Колите 2 / Cars 2

99% ревютата, които ще прочетете за “Колите 2”, ще започнат с това как първата част е може би най-слабият филм на „Pixar”, как той е най-детски ориентираният и как историята му не е толкова пипната както при останалите им филми. След това обаче, ще прочетете как той имал сърце, бил поклон пред една от изгубените автомобилни традиции на Америка от времето, когато Route 66 (така наречения „The Mother Road“) е бил „главната улица на Америка”, както и още един куп неща за приятелството, за пасторалната обстановка, за връзката между ментор и млад и талантлив отворко и т.н. и т.н. и не на последно място за техническата страна на филма, която както винаги е на изключително високо ниво. Или иначе казано, критични бръщолевения, от които няма никаква нужда.

Никога не съм си позволявал да казвам, че няма нужда от критика или ревюта на филми (ако ми позволите една груба аналогия, това е все едно да кажа, че няма нужда от реклами), но честно казано, не смятам, че „Колите” – нито това му продължение – изискват чак такова задълбочаване. Това, което трябва да се анализира, е гениалният ход на „Pixar” да направят филм, с който – много се извинявам за това, което ще кажа в ревю на детски филм – да държат родителите здраво за „топките”. И те определено го направиха, защото може „Колите” да не е най-успешният им филм откъм приходи от продажба на билети, но за сметка на това с мърчъндайзинга направо разцепва. Купувате Маккуин Свткавици, та пушек се вдига. Честно казано не се сещам в момента, по тези показатели, да има по-голям филм от „Колите”.

Колите 2 / Cars 2

При положение, че още с първия филм са уцелили десетката, естествено е да си помислим, че с втората част „Pixar” просто ще експлоатират темата. Само че от студиото правят нещо доста интересно. Представям си, че са си казали: „Маккуин се продава за световно, но Матю (Мейтър в оригинал) не върви чак толкова добре, какво можем да направим?”. Решението, което са взели, е да направят Матю главния герой в новата история, а Маккуин да стане поддържащ. Освен това са вкарали нов любим елемент на дечурлигата – шпионска история.

За какво става въпрос? Маккуин приема предизвикателството да се състезава в Световно Гран При, чиято цел е да докаже, че новото алтернативно гориво разработено от изследователя Майлъс Акселрод е по-добро от фосилното. Междувременно Матю по случайност е въвлечен в шпионска авантюра, в чието дъно е групата на таратайките, чиято цел е да провалят Световното Гран При и да осигурят доминацията на нефта. Следва фантастична феерия, изпълнена с екшън и забавни моменти и покриваща четирите краища на света.

Колите 2 / Cars 2

Истината е, че ако разгледаме филма аналитично, той няма да е много близо до понятието „добър филм”, което спокойно можем да използваме за почти всички останали проекти на „Pixar”. Но ако погледнем на него като на чисто детско забавление, “Колите 2” е истинско съкровище, което ще очарова най-малките. И освен това – което е по-важно – ако подходът към него не е като към някакъв анимиран шедьовър, родителите също ще останат доволни. Въпреки детската насоченост (на тези, които дуднат, че доста колички умират във филма и децата могат да се стресират, им препоръчвам да отидат на някоя детска площадка и да видят за какво става въпрос), в него има коментари, препратки и шеги, които само възрастен би оценил. Освен това, филмът има повече от една поука и освен очевидните теми за приятелството, ще има и база за сериозен екологичен разговор с децата, а защо не и политическо-икономически, ако децата са по-големи.

Самата анимация няма какво да я обсъждаме. „Pixar” са просто богове в това отношение. Въпреки нереалната и фантастична антропоморфна персонификация на количките, локациите, на които се развива действието – било то Париж, Токио, нефтена платформа или забутаното в пустинята градче Радиатор Спрингс – са като истински.

Колите 2 / Cars 2

Без претенции, приятно забавен, изключително креативен в пресъздаването на невъзможния свят (папамобилът и зарчетата в казиното са уникални), динамичен и развлекателен, „Колите 2” е приятен филм, с който може да убиете няколко часа сега, а за в бъдеще многократно да кротвате детето пред телевизора, докато си шетате из къщи. Разбира се, удоволствието няма да ви е безплатно. Ще купувате играчки до откат.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

28 Comments

 1. Дринов, аз теб много та уважа'ам и с кеф ти чета нещата, ама от деца нищо не разбираш 🙂

  А филма не гледах – нямаше ме, пак пратих емисар да пише, но ще наваксам. Първият ми хареса повече и от някои други на Пиксар.

 2. Добре, че детето е малко! Няма да купувам МакКуин! Май.

  Атропоморфна персонификация?! За друго се сетих аз!

 3. За друго си се сетил, защото си черноглед! 🙂 🙂 Да живее Пратчет!!!!

  И се благодари че детето е малко, че скоро се почва! Момичетата са по истерични от момчетата когато стане въпрос за колекциониране на боклуци от анимационни филмчета. 🙂

 4. Е за това, повече мачове, по-малко малки понита и сълзливи сърнички – Реалността хаппе!

 5. Внимавай, че има и албуми с лепенки на футболисти! 🙂 И ще трябва да купиш два – един и за Лалка! 🙂 🙂

 6. Какво лошо има в умиращите колички? Редно е малките момченца да си ги трошат. И винаги съществува поне 1 супер любима, обикновено най-разбитата. И да я има на картинка от дъвка "Турбо". Момиченцата са скучни. Само решат и пробличат.

  А като чуя за "екологично" гориво и прочие био шитове вече направо получавам уртикария. Пълно лицемерие и демагогия. Аре да не задъблаваме колко повече ресурси се похабяват за прозводсвото на 1 калория "био" гориво от конвенционалните.

  Иначе се усеща, че "Колите" си бяха за по-лична публика. Тия кънтри/наскар мотиви надали ще допаднат на друга освен американската публика. Та, симпатично е филмчето, но му липсва чар и магия. Да не говорим, че толкова "традиционни" персонажи не са ми влизали под кожата. Виж, но още помня "Таласъми 00Д". :):)

 7. Липсва магията, но има сърце! 🙂

  Между другото имаше интересен момент във връзка с горивото, но да не издавам! 🙂

  А "Моnsters Inc." е уникално як! 🙂 Сега ще видим какво ще направят с втора част.

 8. Мен ме е яд, че две десетилетия всички се опитваха да имитират Pixar, а сега Pixar започна да имитира конкуренцията си. „Играта на играчките 3” си спечели 1 тон добри ревюта и най-важната оскарова номинация, но лично за мен този филм бе началото на края за оригиналните истории на студиото. Пък и „Драконът” на DW бе с пъти по-добър, откъдето и да го погледнеш. Дано „Храбро сърце” да бележи завръщането към нетипичните истории, защото приятни детски филмчета има много, но сериозни триизмерни провокации като „Феноменалните”, „Рататуи”, „Уол.И” и „В Небето” са непостижими за останалите творци в бранша.

 9. Е, айде сега. Едно продължение не означава край на оригиналните истории. Идеята за оживелите играчки е мега-неоригинална, но филмите от серията са страхотни и в този смисъл не виждам защо 3-ката я приемаш по този начин. За "Дракона" мога да кажа, че драматургично в никакъв случа не беше в пъти по-добър! 🙂 Но разбирам, защо някои хора, го смятат за по-добър. 🙂

  Почвам да се дразня на всички писания за "Първия провал на Pixar" т.н. "Колите 2" беше необходимост. Въобще не трябва да го приемаме като някаква трагедия.

 10. Мен също доста ме огорчи това, че Пиксар са започнали да правят продължения. Pixar, of all people! Точно с тяхната безподобна оригиналност! Хайде стига алчност 🙂

  Ще чакаме Brave с нетърпение…

 11. Някои истории създават необходимост да бъдат разказани. "Играта на играчките" всъщност е един голям филм, разделен на три части. Гледайте ги на куп и ще видите.

 12. Колите 2 е едно супер динамично, красиво, умно, пипнато и придружено с екшън (харесващ се на момчетата) приключение.Аз както Дринов почвам да се дразня от следните думи: "Колите 2 – пуржият сюветен провал на пиксар'' и " Така Колите 2 се оказва красиво, но посредствено анимационно филмче, което ще разочарова зрелите фенове свикнали свикнали с високите посижения на пиксар" казали критиците те съшо казват, че на филма му липсавало добра история, поука и отношения между героите (казват критиците на сащ).Ама тези нормалнили са те не могат ли да вникнат в съдържанието на филма той имаше повече от една поука както каза Дринов, той отношение между героите си има достатъчно абе филма много як. Чесно казано Светкавицата Маккуин и Матю отнова не ме разочароваха.

 13. Радвам се, че има мнения като твоето! Ебаси данданията се вдигна около този филм. Много важно като е по-слаб от другите на "Pixar"!

 14. Ами да ти кажа, много е важно всъщност. А за продължението на историята… та те вече я продължиха на DVD. Някой да надигна глас за качествата на филмчетата с Матю? Но очакванията за проект, излязъл директно на видео, не са като очакванията за единствения пълнометражен филм на Pixar за годината.

  Иначе е повече от ясно, че "Колите 2" няма да разочарова децата. За някои студия това е достатъчно, но за Pixar… не беше 😉

 15. Толкова е важно, че от два дена не мога да спя!

  Филма е точно толкова добър, колкото и "Буболечките" и първите "Коли", така че няма какво да си подхвърляме лафове, затова какво е достатъчно и какво не!

 16. "… became its 12th No. 1 opening in a row".

  Мисля, че "по-слаб" е ирелевантно в случая. Посочете ми, моля, друга филмова компания с подобни боксофис резултати 🙂

 17. Току-що се връщам от киносалона. Определено "Колите 2" е най-комерсиалният проект на студиото в последните години. Реално, почти всички персонажи от първата част бяха отсвирени, тоест получиха кажи-речи толкова игрално време, колкото и Макларанът на Люис Хамилтън 🙂

  Определено като сюжет, анимацията е насочена повече към най-малката аудитория, новите герои някак си не ми бяха така колоритни, но все пак вече съм дърто хлапе и моите тихи мрънкания не бива да бъдат вземани под внимание.

  Вниманието към детайла бе на обичайното за студиото високо ниво – всичко, от най-малката вълничка, до последната тухличка бе изпипано с много любов, и си личеше. Ако има елемент, в който количките да превъзхожда предишните филми на пиксарци, то това е динамиката. Анимацията се гледа на един дъх, няма скучни моменти или такива сложени за пълнеж.

  През цялото време не ме напусна усещането, че гледам някаква ъпгрейдната версия на "Историите на Матю", минус оригиналните скечове и забавните препратки към класики на киното. Може и в "Cars 2" да ги е имало, но поне от този дублаж малко се усети.

  Ще изчакам да се появи свестен релийз и може да го преведа (поне в дублажа на "Играта на играчките 3" открих фрапиращи глупости), та и възрастните да му се насладим…

 18. Сори за двойния пост 🙁

  Понеже някой по-горе спомена, че творбите на Пискар притежават безподобна оригиналност. Колкото и голям фен да съм на тези гении, не мога да се съглася с това мнение. Ще кажа само името на едно друго студио – Гибли и името на един творец, чиито анимета са отделен жанр – Макото Шинкай.

 19. @mike28

  Радвам се, че има хора, който приемат нещата както е редно, без излишно тръшакане и гръмки изказвания за "разочарование", "оригиналност", "шедьоври" и т.н. Много ми допадна мнението ти, благодаря!

  А за Гибли, евала!!! 🙂

 20. Моля!

  Гледам пустите блогове за кино, никой не обръща внимание на азиатското кино (като изключим хорърите), а дръпнатите имат толкова нечовешки добри и същевременно изключителни простички филми, че чак не е истина. Пиша в един форум за азиатско кино, но там са основно фенки на слаботелесни азиатчета със съмнителни сексуални наклонности. 🙂

  А, препоръчвам горещо "5 сантиметра в секунда / 5 Centimeters Per Second " на Шинкай, има го с мой превод. Този пич си прави сам всичко – сценарий, анимация, режисура. Вниманието към детайла е на нечовешко ниво, а най-голямата му страст са облаците – просто няма други такива в анимация.

  http://www.youtube.com/watch?v=PxKn5AwOTis

 21. Много хора се интересуват от азиатско кино! Аз спорадично пускам по нещичко, но просто нямам сили да огрявам навсякъде. 🙁

  Ако имаш желание, можеш да напишеш някой текст за любимите ти филми от последните години, ще го публикуваме! 🙂

 22. Добре, тогава какво остава – да ме потърсиш на имейла, та да започнем отнякъде…

 23. @mike28, писал ли си нещо за "Paprika"? http://www.imdb.com/title/tt0851578/ Аз лично трудно бих посочил по-алтернативно японско аниме, та ми стана любопитно за твоето мнение. Очевидно по-професионално. 😉

  Да ти се намира "Spriggan" с читав превод?