„Ленфилм”

Интересна новина беше разпространена от Variety и техният автор Ник Холдсуърт – Федералното агентство за управление на държавните имоти, или съкратено Росимущество, отказва сделка за 3,5 милиона долара. Приватизацията на най-старото филмово студио в Русия е отложена, за да се осигури време на ръководството на държавата за по-внимателна оценка, тъй като оферираната стойност звучи като пладнешки обир.

За студиото „Ленфилм” в Санкт Петербург, основано през 1918 година, консорциумът Russian World Studios (част от руския индустриален конгломерат AFK Sistema) е предлагал 3,5 милиона долара. Решението за отлагането на сделката е взето дни след като световно известните и уважавани режисьори Алексей Герман и Александър Сокуров публикуват отворено писмо във водещия вестник „Новая Газета” с призив към премиера Путин да спаси „Ленфилм”.

Според наблюдатели и анализатори, в последно време Путин е „взел под крилото си” руската филмова индустрия и редовно се среща в Кремъл с изявени нейни представители. Двамата режисьори изтъкват, че ако се предаде „Ленфилм” в частни ръце, има голяма вероятност да се разруши едно студио, което е оцеляло дори след блокадата на града по време на Втората световна война, както и по време на размирното последно десетилетие на 20 век. Ако студиото „Ленфилм” бъде купено, то ще загуби „автономността и независимостта си” в индустриалната група, собственост на Владимир Евтушенков, който през 2011 година е на 20 място в списъка на списание Forbes с 200-та най-богати руски бизнесмени, като състоянието му е изчислено на 7,7 милиарда долара.

„Сливането на „Ленфилм” с „Russian World Studios” за нас означава загуба на част от националното историческо и културно наследство. Ще се прекрати активната дейност на един независим продуцент на стойностни и важни за нацията ни кинематографични проекти”, заявават Герман и Сокуров. Те отбелязват и че правителството е взело „правилно решение” да остави анимационното студио „Союз Мултфилм” в ръцете на държавата, въпреки че то се нуждае от програма за кардинална модернизация.

Не мислите ли, че в края на тази новина биха прозвучали актуално основните въпроси на журналистиката?!
Кой – у нас го е грижа заа създаването и разпространението на филми?
Какво – се прави от правителството в името на българското кино?
Къде – са средствата от държавния бюджет, предвидени за правене на кино у нас?
Кога – ще се промени „настоящето” на българското кино? И дали?
Защо – задаваме въпроси, без да получаваме конкретни отговори?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Аз отдавна имам едно предложение към кино умовете в БГ, ама още не съм намерил на кой да го изкажа. И без тва всички са пиявици в тия среди и само гледат да усвоят едни парички и си ги раздаваш шуробаджанашката, пък на всичкото отгоре и снимат един и същ филм с разместени сцени и сменено заглавие, да хванат с тоя бюджет, дето е май 16 милиона на година някъде, поне да купят 2-3 RED камери, те са по 17К$ парчето и да измислят някаква схема да ги отдават на младите творци, то камерата като ти е безплатна, другото лесно ще го измислиш за без пари и е много вероятно да излязат и доста приятни неща, на про ниво. Да, звука е сериозен проблем, но и за това може да се помисли пак някакъв приемлив, евтин и оборотен вариант. Разпространението…еми за тия проекти може би интернет и разни единични поржекции тук-там. То, че пари няма да се изкарат от тоя план е ясно, но поне ще се снима.