Честит празник, заблудени люде!

„Всички велики истини започват като богохулство“, смята ирландският драматург и писател Джордж Бърнард Шоу, а великата истина днес е, че именно сега, повече отвсякога, благополучието ни е застрашено от безумието на религиозната вяра. От преекспонирания и пиарски скандал с уж политически ангажираните руски пънкарки от Пуси Райът през скоростно усилващия се гнет на креационизма в Северна Америка до експлозивните мюсюлмански вълнения от последните седмици – все симптоми с тревожни контури, които печелят на своя страна бая лековерни привърженици. Е, има и лъч оптимизъм в този интелектуален Армагедон: тенденцозният фундаментализъм намира отпор в лицето на вербално агресивната, но морално праведна вълна от безбожни инициативи, една от които е т. нар. Световен ден на богохулството (отразен от нас и миналата година), който хем неформално, хем традиционно започна да се чества всяка година на 30 септември – чудесен повод отново да хвърлим бърз поглед към антирелигиозните вълнения в някои аспекти от съвременната култура и изкуство.

Литература

 Четирите конника на атеизма отляво надясно: биологът Ричард Докинс, журналистът Кристофър Хитчънс, невроученият Сам Харис и философът Дан Денет.

Още през Античността се мяркат бляскави застъпници на скепсиса, гледащи изпод свъсени вежди онези, които вярват в странни неща, ала последвалите столетия на християнско иго в Европа принуждават по-рационално настроените да избират между мълчанието и кладата. Затова чак около просвещенската епоха започват да набират смелост критично мислещите общественици – в литературата (Франсоа Волтер), философията (Дейвид Хюм), политиката (Томас Пейн). Науката обаче ще удари най-силен шамар в лицето на институционализираното суеверие – появата на Чарлз Дарвин е превесът, от който неверниците се нуждаят, за да стъпят на емпирична основа. Фундаменталният труд „Произход на видовете“ (1859) всъщност не цели да детронира Бог от пясъчния му трон, но е отлична причина да си дадем сметка, че Създателят е по-скоро ненужен, отколкото неизбежен фактор в уравнението. След Дарвин и потоп: двайсети век се претъпква с достойни фигури на агностицизма и атеизма, сред които Даниъл Денет, Иън Макюън, Карл Сейгън, Дъглас Адамс и наскоро починалият виртуозен оратор и хуманист Кристофър Хитчънс, добил световна известност с бестселъра „Бог не е велик“ (насладете се на това и това). Демитологизирането на фентъзи герои като (примерно) Иисус вече се случва на десетки нива – археология и религиознание (Илейн Пейджълс и Барт Ърман), психоанализа и логика (Зигмунд Фройд и Бъртранд Ръсел), квантова механика и генетика (Стивън Уайнбърг и Джон Мейнард Смит), невронаука и философска литература (Сам Харис и Айн Ранд) и мн. др. Публицистиката си има и основен патрон – биологът Ричард Докинс, автор на паметния удар в зъбите на вярата „Делюзията Бог“. Прозата също се радва на успех – тук ярко изпъква фентъзи трилогията „Тъмните му материи“: остроумен антирелигиозен епос от Филип Пулман. Ала за разлика от Пулман светила като Салман Рушди не могат да се похвалят само с популярност и признание: заради анти-мюсюлманската сатира „Сатанински строфи“ индиецът Рушди и до днес се движи с охрана.

Музика

Мерилин Менсън поругава Библията, смущава евангелистите, забавлява феновете и трупа рейтинг.

Лятото на 1966 г. Ливърпулският хулиган Джон Ленън, член на рок колосите Бийтълс, си позволява да отбележи, че бандата му е „по-популярна от Христос“ и отприщва в САЩ вълна от християнско възмущение, бързо добило размерите на скандал, завършил с клади от запалени плочи. Интересното е, че репликата е част от интервю, дадено много по-рано през същата година (за някакъв английски вестник), на което във Великобритания никой не обръща особено внимание. Американските евангелистки зомбита обаче взимат много присърце забележката и настояват за извинение. Ленън е принуден да се обяснява пред пресата, но с времето само затвърждава респектиращия си характер на индивидуалист, заклеймявайки „друсането с религия“ (в страхотното парче „Герой на работническата класа“ от 1970 г.) и мечтаейки за „свят без религия“ (в още по-емблематичния хит „Представи си“, година по-късно). През 70-те години се появяват и други идоли с откровено еретичен имидж – глем и шок звезди на рокендрола с непристойно поведение, например Блек Сабат, Кис и хорър-вещера Алис Купър. По-съвременните наследници на тази сатанинска свита включват най-вече наситеният с окултна символика Мерилин Менсън, който освен че обича да къса Библията на сцената, пеейки индъстриъл-шедьовъра „Антихрист суперзвезда“, си позволява и всевъзможни други провокации спрямо щатското промиване на мозък. Това принуждава Северна Америка да се вдига на протест преди концертите му. „Иронията е, казва Менсън, че заради тези простести успявам да продам още повече билети!“ Пък вие си мислехте, че само разпятието е бизнес.

Кино

„Винаги гледай от добрата страна на живота“, е посланието на грандиозния пародиен култ „Животът на Брайън“.

Гаврата с фалшивия, но взиман насериозно от първобитните ислямисти пророк Мохамед, озаглавена „Невинността на мюсюлманите“, генерира наскоро такъв див шум, че последиците се оказаха взривоопасни – буквално. Инцидентът с аматьорския филм на Накула Басели Накула само доказва колко нужно е богохулството в днешно време – особено там, където властва гнусният фанатизъм. Политическата коректност е социално самоубийство, а толерирането на т. нар. „неприкосновеност на вярата“ е рисков морален вакуум – и за здравето, и за здравомислието. Припомняме, че когато култовата трупа „Монти Пайтън“ реши да изнасили с подигравки Новия завет (посредством гигантската класика „Животът на Брайън“ от 1979 г.), никой не загуби живота си, нито е имало разярени тълпи, вандализиращи улиците на Запад. Дори далеч по-консервативните юдеи простиха набързо старозаветните шеги на Мел Брукс в „История на света, част 1“, да не говорим, че креационисткото стадо дори не забеляза скорошната научнофантастична комедия „Пол“, прокламираща еволюцията като неопровержим факт (какъвто тя действително е – преглътнете го, братя и сестри). Е, ставали са и бели – особено покрай смелия арт-динамит „Последното изкушение на Христос“: филм на Мартин Скорсезе по роман на Никос Казандзакис, заради който в Париж подпалват едно кино. Изводът? Не се изкушавайте да мълчите, особено когато застрашават свободата на словото ви.

Интернет

В името на Отца, и Сина... и Светия Раптор Джийзъс!

В началото на новия век виртуалното пространство се утвърди като мястото, където всеки може да намери трибуна. От това (за добро или зло) се възползваха милиони потребители, много от които – чрез блогове, форуми, социални мрежи – вдигнаха бунт срещу глупостите и наглостта на „божите“ хора. Дебатирането онлайн, макар и с присъщата си рутинност от лични нападки и тонове цинизъм, даде мегдан на разнородни меметични прояви, сред които има значителни попадения: зачеването на осмиващи персонажи като Летящото спагетено чудовище и Раптор Джийзъс (месия, яздещ динозаври), въвеждането на антирелигиозни и богохулни групи във Facebook, различни вайръл клипове в YouTube, използвани както от случайни юзъри, така и от отявлени дейци като Джеймс Ранди и Пат Кондъл… Мамка му, дори ненадминатият Джордж Карлин „изживя“ същински ренесанс с прословутата си реплика: „Религията е боклук!

Бъдещето

Убийте вярата, за да просперира разумът!

Предстои голямото неизвестно: на границата сме между технологичния просперитет и апокалиптичното безразсъдство… и ако първото може да ни приземи на Марс, то второто директно ни връща в каменната епоха. Изборът е наш, но решението тъне в пълен мрак. Можем поне да стискаме палци (образно казано) за един по-зрял и уравновесен свят – свят, в който Бог наистина е мъртъв. Това ще зарадва не толкова феновете на Фридрих Ницше, колкото тези, които мечтаят за едно по-спокойно и светло бъдеще.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

45 Comments

 1. Добро, но…!! Откритата(и най-вече медийна) конфронтация, е най-голямата услуга, която атеистите правят на теистите. До преди 2-3 години и аз бях в „search and destroy mode“ на всичко религиозно, но след поредния спор разбрах, че ефектът е противоположен. Дебат за религии ги прави важни, значими и актуални. Вкарва ги в дневния ред на обществото, занимават сърцата и умовете на хората.
  Решението е тотална и пълна маргинализация и исваждането им от дневния ред на обществото. На държавно ниво, това значи строго придържане към светската държава(някога бяхме светска държава).Само, като инфо- и тази година първия учебен ден беше открит с молебен и това са заповеди най-отгоре. Религията, мислят да става ЗИП. На медийно ниво значи съответната редакторска политика.
  Във вашия случай, просто не се занимавате с филми, в които се засяга религия по какъвто и да е начин(да и за Пол се отнася).
  Иронията е, че на практика Хитчънс и особено Доукинс, са направили повече за възраждане, на иначе мухлясалата религиозна тема, от папи и патриарси. Какво имам предвид. Значи, предствете си западащата институция на католическата църква, разтърсвана от педофилски, корупционни и т.н скандали. Всеки говори за насилвани деца, пране на пари, политически заговори и никой не го интересува бог, Исус, канони… бла бла глупости. Това е трагедия и за вярващите и за църквата. Та какво прави тя? Ами много просто, с милионите си плаща на най-известните телевизии да организират дебат на религиозна тема и да има защитници и критици. Хитчънс отива, като критик, настава пълна касапница, прави двете монахини и игумена на парчета после ги препикава(лековерни миряни от публиката го отнасят задължително). Междувременно модератора закрива дебата със заключение, че вярата в неземното свръх създание, не може да бъде преборена от земни, пък били те и свръх аргументи. След дебата църквата и вярващите са във възторг- отново са говори за вяра, абсолутен морал и т.н, отново са фактор, отново са важни. Ефектът за системата – народът, разделен и объркан, се е jaфкал 2 седмици за тотални глупости и е проспал пордня патриотичен закон или лобистка поправка. С други думи, PR по учебник. Колкото до Хитчънс, той си взима хонорара и пише още една книга, да осребри хайпа. Маркетинг по учебник. 😉 Сега си представете, че не се намери нито един критик!!! Предаването ще мине в умряла, вмирисана и лицемерна литургия с втръсналите на всички клишета. Толкова ще е тъпо, че няма да влезе и в класацията „най-скучни предвания“, просто никой няма да го е гледал.
  От религиозни дебати/предавания/теми не се интересува никой, освен ако не участват Ричард Доукинс или Кристофър Хитчънс или и двамата, тогава всички се интересуват. Е кой печели от цялата работа?

  пп
  Пропуснали сте най-влиятелния атеист…
  „… Religion is the sigh of the oppressed creature, the heart of a heartless world, and the soul of soulless conditions. It is the opium of the people.
  The abolition of religion as the illusory happiness of the people is the demand for their real happiness. To call on them to give up their illusions about their condition is to call on them to give up a condition that requires illusions.“ 😉
  Споменавте Jон Ленан и две абсолютно гениални песни. Едната, спокойно може да е марксистки химн, а другата пък, си е директен комунизъм. Няма по-пародийна гледка, от тъмно сините, десни Бг шамани, пеещи „Imagine“ в зората на БГ-Капитализъм 2.0. В последствие, май им казаха, за какво се пее и се спряха. 🙂 🙂
  Както и да го гледам, Маркс, Марксизъм, Социализъм/Комунизъм, в световен мащаб са допринесли, може би най-много за разобличаването и намаляването на влиянието на религите. Та можеше да се спомене между Хюм и Дарвин. 🙂

  1. Само да добавя ,че безплатния и общ достъп до порнографски материали .Бавно и сигурно ще разруши всяка вяра и ще я превърне в двойно по-стандарт лицемерие 🙂

 2. Статията е страхотна и е точно в целта. Никакъв интелектуален компромис не бива да се прави с религията. Бих цитирал Хичънс, който в една своя реч в Канада каза: „Religion should be treated with ridicule and hatred and contempt, and I claim that right!“ Бройте ме в тази група.

 3. Zed, не мисля, че войнстващият атеизъм разпалва допълнително теизма – той е негова реакция, а не катализатор. Разбира се, това в повечето случаи действително довежда до нажежаване на обстановката, но мътенето на водата е налице, което е хубаво. Колкото до това, че „от религиозни дебати/предавания/теми не се интересува никой, освен ако не участват Ричард Докинс или Кристофър Хитчънс“ – ами, просто не е така. 🙂 Хора като Леонард Млодинов, Сам Харис, Лорънс Краус, Шон Каръл и др. поеха щафетата доста дейно и адекватно; мисля, че им предстои бляскаво бъдеще на арената. Относно някои от другите ти забележки: миналата година пуснахме друг (по-кинаджийски) текст по темата (има линк горе в увода), може би там ще намериш част от нещата, които ти липсват тук.

  PS Маркс беше в първия драфт на статията, но отпадна след съкращенията – поради няколко причини, но основно, защото не исках да политизирам съдържанието, а и ми се щеше да избегна поредния тъп спор по всеобщата заблуда, че комунизмът е доказателство за вредата на атеизма.

  1. Не мога да проумея как някой въобще може да печели пари от това да доказва и показва на света ,че няма Бог. Това е почти толкова смешно като обратното. Кому са нужни трудовете на Харис ,Доукинс и т.н?! Кой би им платил хотелите по конфенренции и т.н. ?! Това ,което Те говорят, нормалните образовани хора го учехме в 9-ти клас по Биология като неоспорим научен факт. По история никога не сме изучавали предполагаемо съществуващия персонаж на Исус,но за сметка на това знаехме ,че Мохамед копира идеята за Корана от Християнството с идеята да обедини пустиинните арабски племена .

  2. He мога да проумея как някой въобще може да си въобрази, че хора като Харис и Докинс са тръгнали да доказват не-съществуването на Бог. 😀 Явно не си чел дори една тяхна книга, а ако си, явно си я чел на китайски език. На фона на масовото невежество и фашизъм, залели Северна Америка и Близкия изток по отношение наука, рационализъм, свобода на словото, еволюция и критично мислене, е съвсем нормално – даже задължително – тези автори да допринесат за борбата срещу суеверията и псевдонауката чрез текстове, които просвещават неуките и които борят креационизма с всякакви смислени средства.

 4. Дълбоко съм възмутен и обиден от статията, както и от всички вас комуноидни безбожници и сталинисти такива! 😛

  Ще гниете в ада, в един казан с всички проститутки! Ще бъдете подложени на многострадален разврат! 😀

  1. Може ли списък на проститутките в отделните казани! Все пак атеистите сме за свободен избор, имам право да си подбера казана! 🙂

 5. Хора, внимавайте какво пишете и говорите. Бог поруган не бива.

 6. Аз еволюирах от агностик, в атеист, след това войнстващ атеист и накрая дзен будист (тоест помирен със себе си атеист).
  Статийката не е лоша и може и още по темата!

 7. Ще перифразирам великия Хич – Ако съществуваше възможност Исус и Мохамед да получат клизми, те щяха да бъдат погребани в кутийки за кибрит.

 8. Щом превеждате и имената на песните, много сериозно сте се взели, лололо. А това не беше ли блог за кино някога? Не че някога е бил нещо велико – ама нали предимно жени пишат, или поне така изглежда.

  Впрочем не съм особено религиозен, но някак си, като българин, отдавам дължимото уважение към християнството и църквата ни като институция, изиграли безспорно положителна роля в историческото ни развитие… поне до комунизма – след това мамата си ебало.

  Абе с две думи – доста нагли копелета сте(и без съмнение се гордеете с това) и, може би, ако някой в лицето ми с такова настървение плюе по религията аз пък с такова настървение бих му плеснал два шамара. Никакво уважение, братче. И още нещо – не виждам всичко това какво общо има с нашата хубава православна църквичка? Разбирам, че с абсурдния креационизъм и извратеното християнство в щатите трябва да се води борба, но пък точно нас какво ни грее те като са толкова слабо застъпени в България? И като ги няма за какво и с кого се борите?

 9. Точно така, всички в този посредствен сайт са женички недоклатени!
  И аз искам да чуя за какво се бори авторът на този текст и защо си мисли, че се връзва с кинопрофила на сайта.

  BTW, съгласен съм, че имената на песните звучат ужасно на бг. 🙁

 10. За съжаление статията разглежда религията от грешен аспект – това какво правят хората на религията, а не да търсят сметка на главния „виновник“ Бог. Ами да, всички хора правят глупости, а като си повярват дори стават упорити в повтарянето им. Но ъгълът, от който разглежда тази статия религията (и всъщност каквото е масовото мнение) е изцяло грешен. По прeдложената логика християнството е виновно за свещеници педофили и съвременните клади на всичко де що е интелектуално. Ако приемем това за валиден аргумент, то тогава трябва да приемем съвсем спокойно и опитите на някой европейски страни да затворят границите си за свободен преход на българи, само защото множество хора от ромски произход отидоха там да си въртят номерата. Също колкото Европа е права да вини цяла България за магариите на някои наши съграждани, толкова е правилно и да се обвинява християнството за агресивния фанатизъм на отделни „вярващи“. Всеки си получава заслуженото рано или късно, дори и кръстоносците, отишли със „свята мисия“ да „освободят“ дадени парчета земя в името на „БОК“.
  Знам, че сега ще се намери някой да даде криворазбрани цитати от Библията, показвайки какъв лош е всъщност описаният там бог и как заради това хората, които го следват, са заблудени себични фанатици. Нищо ново под слънцето. Но споренето със каквото и да е не става със вадене на контекста на отделни пасажи.
  Съжeлявам, че ще дам сега на някои хора причина да почнат да хвърлят домати, но вие си решавате…

 11. Богохулството е не само право на Човека, но и негово задължение !

 12. Тъп и агресивен вярващ, take your imaginary god and lame orthodox church and shove them up your ass you stupid bigot you!

 13. Абе, Владко, манафче тъпо, какво написах, какво разбра! Нищо май. Не става дума дали има Бог, или не, става дума за елементарно уважение към историята и към вярващите. Става дума за това, че не всеки вярващ е тъп креационист, отричащ науката, най-малкото пък по нашите географски ширини. Става дума, че трябва преди да почнеш да плюеш по религията и да ми цитираш някакви западни лайнари(които в тяхните условия имат известно право), трябва да се позаподнаеш малко с тая религия, а не да ми цитираш извадени от контекст и смисъл пасажи, както казаха вече. Става дума и за толерантност, въпреки че тази дума дори не е съвсем на място в случая, защото правилно разбраното християнство няма нужда от нея.

  И да, както много точно се каза, не религията е лоша, а човекът е лош. И тъп най-вече.

 14. Наистина си тъп. Зверски тъп. Ти страдаш от комплекса на малкия човек в малката държава, който не се интересува от случващото се по света. Значи щом в САЩ има възраждане на християнския фундаментализъм, а в Европа ислямът вилнее като нова чума, нас да не ни ебе, така ли бе мухльо.

  Дори и да погледнем през твоята ограничена, провинциална призма, ситуацията не е много по-различна за религиозните смешници. Виж какво става в Пазарджик с имамите, които крещят за доминацията на Аллах бе тикво.

  Прочети какво казва оня боклук дядо Николай за връзката между една национална трагедия и концерта на Мадона, спомни си за свещеника, който призова по различните да се хвърлят камъни.
  Сети се за проектозакона целящ да вкара религиозните измишльотини в училище. След часа по биология, децата примерно да ги учат за това как Земята е на 6000 хиляди години, за реброто на Адам и за горящия храст.
  Религията е вредна, тя е отрова, спираща прогреса на човечеството и малоумници като теб са лепкавият лубрикант за този процес.
  Самите „свещени текстове“ са пълни с омраза, човеконенавист, призовават към геноцид и нямат нищо против робството. Защото са писани от невежи, комплексирани пустинни скапаняци преди хиляди години.
  Да, не всеки вярващ е лош и тъп, но ти определено си.
  А изречението – „ако някой в лицето ми с такова настървение плюе по религията аз пък с такова настървение бих му плеснал два шамара“, е ярка илюстрация на твоето жалко интелектуално и морално състояние. Ти си срам за човешкия род, за страната и за семейството си. Ти си непрокопсаник и нещастник, ти си всичко онова, което ме отвращава в хората. Плюя на теб и на твоите уродливи, смрадливи и вредни възгледи за света и обществото.

 15.  Аз мисля, че първата капка, която от своята кръв за света ще пролея, ще бъде за мойте поробени братя, ще бъде за Нея!

  Както казва другаря Вапцаров.

  И всъщност не бих заменил националноста си, тъй че далече съм от комплекси на тая тема. Но Владко с малката патка доказа, че религиозните фанатици и гордите атеисти страшно си приличат – симптомите са същите, само предметът провокиращ тъпотията е различен. И четенето с разбиране им е трудно, но нищо – така и така интернет споровете са безсмислени, някои хора се самозабравят и дрънкат не каквото биха казали на живо. Щом два постта ми бяха тотално неразбрани, няма какво да пиша трети.

 16. Щом два постта ми бяха тотално неразбрани, няма какво да пиша трети.

  А защо тогава го направи, you dummy. За момент помислих, че просто тролираш в пространстовто. Или може би Исус ти нашепна да отговориш подобаващо на безбожната пасмина.
  Този сайт остана едно от малкото сравнително популярни места, където подобни текстове могат да се появят, а ти искаш да внушиш, че това е проява на лош вкус.
  Ти си овца.

 17. За какво се карате?
  Бих разбрал да се карате за някой филм но за тези глупости……….
  Библията и коранът- комикси без картинки!!!!!
  Да не забравяма че вторият е преписан от първият като са сменени имената!
  НЯМА БОГ!!!!!
  Преди ми беше смешно но сега вече ги съжалявам тези хора.Вярващите имам предвид.

 18. Вярата не е лошо нещо, даже е много полезна. Лошото е, че този първичен инстинкт бива използван за зверска манипулация посредством религията. Аз не съм чак някакъв хардкор атеист, но все повече намразвам религиите, защото освен облажване на малка група хора чрез промиване на хора със слаби психики, нямат някаква друга реална приложимост. А най-отвратителни са ми креационистите, баптистите, евангелистите и другата брейнуашната американска сган.

  1. Религиите са инструмент другата дума е оръжие,като ,,оръжие на труда “ и т.н. Опитай се да водиш кръстоносен поход или свещена война ,обаче без оръжие ,без меч. Ще ти бъде трудно! Светското образование трябва да разграничи ролята на религията и да я покаже в истинската и светлина . А именно умирането и страданието на хиляди хора ,кървав култ .Животът и съхранението му на всяка цена трябва да бъде висшата цел.

 19. Аз съм православна християнка и вярвам…Моля , не обиждайте вярващите..Моля, разграничавайте вярата от фанатизма и действията за личната облага и изгода..,,.Някой беше написал, че съжалява всички вярващи и ги сравнява с „ненормални, заблудени., загубени, изроди и т.н. Тъпи, неграмотни, идиоти..
  ..“
  Сигурно за тях голям неграмотник е великият ненадминат учен Алберт Айнщайн който в публикациите си относно “ Теория на относителността “ , споделя с останалите учени известната фраза “ Не ни ли се надсмива Госопод Бог ? „- запознайте със публикации от този негов и труд и ще се преборите почти напълно с атеизма( разбира се, ако четивото ви понесе и не го зарежете на втората минута…)
  Сигурно за някои от вас и името Блез Паскал говори за невежество, заблуда, утопия и промит мозък… Но този всъщност велик учен, въпреки всичките си забележителни награди и постижения е заключил, че като заключение на живота си посветен на науката, най- накрая може да каже, че е достигнал до великото познание за Господ и вярата в него…Осъзнатата, преживяната, премислената и почувстваната!
  Но разбира се,,,кой е този Блез Паскал за някои вискокомпетентни и изключителни ерудити, достигнали знанието за Вселената, подвизаващи се по форумите, пълни с омраза и злоба към вярващия човек…Пак подчертавам Вярващия, не фанатик или узурпатор, сектант, разколник или манипулатор….
  Сещам се и за знаменития писател Жулин Грийн, физикът Жорж Люметър, ученият Хъбъл ( на наго е кръстен космическия телескоп Хъбъл ), нобеловият лауреат Чеслав Милош, Нелсън Мандела, Мартин Лутер Кинг , Майка Тереза…списъкът е почти безкраен…
  Всичките те са били искрено и дълбоко вярващи…
  Списъкът е много дълъг…списък белязан от истински хора- самите те оставени ни като Завет.
  Но …няма да коментирам,.ще завърша цитирайки великолепния учен Блез Паскал :
  “ доказателството е човешка възможност, а вярата е божествен дар… “
  Моля, хейтъри- ако не към нас, обикновените потребители, които вярават в Бог, имайте уважение и капка респект от Великите умовеи личности на човечеството…
  Поредния прекрасен учен, присъединил се към вярващите в Господ е така актуалния и всеизвестен Стивън Хокинг.( Теория на всичко – изключителен филм и великолепна игра, филм биография за тази уникална личност, страдаща от изключтелна тежка форма на рядко заболяване)

  Бог всъщност не отива по дяволите…Бог отива при изключителните… Опитвам се поне малко да бъда като тях…само вярата ми ме прави изключителна…не е нужно да правя велики дела като споменатите величия по – горе…Затова вярата е велика- доближавам се до тези хора, чрез еднаквия ни начин на мислене, тук аз се уеднаквявам с тях…ставаме равни…колко просто, съвършенно и колко сложно едновременно, за някои създания…

  1. Стигнах до майка Тереза и ме изгуби. Сериозно ли даде за пример този УРОД ?! :)))))

 20. Уау. Имаш сериозни проблеми. Вярата те е направила притеснително глупава. Или пък притеснителната ти глупост е позволила вярата да се разрасне като тумор в бедното ти съзнание. Ти си едно от милионите живи, дишащи доказателства за малоумието на религията и сама си една от безбройните причини да я осмиваме така свирепо.

 21. Едно е да осмиваш религията, съвсем друго е да се гавриш с хора, които видиш ли вярват, че има нещо толкова непонятно като „Бог“. Защото за тези хора живота, вселената и всичко останало не могат да бъдат сами по себе си. Ей така от никъде, от нищо нещо , просто са си, ей така напук.
  За мен подобно мислене е страшно ограничено, но не мисля, че хората притежаващи подобен полет на мисълта са малоумници. Вярата е нещо, което ни отличава доста от животните, но не ни пречи да се държим един с друг като с такива, щото видиш ли някой си вярвал, а друг не. Религията има много грехове, но аз отказвам да ги нося, защото моята вяра не е религия. Мога да вярвам в Бог, и въпреки това да харесвам научна фантастика, да имам много приятели атеисти(които харесвам и обичам много), да влизам често в този сайт пълен с богохулници и т.н. 🙂
  Малко по широко скроено бе, бива ли с такава омраза.
  Айде със здраве!

  пс. Ще се моля за вас! 😉

 22. „I never really hated a one true god, but the god of the people I hated“, както се пееше в една смирена песен. Не всички вярващи са малоумни, разбира се, но всяка (религиозна или чисто деистка) вяра е. Правото да се вярва в глупости би следвало да е неприкосновено по същия начин, по който е редно да бъде неприкосновено правото да се осмива, критикува или заклеймява въпросното вярване.

  PS While you pray for us we’ll think for you.

 23. Pow R Toc H, ама ти си бил вярващ?! Това обяснява много неща по отношение на филмовите ти вкусове. 🙂 🙂

 24. Това, че имам добър вкус относно доброто кино – нема абсолютно нищо общо с това, че съм вярващ. Вервай ми! 😉

 25. Не мога да ти повярвам, защото съм скептик и имам нужда от доказателства. А досега не съм видял такива. 🙂 И какво точно означава „Добър вкус, към доброто кино“? А лош вкус към лошото кино имаш ли? 🙂

 26. Атеистите са също толкова зле, колкото и религиозните. Дори са по-нагли и долни, изпълнение със злоба. Vladi е чудесен пример.

 27. Животът сам по себе си, ако не ти е достатъчно доказателство нема надежда. (поне приживе) 😉
  А тавтологията се е получила, щото гледах тенис (любимият ми сериал) докато драсках. 🙂

 28. Уф, че съм зле. Безсънието до това води. 🙂
  Нямам доказателства. Въпрос на възприятия. В различни периоди съм харесвал и нехаресвал кво ли не. Първия път като гледах „Магнолия“ ми беше безразличен, а сега ми е един от най-любимите филми, заедно с филми като: Аризонска мечта, Имало едно време на запад, Лорънс Арабски, Да обичаш на инат и т.н.
  Знае ли човек, може и възхода на шебеците да харесам някой ден, но виж – годжирата никога. 🙂

 29. Ако продължавате по този начин, добре ще Ви накъдрят в Ада. Жална Ви майка още от сега.. Ще се разложите до нивото на последни червеи. Нещастници, котио дори собствените си тела не могат да управляват. Пфу.

  1. По-добре от компанията на ,,червеи“ ,които са в състояние да боготворят Свръхсъщество позволяващо страданието във Вселената и използващо го като инструмент за налагане на страх и подчинение.

 30. антихристите имат проблем с Бога, защото не може да се отрича нещо, което го няма, егати интелектуалците-пълни тъпаци, да отричат нещо, което според тях не съществува!