Disney купиха Lucasfilm за 4 млрд.!

Няма сравнение – не се сещаме да сме писали по-гореща новина от тази! Една легендарна компания, емблематична във всяко отношение, символът за семейно забавление Disney, купи друга легенда – студиото на Джордж Лукас, създадено буквално от една идея и един сюжет, превърнало се в многомилионната корпорация, сътворила едни от най-значимите боксофис хитове през последните 35 години.

Ясно е, че вселената Star Wars и по-специално филмите в нея отдавна сa се сдобили със статут на най-търсена и най-обичана киносага. А какво ще се случи в бъдеще – за това може би е добре да научите от лично от нейния създател.

Правилно чухте – ще има „Star Wars VII”, VIII и IX. Първата част се очаква да я позиционират нейде в 2015 година, в съперничество с „The Avengers 2” и вероятната „Justice League”. Очевидни са плановете на Disney да „превземе света”: при тях са вече Pixar, Marvel и Lucasfilm, а беловласия, но въпреки всичко неуморен Джордж се е навил да се оттегли и да наблюдава като един сприхав Йода как „учениците” управляват наследството му. Ето как спокойно се слага подпис под пенсионирането на една вселена…

подпис на Джордж Лукас и изпълнителния директор на Disney – Боб Айгър

Лукас винаги е вярвал, че наследството на Star Wars ще живее дълго след него – именно затова предаде преди време управлението на Катлийн Кенеди, именно затова заедно намериха „нов дом” за Lucasfilm. Стойността на сделката е 4,05 милиарда долара. Под крилото на Disney компанията ще има възможност да не изостава от тенденциите за развитие в киното, телевизията, интерактивните медии, тематичните паркове и забавления, мърчандайз-продуктите – всички елементи, без които е немислимо да правиш бизнес във филмовия свят, в наши дни.

Сега Катлийн Кенеди, дългогодишен партньор на Спилбърг в продуцентските му ангажименти, поема длъжността президент на Lucasfilm и е отговорна директно пред „големия началник” в Disney – Алън Хорн. Междувременно 20th Century Fox все още имат ангажимент да разпространят триизмерните версии на добре познатите ни епизоди, а как точно ще бъдат уредени отношенията между студията по тази подробност, както и по притежанието на „Star Wars: The Clone Wars” от компанията Turner Broadcasting – това предстои да узнаем.

Ето и още малко подробности, свързани с подписания договор:

Disney планират двете следващи части на третата трилогия – Star Wars VIII и IX, да излязат на екран съответно през 2017 и 2019 година; 20th Century Fox няма да има ангажимент по разпространението; очакваното „разгръщане” на вселената Star Wars на територията на телевизионния Disney XD канал би била много добра перспектива; за момента не се обсъждат подробности, свързани с Индиана Джоунс и неговото „наследство” не е било част от оценката на компанията преди сключването на договора с Disney; специализираната компания Industrial Light & Magic (ILM) ще бъде оставена да действа както и до момента – не са планирани промени!

Много сме радостни, че майсторите на специални ефекти в ILM няма да загубят онова много специално място, което са си извоювали в света на киното! Колкото и комерсиално да е цялото това „прехвърляне” на собственост и уточняване на подробности, това е РЕАЛНОСТТА – Лукас вече е прехвърлил „на попрището жизнено средата”, той е наясно с възможностите/силите си и не иска да остави своите творения да съществуват „безпризорни” – предпочита да ги „подслони” в ръцете на утвърдени ентъртейнмънт-гиганти, които нямат друга алтернатива, освен да стават още по-големи и още по-влиятелни. Такъв е животът!

И колкото и да не ни харесва бъдещето пред любимата ни сага, нямаме нищо против да си я пуснем отново от началото до края (моментния) в мига, в който ни остане мааалко време за това!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 Comments

 1. Ха интересно ми е от къде ще запо4не новата 3-логия.Последната свърши как Анакин става Вейдър

 2. В следващите три филма ще гледаме как Люк се сприятелява с Гуфи и двамата заедно си го слагат в Звездата на Бамби!

 3. Хард кор феновете на поредицата да се приготвят за ново доза изнасилване, този пък от Дисни 🙂 Освен новата трилогия, след 2019 г. сигурно ще гледаме някакво още по-ново и още по-преработено издание в чест на 40-годишнината, а след това може направо да спретнат един 6-Д римейк на всичките девет части и така до края на вселената…

 4. За мен това е супер и неочаквана новина! Ще чакам с нетърпение „Star Wars“ directed by Brad Bird!!!

 5. Стига си измисляхте. В крайна смета няма да има 7,8 и 9 , а най вероятно ( и съм сиурен), че ще направят Рийбуут на поредицата. като гледам как направиха рибуут на всичко кво се сетиш, просто остана само на това да направят. Но досега Лукас държеше правата и сега вече небесата нямат граница. Рибуут до откат!!!!

 6. Ако по филма работят правилните хора няма да отстъпи на предишните 4асти 🙂

 7. Въпросът е „на КОИ предишни части?“
  ‘щото нали, има хардкор-почитатели на 4-5-6 (сред които съм и аз самата!), има и фенове на цялата поредица 🙂
  Нищо не си измисляме – човекът си го е казал във видеото по-горе, пък и мисис Кенеди също потвърди – а тя, както стана ясно от инфото, все пак ще ръководи Lucasfilm като под-компания на Disney 🙂
  Аз пък вече не ща Инди – изнасилват го дядо Харисън Форд, не ща д асъм свидетел на това! При Индиана Джоунс персонажът (и актьорът в неговата кожа!) направи легендата…
  Мдам – приемам новината с Много Смесени Чувства – и наистина, пари се правиха и до момента, но през 70-те и 80-те го е имало и чистият ентусиазъм на „първопроходците“ – особено в спец-ефектите! Вижте пак диска с допълнителните материали към оригиналната трилогия – никога няма да забравя онези епизоди от документалните филми, в които е снимането на макети! И още много неща де, ама ме налегна чиста носталгия, затова… ще очакваме развитието на събитията с огромен интерес, наистина 😀
  Съмнявам се, но пък може и да излезе нещо добро от тази покупко-продажба…
  Гледам да съм оптимист…

 8. Аз съм фен на цялата поредица и 1-вата 3-логия ми беше любимата като малък,но сега въпроса е дали ще рестартират отна4ало или ще продължат историята

 9. Светли, аз също се изнедадах в първия момент, но в крайна сметка нещо такова щеше да се случи. Първо сдава поста, а сега и компанията. Все тая, въпроса е, да ни ги подкарат филмите на конвейр, а да направят нещо читаво. Тук опираме до свестен режисьор и разбира се сценарий. Само готовите сюжети от вселената са хиляди и вече феновете реват за любими герои, които не сме виждали на екран, и се надяват тях да включат в бъдещите филми.

 10. Няма съмнение, че новите филми ще ги режисира някой от Пиксар, което ще е просто супер, а най-добре да е Брад Бърд. Само как се случва в живота:
  1. Лукас прави Пиксар като хардуерен отдел начело с Джон Ласетър, след като Star Wars вече е глактическо събитие. Кратките анимации са били като рекламно средство на хардуера.
  2. Стийв Джобс купува Пиксар и с него те правят анимационните си шедьоври.
  3. Дисни купува Пиксар.
  4. Дисни купува Лукасфилм.
  5. Някой от Пиксар, да речем Джон Ласетър, режисира филм от поредицата!
  И какво, човекът, който е бил нает от тогава вече легендата Джордж Лукас в един от отделите му, се завръща като режисьор на поредицата! Да не говорим пък, че самия Ласетър е бил уволнен от дисни, а сега е шеф на art department-а им…

 11. Страхотна новина!!! Да се надяваме Дисни да подходят със сериозност към феновете и Вселената Star Wars. Сега е времето да вкарат малко мрак в новата трилогия със зловещи сити и истинска атмосфера, а не да подтикват еволюцията на глуповатия Джар-Джар и пластмасовите роботчета.