Аарон Соркин работи по биография на Стив Джобс

Преди няколко дни стана ясно, че най-впечатляващият бестселър на 2011 година – биографията на Стив Джобс, написана от Уолтър Айзъксън, ще се превърне във филм, и „виновникът” за адаптацията ще бъде Аарон Соркин, носител на „Оскар” за своята работа по „Социалната мрежа” и автор на сценариите на филми като „Кешбол”, „Войната на Чарли Уилсън”, „Американският президент”, „Malice”, „Доблестни мъже”. Според Ейми Паскал, съпредседател на Sony Pictures, Соркин е човекът, който най-добре ще се справи със задачата да пресъздаде живота на Джобс за големия екран.

„Историята на Стив Джобс е наистина уникална – той беше един от най- влиятелните мъже, които промениха света – повлияха не само на съвремието си, но и на историята. Няма друг автор в Холивуд днес, който да е по-способен да улови детайлите и да пресъздаде на екрана този необикновен живот. Поверявайки го на Аарон Соркин, ние сме убедени, че филмът ще притежава качествата на самия Джобс – очарователно-превъзходен, забавен и предизвикващ противоречиви мнения.”

Sony Pictures се сдобиха с правата върху биографията срещу 1 милион долара няколко дни след като създателя на Apple си отиде от този свят на 5 октомври 2011. Като допълнителна гаранция, че филмът ще притежава много качества и обективен поглед, е намесата на Стийв Уозниак, който основава Apple заедно с Джобс през 1976 година. Уозниак ще влезе в ролята на „съветник” на продукцията – ще дава насоки за техническите детайли и насоки по развитието на централния образ във филма. Въпреки че Уозниак напуска Apple през 1987 година, той не прекъсва контакта си с Джобс до края на живота му.

Соркин е на мнение, че е невъзможно е да се очаква от филма да бъде детайлна биография, по-скоро ще наподобява структурата на „Социалната мрежа”.

„Драмата се поражда от напрежението при преодоляване на препятствия, – коментира Соркин. – Някой се стреми към нещо, нещо друго му пречи да го постигне. Ще открия тези детайли в живота на Джобс, просто все още не зная кои точно са те.”

Освен сценарист и продуцент, Соркин ще дебютира и като режисьор на този проект. С него и Уозниак в екипа на Sony, филмът се очертава като доста авторитетна продукция, която като нищо ще засенчи независимата биография с Аштън Къчър в главната роля, за който вече ви информирахме. Очевидно тенденцията два проекта с идентична тема и/или история да се развиват в конкуретна близост продължава. Друг е въпросът дали не би било по-етично и по-професионално да се изчака някоя и друга година, преди да се изкарат още пари благодарение на безспорната значимост и популярност на наскоро починалия Джобс… Знайно е – ще следим и двата проекта, но и ще афишираме предпочитанията си!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *