„Кориолан” - Рейф Файнс

Съвременната интерпретация на Шекспировата трагедия „Кориолан“, чийто режисьор и звезда е Рейф Файнс, беше видяна за пръв път на Берлинале 2011.

Сега имаме възможност, благодарение на The Playlist, да споделим възторга си от британския трейлър на филма. От години Файнс е обсебен от идеята да пренесе сюжета и езика на Шекспир в съвременността и твърдо вярва, че ще успее да вложи в режисьорския си дебют истински отражения на образите, които носи в себе си. Вижте колко енергия, премереност и сила струят от кадрите!

Ако ви убягва нещо от преданието или се съмнявате, че някога сте попадали на тази Шекспирова творба, ще напомним, че Кориолан е велик воин (в Древния Рим), който извоюва победи и признание на бойното поле, но презира хората. Неговата безскрупулност ги отблъсква и той е прокуден от съгражданите си. Не му остава нищо друго, освен да се съюзи със своя кръвния враг, за да отмъсти за поруганата си чест.

Въпреки известните трудности в привикването към специфичния поетичен език, Файнс и екипът му се придържат към богатите на тълкувания стихове. Голяма част от филма е заснет на територията на Белград, като Файнс изказва специална признателност за предложеното гостоприемство. И да – правилно сте видели – в ролята на заклетия враг на Кориолан влиза страхотния (не само) за подобни роли Джерард Бътлър. Сред уникално добрия актьорски екип са Ванеса Редгрейв (като майката на Кориолан), Джесика Частейн (помните колко добра беше в „Дървото на живота”), Брайън Кокс, Джеймс Несбит. Нужно ли е да добавяме, че в момента в който видяхме това видео, изпитахме непреодолимо желание да го споделим ВЕДНАГА!

„Кориолан“ ще бъде показан на Международния Филмов Фестивал в Торонто. Премиерната му дата в САЩ е 2 декември, а по кината във Великобритания ще тръгне на 20 януари 2012.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. глупости! филмът на файнс е изключителен. хидълстончето може само да се надява да предаде необходимата ярост и физическа заплашителност, които един кориолан притежава.

  2. „Глупости“ е дума, която може да предизвика само присмех, Марти – моля те, владей се!
    Все пак всички имаме предвид, че (все още) нямаш нужния опит и сетива, за да оцениш по достойнство различен тип творби, и въпреки различността им – да ги съпоставиш 🙂 Take it easy!