Прометей

Да започнем с изключително неприятната новина. За най-голямо наше и на всички истински фенове съжаление, няма да имаме възможност да видим „Прометей” в родния IMAX. „Тhe word on the street” е, че вместо него по същото време ще се върти „Мъже в черно 3”, но дали защото родните разпространители са решили, че това е финансово по-изгодният за тях вариант или както много често става, решението им е спуснато „отгоре”, не е ясно, защото все още не сме имали възможност да обсъдим официално нещата с тях. Какъвто и да е случаят обаче, не можем да го приемем по друг начин освен като престъпление.

От това се прехвърляме на друга потенциално чувствителна тема, тази за възрастовия рейтинг на филма. Понеже се появиха доста спекулации по темата, ето какво казва самият Ридли Скот в интервю пред „Empire”:

„В момента не знам какво е положението. Въпросът е дали да е „PG-13” или това, което трябва да е – „R”. Финансово разликата е съществена, рискът е от значение и все пак трябва да си зададем и въпроса – ако го смекчим, ще пострада ли финансово? Дали не е по-добре да заложим на по-твърда версия и да рискуваме? В общи линии, е един вид „R”. Малките гадове ще се промъкнат при всички случаи, така че каква е разликата? Не е само въпрос на кръв, а на идеи, които са доста стресиращи. Не съм идиот, но ще направя всичко, което мога, за да получа възможно най-агресивния филм.”

Ами, това е, вие си правете изводите. Останалата част от интервюто, както и повече подробности за филма, можете да прочетете в сканираните статии на „Empire” и на”Film Ink” по-долу.

Режисьор на „Прометей” („Prometheus”) е Ридли Скот, а в ролите ще видим Нуми Рапас, Майкъл Фасбендър, Чарлийз Терън, Идрис Елба, Гай Пиърс, Логан Маршал-Грийн, Рейф Спол, Шон Харис, Кейт Дики, Бенедикт Уонг и Патрик Уилсън.

Българската премиера е 1 юни 2012.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 Comments

  1. Тия не са в ред!!!
    ;(
    ;(
    ;(
    ;(
    Че IMAX-a е точно за такива мащабни продукции, не знам как така са го преценили. ;( Сега ще ми се наложи за втори път тази година да ходя на обикновено 3D кино… Не ги е срам!!! ;(

  2. 1-во. Всяко престъпление заслужава! Виновниците ги искам изправени пред стената и киномански трибунал.

    2-ро. Please, Rated – R, please Rated – R, please Rated – R!!! (стиснал съм си пръстите и на краката, даже)

  3. @ The Bear Jew

    Липсващата дума от първото изречение след „заслужава“ е „присъда“! 😀

  4. Не съм идиот, но ще направя всичко, което мога, за да получа възможно най-агресивния филм.”
    Точно така………..!!!!!!!!!! Само така!!!!!!!!!!

  5. Добре де, ама нали се сещате, че IMAX салони има само в София. Реално, за останалите няма никакво значение – ще си гледаме на скапаното анаглифно 3д в киносалоните и това е.

  6. Е то кви изводи могат да се правят за рейтинга – положението е повече от ясно още откакто проектът беше обявен. Агресивен ще е колкото агресивен беше Робин Худ. Ридли вече си го връткат на малкия пръст. Детска му работа, но няма значение – то още от трейлърите се вижда, че това няма да е най-смърдящото нещо в Прометей.

  7. @Mike28
    Ами ние от София трябва за нещо да си мъркаме, че как иначе. Аз рядко влизам в друг салон освен в IMAX. А анаглифно 3D и вкъщи мога да си гледам на компютъра, но на него не гледам филми. 🙂
    Между другото, едва ли има киносалони с анаглифни прожекции. 😉

  8. Ми да ти кажа не съм се задълбочавал какви са точно 3д салоните, при всички положения съм чувал, че има огромна разлика. Четох, че при IMAX-a си има поляризация за 2-те очи, докато в обикновените салони е анаглиф. Честно казано не съм се задълбочавал. Тъй като ми писна да ме търмъчат по 10 кинтана филм, още миналата година си реших кардинално проблема, като си взех 3д тв (е, не заменя напълно ходенето на кино, но пък имам възможност да гледам повече неща, отколкото предлагат по родните кина, а и когато си поискам). Това с анаглифните очила и гледане на компа не го препоръчвам на никого.

  9. @Mike28
    В IMAX се използват поляризационни филтри при прожекцията и при очилата. Технологията е доста стара и единственият й съществен недостатък е, че ако си завъртиш повече главата се появавя така наречения „призрачен ефект“ – леко раздвояване на образа. Този ефект липсва при RealD 3D системата, където се ползва кръгова поляризация. Тук обаче проблема е, че се губи от яркостта на картината. Това може да се компенсира с по-добър екран или по-силна лампа на прожектора, но очевидно в нашите кина това не е така и картината е тъмничка. Затова IMAX, както и по-някои други параметри, направо няма конкуренция.
    Докато анаглифната технология е прекалено остаряла и проблематична за качествено гледане. Там очилата с червено-цианови, или някаква подобна комбинация, и в повечето случаи не може да се постигне приемливо пълноцветно изображение.
    🙂
    Не съм гледал филми на 3D телефизор и там не мога да споделя нищо – а и там системите също са разнообразни.
    Но инвестицията в такава техника не ти спестява парите от билети за кино – я сметни, на колко билета се равнява покупката ти! 😉