Love” е седмият филм на Михаел Ханеке в официалната конкурсна програма на Кан. Той беше представен на публиката на най-авторитетния филмов фестивал в света в неделя – точно една седмица преди да бъдат раздадени наградите на 65-ото му издание. Дали Ханеке отново ще впечатли журито, както направи това през 2009 година, когато спечели „Златната палма” с „Бялата лента”? Е, няма как да предричаме чак такъв развой на събитията. Просто защото решенията на фестивалните журита са повече от непредвидими. Вместо да събираме залози, ви предлагаме да се запознаете с трейлъра на филма „Love”.

Както видяхте, австрийският режисьор е ангажирал Жан-Луи Трентинян, Емануел Рива и Изабел Юпер. Историята включва „двама пенсионирани учители по музика и тяхната дъщеря, която живее със семейството си в чужбина и също е музикант. Един ден се случва нещо, което подлага на изпитание дългогодишната сърдечна връзка…”

Убедени сме, че 82-годишната кинолегенда Трентинян може да сложи в малкия си джоб десетки актьори от по-младите поколения – и ролята му в „Love” на Ханеке ще го докаже. Както самият актьор споделя:

„За пръв път съм доволен да видя себе си във филм. Приех тази роля само защото ми я предложи най-добрия режисьор на света. Все още държа на отказа си да снимам, предпочитам театъра”.

Емануел Рива допълва картината на съвместната им работа:

„Вярвам безрезервно на Ханеке; знаех, че когато критикува – има защо. Синхронът ни беше прекрасен, всяка нощ заспивах в караваната си на снимачната площадка, а сутрин бързах да се върна отново на работа”.

Макар да не сме стигнали още до Кан, за да се уверим с очите и ушите си, сме сигурни, че когато един режисьор представя свой филм там, то той е много доволен от своята работа. Този факт се потвърждава и от думите на Ханеке:

„Не пиша един филм с цел да докажа нещо. Стигнеш ли до определена възраст, неминуемо те застига страданието. Реших, че не е нужно да пренасям действието в болнична стая – нещо, което сме виждали многократно. Наистина съм щастлив, че направих непретенциозен филм – в един апартамент, за взаимоотношенията между хората…”

За да финализираме констатациите, ще е необходимо да изчакаме до края на седмицата, когато ще узнаем кого ще предпочете журито на Кан 2012 за свой фаворит и в чии ръце ще се окаже така желаната „Златна палма”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *