Обичаме изненадите! Като изневиделица се появи трейлърът, който ви представяме сега – и в който виждаме кадри от режисьорския дебют на Анджелина Жоли. Може да е част от стратегията, но още през май беше обявено как „In The Land Of Blood And Honey” ще се появи на екран през декември – и оттогава ни звук, ни картина.

FilmDistrict са се добрали до сделка за разпространение по време на фестивала в Кан и решението да пуснат филма непосредствено преди коледните празници съвпада с добре познатия сезон на „Оскари”. Красавицата, притежателка вече на най-престижния златен воин, прави филм за войната – дързък и отговорен ход, за който заслужава адмирации. Още повече от кадрите личи, че нейният образ най-голямото зло в човешката история ще бъде истински, брутален и отчайващо реален.

Може би не трябва да се подвеждаме по обичайните обобщителни изречения – романтична драма, любовна история между мюсюлманка и сърбин, ситуирана по време на войната в Босна. Самата Жоли споделя пред The Hollywood Reporter, че бивша Югославия притежава история, богата да драматични събития, а тя самата има искреното желание да разкаже как се променят хората и човешките отношения, когато са изпарвени пред неизбежността на военния конфликт.

Филмът ни пренася в Босна, но историята в него би могла да се случи навсякъде по света. Ролите са поверени на Зана Марянович („Сняг” на Аида Бегич, показан на 13-ия София Филм Фест през 2009 година), Горан Костич („Твърде лично”) и Раде Сербеджия(„Гепи”), за които режисьорката не пести суперлативи. „Имах честта и привилегията да работя с невероятен екип от актьори и много се вълнувам от възможността да покажем на всички техния огромен талант”.

In The Land Of Blood And Honey” до момента не се е появявал на фестивали, не се рекламира със снимки и промо-тийзъри, което съвсем разбираемо събужда колебания – дали филмът не е просто реализирания от суета проект на една знаменитост (от кадрите на трейлъра не изглежда така!) или е истински претендент за сериозно внимание от страна на критика и специалисти.

Разбира се, има и „жълт” елемент – към актрисата-режисьор предявява претенции писателят Дж.Дж.Брадок (или Йосип Кнезевич), който твърди, че в романа му от 2007 година „The Soul Shattering” сюжетът проследява една двойка, разделена от подобен военен конфликт. Жоли е работила по авторския си сценарий, без да е запозната с текста на Брадък.

Дали ще има развитие по този въпрос – предстои да се разбере. Но публиката със сигурност ще бъде изкушена да види филма – това е ясно, дори само за да прецени дали прочутата активистка на Обединените нации и една от най-обсъжданите жени на планетата се е справила с новото предизвикателство. От това, което видяхме, ние гласуваме с две ръце за филма!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Има още един жълт момент. На мен ми напомни на „Списъкът на Шиндлер“ и драмата на Ралф / Рейф Файнс с еврейското момиче от лагера. Изглежда като жестока мелодрама на фона на военен конфликт. Може да поприбрано, но може да се окаже и голяма боза.

  2. Може да се окажа могъща полюция. Много ме дразнят извън филмовите „социално ангажирани“ дейности на Аджелина и ми се струва, че тук ги е пренесла на екран. С любимите думи на Светли, на мен ми изглежда като популизъм та дрънка.