Михаел Ханеке

65-ото издание на един от най-престижните и авторитетни филмови фестивали в света приключи вчера с втора „Златна палма” за австрийския режисьор Михаел Ханеке. По данни на очевидци след представянето му миналата неделя, за неговия филм „Love” се е говорило през много и очевидно има защо – той е очаровал журито с председател Нани Морети. Той и колегите му – режисьорите Андреа Арнолд, Александър Пейн и Раул Пек, актьорите Хиам Аббас, Емануел Девос, Даян Крюгер и Юън МакГрегър и легендата в модния свят Жан-Пол Готие наградиха работата на Ханеке, който успя да победи Кроненбърг с неговия „Космополис”, Андрю Доминик с „Killing Them Softly” , Джон Хилкоут с „Lawless”, Валтер Салес с „По пътя”, Уес Андерсън с „Moonrise Kingdom”, Лий Даниелс с „The Paperboy”, Жак Одиар, Кен Лоуч, Абас Киаростами, Томас Винтерберг, Сергей Лозница и още десет претенденти за една от най-желаните награди във фестивалния филмов свят.

Наградата за най-добър актьор получи Мадс Микелсен за ролята на мъж, чиито живот се срива след фалшиво обвинение в малтретиране на дете в психологическия трилър на Винтерберг „The Hunt”. Две румънски актриси – Кристина Флутур и Космина Стратан си поделят наградата за своята работа с Кристиян Мунджиу в неговия филм „Beyond the Hills”. Румънският режисьор е сред любимците на фестивала в Кан особено след като спечели „Златната палма” през 2007 година за „4 месеца, 3 седмици и 2 дни” и може би не е случаен факта, че именно той спечели наградата за най-добър сценарий в Кан с най-новия си филм.

Италианската трагикомедия „Reality” с режисьор Матео Гароне, беше удостоена от журито с Grand Prix, награда на журито получи и творбата на Кен Лоуч „The Angels’ Share”. Лоуч се появява в Кан с филм в официалната селекция за 11-ти път – рекордно постижение! За най-добър режисьор беше определен още един любимец на фестивала – мексиканецът Карлос Рейгадас за работата му по „Post Tenebras Lux”. Това е неговият пети филм, представян в програми на Кан; Рейгадас има в колекцията си вече три награди.

Престижната награда за пълнометражен дебют „Златна камера”, която се присъжда на филм от всички секции на фестивала, през 2012 година отиде в ръцете на американеца Бен Зейтлин за неговия първи филм „Beasts of the Southern Wild”.

Със „Златна палма” за късометражен филм беше удостоен „Silent” на турския режисьор Л. Резан Йешилбаш. Ето и наградите в специалния раздел „Особен поглед”, където президент на журито беше Тим Рот:

– Un Certain Regard Special Distinction – „Children of Sarajevo” на режисьорката Аида Бегич
– Наградата за най-добра актриса е поделена между Емили Декен (за ролята й във филма „À perdre la raison”) и Сузане Клемент (за ролята й във филма „Laurence Anyways”)
– Un Certain Regard Special Jury Prize – „Le grand soir” на режисьорите Густав Кервер и Беноа Делепин
– Prize of Un Certain Regard – „Después de lucia” на режисьора Мишел Франко

През 1998 година фестивалът в Кан създава специалната програма Cinéfondation с цел вдъхновяване и подкрепа на младите кинаджии. Тази година председател на журито за късометражно кино беше Жан-Пиер Дарден, а наградите са следните:
– Първа награда – „The Road To” на Таисия Игуменцева
– Втора награда – „Abigail” на Матю Джеймс Райли
– Трета награда – „The Hosts” на Мигел Анхел Муле

Ден преди да приключи 65-ото издание на Кан, „Седмицата на критиката” раздаде своите не по-малко авторитетни награди. Начело на журито тази година беше френския режисьор Бертран Бонело, чиито филм най-нов филм „Дом на удоволствията” българската публика имаше възможност да види по време на 16-ия София филм Фест. Именно там, по време на София Мийтингс беше представен и филма на Илиян Метев „Последната линейка на София”, който получи специалната „Visionary award” на френския Канал 4, след като участва в конкурсната програма на „Седмицата на критиката” в Кан. Българското участие в Кан през 2012 година се увенча с успех!

Голямата награда на „Седмицата на критиката” беше присъдена на дебютния филм на испанеца Антонио Мендес Еспарза „Aqui y Alla”. Трилърът с теологичен сюжет „God’s Neighbors” на израелския режисьор Мени Яеш спечели Наградата на общността на сценаристи, режисьори и композитори. Отличието с подкрепа за разпространение във Франция беше пррисъдено на филма на аржентинеца Алехандро Фадел „The Wild Ones”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Here’s a short clip of Ilian Metev:

    http://www.youtube.com/watch?v=YWKyDvp88MQ

    Много ми е драго как никога не можем да пробутаме bullshit – защото кой има време за bulshit от България ? …Никой естествено …И как всеки път като има нещо автентично го забелязват …
    Помислих си – ако двугодишното снимане на три лица докато работят – може да е някакво количествено измерване на това какво е необходимо за да правиш обратното на bulshit …колко по-завъртяна трябва да е работата с фикционалните филми …колко по-отдалеч трябва да започнеш – за да изчистиш лъжата … и за да да няма и следа от Лора и другите около нея 🙂