Великата илюзия

Международният ден на богохулството се чества на 30 септември. Основателите му стартират инициативата през 2009 г., отбелязвайки годишнината от нелепия скандал с датските карикатури на педофила Мохамед, а посланието е кратко и ясно: „Защо може да се критикуват и нищят политическите убеждения, а религиозната вяра – не?“ С други думи: на неприкосновеността на религията трябва да се сложи край. Въоръжена с остър присмех и здрав разум, вълната на т. нар. Нов атеизъм заля Запада през последните години като реакция срещу тенденциозния фундаментализъм, повличайки крак и в общественото пространство. По един или друг начин тези настроения рефлектират и върху киното, затова ще видим няколко филма, в които Бог – въображаемият най-добър приятел на човека – е низвергнат, подигран и охулен. Ако си верен на разпятия, полумесеци, Давидови звезди и прочее суеверна символика, прескочи материала, защото лековерната ти душа може да се засегне. Ако си здравомислещ и презираш религиозния булшит, грешният Благой Д. Иванов те съветва да си пуснеш Heresy” на Nine Inch Nails и ти пожелава приятно четене.

The Man from Earth

The Man from Earth

Докато ощипаната масовка се скандализираше около таблоидната глупост „Шифърът на Леонардо“, един филм с бюджет колкото тоалетната хартия на Том Ханкс мина и замина без особен шум. Разликата между „Землянинът“ и кичозната екранизация по Дан Браун обаче е от тук до небето, а сравнението между двете заглавия е хем обидно, хем неизбежно; Робърт Лангдън ни губи времето, развенчавайки мита за Иисус Христос, а „Землянинът“ без никакви претенции и с помощта единствено на камерна сцена и находчив диалог директно клъцва фиктивния ореол на Спасителя. Ако академичното наследство на Джаред Даймънд бъде екранизирано под формата на биографичен филм за антропологичната история на Земята, ще изглежда именно като интелигентния, сдържан и прецизен метаанализ на епохата от палеолита досега – разказана от един оцелял до наши дни пещерняк. Богохулството тук не е толкова в сюжетната сензация, че очевидно Христос е кроманьонец, а в полезната обща култура, сваляща митологизираното расо на Божия син и пляскаща го по голия задник с пръчка, отлята от здравата сплав на необоримите факти.

Four Lions

Four Lions

Когато критикуваме ислямистите, трябва да внимаваме, защото обикновено го взимат присърце, окичват се с букет от взривоопасни материали и спринтират по джапанки и чалма към някой автобус, пълен с ученици, предвкусвайки подаръка от измисления им идол Аллах, който само секунди след самоубийствения атентат ще започне да раздава с шепи малолетни девственици… Може би звучи прекалено? Едва ли. Истината е, както казва Сам Харис – автор на бестселъра „The End of Faith“, че ислямският фундаментализъм се корени във фундамента на самия ислям, а всеки, който живее със заблудата, че ислямската религия е в основата си миролюбива, може да отвори Корана, да почете малко и да настръхне. В „Четирите лъва“ обаче всичко това е представено като пародия – главните герои са пишман терористи, които неумело подготвят покушение в Лондон. Не само „лъвовете“ са представени като малоумни – англичаните също са обект на присмех, като филмът не осмива единствено радикалните идиоти с опасен мироглед, но и също толкова идиотската политическа коректност на Запада.

Agora

Agora

Ако си християнин, то най-вероятно не знаеш почти нищо за християнството – иначе едва ли щеше да носиш кръст на врата си. В „Агора“ виждаме зората на еврейската секта и здрача на великата Александрия; смяната на новия ред, кръглата ни планета, която е мината с валяка на невежеството и догматизма, превръщайки се в плоска обител за „мъченици“ и сковани от примитивно суеверие илитерати. Филмът е подобаващо драматичен, а Алехандро Аменабар, когото обичаме заради „Другите“, показва историческите факти може би в твърде черно-бели краски, но пък огорчението му е оправдано, а съчувствието – и режисьорското, и зрителското – към смелата, достойна и изпреварила времето си Хипатия може да напълни очите ти с влага. Ако нейната смърт не те разплаче, то от сцената с разрушаването на Александрийската библиотека от варварските „божи“ хора определено ти идва да ревнеш. Тъжен преразказ и мрачни години, стартирали още по-мрачна епоха.

The Invention of Lying

The Invention of Lying

В свят, в който лъжата не съществува, хората водят особен, но прям начин на живот. Лицемерието и демагогията отсъстват. Забавленията са под формата на исторически монорецитали, а срещите минават без скрито-покрито, без евфемизми и без лъжливи очаквания. Няма измами, няма легенди, нито конспирации и какъвто и да е фикшън; няма и религии, съответно. Един ден обаче на Марк Белисън – отегчен и неудовлетворен неудачник – му хрумва гениалната идея да излъже и това променя не само неговият, но и живота на целия свят, особено след като измисля концепцията за задгробния живот (в желанието си да утеши умиращата си майка), а малко след това фантазията му неизбежно довежда и до Бог… Режисиран, написан и изигран от безбожника Рики Джървейс, който обича хапливо и безцеремонно да сваля Холивуд на Земята (особено по време на наградите „Златен глобус“), „Изобретяването на лъжата“ е преди всичко романтична комедия. За атеисти.

Religulous

Religulous

Бесният критик на републиканците, токшоу водещ по HBO, сценичен комик и циничен сатирик Бил Мар се отправя на световен роуд трип, изтипосвайки пред екрана цял калейдоскоп от вярващи лумпени и лумпенизирани вярвания, сред които ретроградният юдаизъм, лицемерният католицизъм, научнофантастичната сциентология и бавноразвиващите се евангелисти, които смятат, че еволюцията е мит, а Земята е на 6000 години. „Религиотско“ е филм, който като замисъл рискува да падне в капана на собствената си концепция, залагайки на лесни плячки, но Мар не подбира, а се гаври както с делюзионни кретени и сектанти, така и със съвсем нормални (поне на пръв поглед) традиционалисти. Крайният резултат е преди всичко адски смешен социален експеримент, но и скептичен коментар, неизбежно водещ до сладко-кисел финал с допустимо нравоучителен, дяволски верен извод: религиозните хора са опасни и докато не осъзнаем, че вярваме в глупости, светът е застрашен от ирационални решения. На харесалите това заглавие се препоръчва също „The God Who Wasn’t There”, благодарение на който из интернет преди няколко години стартира симпатичен богохулен мем, който верижно разпали юзъри от цял свят да качват свои клипчета онлайн, в които извършват пред камерата единствения непростим (според християните) грях. Кой е той ли? Прочетете това на глас: „Отричам се от Светия дух!“ Готово. Добре дошли в Ада.

Operation Kino: Огромни благодарности на сп. “Една седмица в София” за предоставения материал.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

71 Comments

 1. Много атеистично! Бог избяга от душата ми.

  Опс!

  ТОЙ НИКОГА НЕ Е БИЛ ТАМ!

  😀

  Култ артикъл 😉

 2. Айди, гордите атеисти налазиха, за да ни накарат да се чудим на кого да се смеем повече: на тях или фундаменталистите? Смешници.

  Както и да е, филмите сигурно не са лоши, трябва им хвърля по някой поглед.

 3. Four Lions е много добър…
  В листата е пропуснат Животът на Браян! По анти-религиозен филм от този 🙂

 4. Нарочно не включих филми като „Животът на Брайън“ и „История на света“, защото са доста стари. Идеята е да се видят по-нови заглавия и как те отразяват настоящия (а)теистичен цайтгайст. Доста се чудих дали да не включа и „Пол“, който жестоко се гаври с кретеноидните креационисти, но предпочетох други заглавия пред него. 🙂

 5. Чудесно написана статия. Трябваше с големи червени букви да напишеш, че не е за хора със закостенели и ограничени умове. Все пак „Пол“ има място в тази класация. Препоръчвам и един полски филм – „Jasminum“( Жасмин). Поляците са известни като ревностни католици, в тази изключително свежа и интелигентна комедия се надсмиват по уникален начин над собствената си религия.

  От горните филм, „Землянинът“ ми достави огромно удоволствие. От много, много години, филм не беше предизвиквал такава мозъчна кушия, на закърнелите ми сиви клетки, Не е истина какви спорове съм водел в маймунда с някои от закостеняците, които ми обясняваха как Исус бил жив, за Завета и т.н.

  И все пак, ако има нещо, за което винаги лекинко съм завиждал на западняците и по-специално на братята хамериканци, това е вярата им. В смисъл, че българите сме пълни безбожници и тотални песимисти – не зачитаме авторитети, рушим, крадем и лъжем без никакъв страх от нищо и никого. Те не, че и другите нации не го правят, но все пак вярват, че горе има някой, вярват, че всичко ще се оправи, абе имат на какво да се уповават. Както се казва – блажени са невежите.

 6. Бууууууу, богохулници такива! 😀 Да се преродите в прасета, Аллах да ви изнасили, Зевсов гръм да ви удари, Иисус с бодлив кръст да ви нашляпа…. 😀

  На ва е срам! 😀

 7. Майк, не бих казал, че едното води към другото. Това, че българите имат скапана и безпринципна народопсихология няма връзка с „безбожието“ им. Истината е, че на Балканите винаги е царяло суеверието – под една или друга форма, а суеверието предполага наказание „отгоре“ (Бог, енергия, съдба, карма, проклятие, etc.). В САЩ най-висока престъпност има в щатите с най-силно изразена религиозност, да не говорим, че (чисто статистически) колкото по-светско е едно общество, толкова по-ниски са криминалните и социални проблеми (напр. Скандинавия или Япония; за това беше и голям шокът, че именно в Норвегия се случи едно от най-жестоките масови убийства в историята на човечеството, но пък не беше никаква изненада, че извършителят е християнин). Няма корелация м/у атеизма и песимизма; препоръчвам книгата „Рационалният оптимист“ на Мат Ридли, както и кратката му лекция „Как идеите правят секс„. Днес живеем по-добре, а причината е именно в технологическия напредък и секуларизирането на Западното общество, да не говорим, че колкото по-малко вярваш в глупости, толкова по-рационално решаваш проблемите и гледаш на живота си, че дори и на Вселената като цяло. Както казва Ричард Докинс: „I want to feel my sense of awe sparked…„, освен това и на смъртта като цяло може да се гледа с по-малко негативизъм. Самият факт, че двамата с теб киснем тук и нищим 42, не означава, че ще го правим вечно, но е достатъчно, че го правим изобщо. „We are going to die and that makes us the lucky ones„, отново по думите на Докинс; смъртта (на мен и теб) е нещо сигурно, но раждането ни е било твърде малко вероятно… А това е (и от практическа, и от философска гледна точка) изключително ободряваща концепция.

  PS Просвещението е родило най-значимите и революционни парадигми на мисленето от две хиляди години насам.

 8. Майк, страхът води до омраза, след толкова много кръвопролития, защо хората не могат да го осъзнаят?
  И яко си се объркал, Европа е твърдо поела път към рационализация. В Холандия, Белгия, Великобритания и скандинавските страни, ако провериш статистиката, това са най-големите атеистични общества, а страни като Франция и Германия също се доближават. За съжаление разрастването на исляма в Европа спря този процес.
  А за Сащ, там малоумната им републиканска партия и медии от сорта на Фокс нюз, както и уникално тъпи телета като Бил О’Райли, сара Пейлин, Буш, Ан Коултър яко промиват мозъците на простолюдието. 10-те % които дърпат страната напред са атеисти. Необходимо ли е да казвам, че най-великия им изобретател , Томас Едисън, както и най-великите им държавници, Джордж Уошингтън (нарочно избягвам руското Вашингтон) и Томас Джеферсън, които са поставили основите на тази страна, са атеисти?

  но както и да е, човечеството само ще отхвърли суеверията и поредните религии, както историята го е доказала. Дано не ги замени с други този път.

 9. Само чакам момента, когато ще се появи задължителният идиот, който да изсере задължителната (за подобни дебати) глупост, че атеизмът е лош, защото атеистичният комунизъм е лош. Атеизмът е анти, а не про-идеологически, докато соц-системите, много подобно на религиите, следват абсолютен морал, диктаторски догми и идолопоклонничество. Това го казвам по повод отхвърлянето на едно суеверие за сметка на друго – опасността от ескалация е сериозна, но дори и да бъде преодоляна, винаги може да се появи друга подобна заплаха.

 10. дано ги замени с богове, които поне имат цици 😀 писнало ми е от брадати ориенталци 🙂

  А, да, обикновено винаги се появява някой цървул, който да опява че атеизмът е комунистически. Аз не знам Япония, Ю.Корея, скандинавия, Холандия, Великобритания да са комунистически, ама нейсе. А освен това центърът на православната църква се премести в Москва именно по време на комунизма, и сега руския патриарх е човек номер 1 в православието, а пък бившите соц-републики са далеч по-религиозни от западните…защо ли е така? 😀

 11. И двамата не сте ме разбрали – само казвам, че донякъде проблемите ни се дължат на това, че не вярваме в нищо, нямах предвид точно в религията. Може да се вярва в реда, дисциплината,хаоса и какво ли още не. Ние просто не вярваме в нищо, като нация говоря.

 12. Ем, по-скоро това е доверие, доверие към различните институции 🙂 Проблемите ни не идват от това, че не вярваме в нищо, а от това, че не развиваме нищо мащабно, няма кадърни кадри. Както виждаш има достатъчно хора в БГ, които вярват в бог, екстрасенси, медиуми, врачки, хомеопатии, астрологии, зодиаци, алтернативни лечения и т.н. За сметка на това са прекалено малко кадърните инженери, технолози, нямаме нито автомобилостроене (дори румънците имат), нито някаква сериозна индустрия. За това ще си останем най-бедната нация в ЕС, тези неща не се постигат с вяра, а с интелект. Интелектът не се придобива с вяра, а с труд и проницателност.

 13. Богове с цици? Сигурно ще искаш и да са симпатични…

  Тогава единадесетата (или която е там по ред) божа заповед, навярно ще звучи така:

  „Не онанирай по адрес на Господа, твоя Бог!“

 14. А иначе за „Землянина“ няма какво да кажа, освен че е може би по-скоро философски и интелигентен, а не чак толкова открито еретичен. А „Изобретяването на лъжата“ също ми направи много приятно впечатление с интелигентността си и с факта, че беше приятно, „по английски“ различен и не залагаше на холивудските клишета за да му обърнеш внимание.

 15. Абе, не знам, на мен този „Землянина“ не успя да ми легне на сърцето. Хареса ми, но нищо повече, а по принцип обичам такива филми – камерни. 🙁

  Бог да ви поживи! 🙂

 16. Анатема! Муахаха. Мен ми хареса това, че ми направи кушия на мозъка. Толкоз, не съм го гледал втори път.

 17. Два пъти съм гледал „Землянинът“ и всеки път ми беше мн. приятен, някак уютен… ако изобщо подобно определение може да се използва за филм. 😀 Не е велик, но е мн. симпатичен, imho.

 18. Землянинът съм го гледал преди 6000 години баси, малко след като Бог създава Земята и заравя кости от динозаври за да ни тества вярата 🙂 Не си спомням много, исках да кажа :/

 19. Какъв фундаментализъм, каква религиозност, на Запад, какви пет лева. Там освен за брутен продукт, дневна ставка, IPod или облигации не знам дали за нещо друго става дума. Ако някой там на „Запад“ или които и да е в този форум е подушвал религия, аз ще скоча бънджи. А виж да се правим на атеисти или не можем, евала. Но това няма нищо общо с даже йогата.

 20. Съдейки по колебливата структура на крехката ти мисъл и откровеното ти невежество, бих ти препоръчал да скочиш отнякъде без бънджи.

 21. @Nick
  Не разбрах какво имаш предвид, че никой тук не е помирисвал религия? За фанатизъм ли говориш или…?

 22. Ей, Узумаки, ама ти си страшно религиозен атеист 🙂
  Само дебнеш за някой „пилигрим“ в мрежата и… вадиш мачете 🙂
  Но аз не споря с теб сега, да уточня де.
  Самата вяра е достатъчно пълна с парадокси; съмнението е част от нея.

 23. @UZUMAKI
  Що бе? Може да се реши човекът. 🙂

  @Gabriella
  А, дебне, напоследък толкова работи (позната болка), че няма време дори да се заяжда на любимата си тема. 🙂 Ръчни го малко, барем се събуди. 🙂

 24. @UZUMAKI

  Пробвах няколко пъти, ама не стана, въжето е по късо. Може би светлия ти ум може да предложи нещо?

 25. Тцтцтццтцт uzumaki колко си скучен, а мислех с теб да завладеем галактиката.

 26. Сигурен съм, че не съм нито първото, нито последното разочарование в самотния ти живот. Poor bastard. 🙁

 27. @uzumaki

  Айде бе uzu, не се натъжавай, излез навън, пий една бира, не стой в къщи.

 28. А УЗИ губиш контрол. С такива величия като тебе на България не и требе цирк.

 29. Понеже е чужда тема, ще ви оставя досегашните глупости, но ако продължавате, ще изтрия абсолютно всичко!

 30. Узумаки, ще те дерем! Добре че това последното ти се получи. 🙂 Нищо не сте актуализирали, нали идеята е да има смислени коментари. Според мен имаше шанс за добра дискусия, но вече…

 31. Чудя се дали да не се кача обратно на клона и да скалъпя подобен материал, но посветен на теистичните филми; Дринов, познай кой ще е акцентът. 😀

 32. дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-…………………..

  Нямам думи….
  Безмозъчна измет !!!!!!!!!!!!! :(:(:(

 33. А ако на някой му е интересно, да се запознае малко с квантова физика!

 34. Религиозна измет, няма по-лицемерна сган от вас (може би само еколозите и защитниците на човешки права). Свиша наглост ще бъде след ден/два, когато БПЦ излезе с декларация против…гейовете, ако разбираш какво намеквам. През останалото време ще ти вменява вина и грях за душата, която дори не си губил.

  Християнството през 14-ти век от своето съществуване – гори жени на клада и коли „неверници“.
  Ислямът през 14-ти век от своето съществуване – убива жени с камъни /лапидация/ и взривява „инфиделс“.

  Шибани изроди сте, пич. Просто методите ви за избиване на интелекта варират. Светът е оцелял заради вярващите, не религиозните.