичния проект, към който проявява интерес Джони Деп, е същия, за който става дума тук, или двата са коренно различни идеи…)

Rodham” на Чен Ир Ким (39 гласа) – в кулминацията на аферата Уотъргейт, Хилъри Родам е най-младия адвокат, изгряваща звезда, избрана в комитета за импийчмънт на Никсън, но съвсем скоро тя трябва да избира между пътя към Белия дом и нейните неустановени чувства към Бил Клинтън – нейно бивше гадже, който преподава право в Арканзас.

Story of Your Life” на Ерик Хесерер (35 гласа) – по разказа на Тед Чиан, когато извънземен кораб се приземява, един експерт-лингвист е ангажиран да разбере дали инопланетяните идват с мир, или представляват заплаха. Тя успява да комуникира с чуждоземния разум и получава прозрения-видения, които се превръщат в ключ за разгадаване на истинската цел за тяхното посещение на Земята.

Wunderkind” на Патрик Ейсън (33 гласа) – баща, вербуван от Мосад и неговият син, служител на ЦРУ, обединяват сили и знания в търсене на избягали нацисти.

Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile” на Майкъл Вервие (31 гласа) – въз основата на истинска (и изненадващо интересна) история – обещаващ млад студент по право се бунтува срещу подтискащата законова система, а общественият контрол се засилва, когато едно обикновено спиране в трафика предизвиква поредица от шокиращи криминални обвинения, затвор, дръзко бягство и поемане на адвокатските ангажименти в процеса за убийство, повдигнат срещу него и предаван директно по телевизията.

Glimmer” на Картър Бланчард (29 гласа) – трима приятели изчезват по време на екскурзия в уж-обитавана от духове гора, а двамата, които изостават от групата, попадат на следи, които ги отвеждат до сейф с видеокасети, които… съдържат визуален материал, документиращ какво точно се е случило с изчезналите им приятели.

Me & Earl & the Dying Girl” на Джеси Андрюс (29 гласа) – по известния едноименен роман, един чудат гимназист, който обича да снима филми, се сприятелява със съученичка, която умира от левкимия.

Devils at Play” на Джеймс Дилапо (28 гласа) – през 1937 година в Съветския Съюз, един работник в народния комисариат по вътрешните работи открива списък с предатели, и вижда в това възможност да се измъкне навън, но накъде?

Sweet Virginia” на Пол и Бенджамин Чайна (26 гласа) – бивша родео-звезда несъзнателно се сприятелява с млад мъж, който е отговорен за всички актове на насилие, наводнили изведнъж малкия му роден град.

Fathers and Daughters” на Брад Деш (25 гласа) – една жена си спомня какво я е свързвало с нейния баща-писател, докато се опитва да превъзмогне страха от емоционално обвързване с първото си истинско гадже.

Още 66 сценария са намерили място в „Черния списък” на 2012. На „дъното”, само с по 6 „like”-чета са „The Lighthouse” за строежа на сградата Крайслер и „Titans of Park Row” за борбата за популярност на отразяването на едно убийство между младия Уилям Рандолф Хърст и застаряващия Джоузеф Пулицър. Малко по-нагоре (със 7 „за”) е режисьорският дебют на Уоли Фистър „Transcendence”, продуциран от Кристофър Нолан, и анотацията дава малко повече инфо за сюжета му – епична любовна история във време, когато един учен на смъртно легло има възможност да „качи” своето съзнание в интернет и изправен пред глобални изводи, трябва да води битка срещу сили, които работят активно срещу възможността за необичайно съществуване, подобно на неговото. Вярно е, звучи доста отвлечено, но това не ни разколебава в очакванията.

С 13 гласа е класиран сценария на Том Шепард „Hey, Stella!” – как Марлон Брандо е спечелил ролята на Стенли Ковалски в бродуейската постановка на Елиа Казан „Трамвай Желание” (не че нямаме някои предположнеия, предвид славата на – както го наричат – „един от най-великите американски актьори на всички времена”). Нейде по средата на списъка се намира и проекта „The Judge”, който вече си има продуцент в ролята на Робърт Дауни-син, а най-вероятно – и още една „звезда”, Джак Никълсън, та всъщност този текст може да мине в графата „работи се по него”.

Всички сценарии, „класирали се” за 2012, както и подробности от минали години може да откриете на официалния сайт с „черните списъци”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Като изключим това за извънземните другите не ми се струват интересни!

  2. Току-що гледах Me & Earl & the Dying Girl – доста свеж филм, особено като се има предвид колко клиширани истории на подобна тема излизат в днешно време. Сценарият е с най-основна заслуга, но филмът има и добра режисура, готин монтаж, както и прилични актьорски изпълнения.

    + страхотните филмови закачки вътре и няколко доста силни смешки, които освен всичко друго стоят точно на мястото си (наистина, не очаквах подобен laugh-out-loud хумор (поне за мен е такъв) във филм с подобен сюжет :))