Такеши Канеширо - „Wu Xia”

Една от първите големи сделки на фестивала в Кан е придобиването на правата за разпространение извън Азия и френскоговореща Европа на най-новия филм на Питър Хо-сън ЧанДракон” („Wu Xia). Бойни изкуства и филм-noir – какво повече им трябва на братя Уайнстийн? Самият Харви признава, че това са два от любимите му жанрове. Актьорското съзвездие Дони Йен, Такеши Канеширо, Танг Уей и хонг-конгската легенда Джими Уанг Ю в първата си роля в киното след 17 години допълват обещанието за филм, който задължително не бива да пропускаме.

Китай в началото на 20 век – в самия край на последната династия Цин един майстор на хартия (Йен) живее в обикновено селце с жена си (Уей) и двамата си сина. На простичкия им живот е сложен край, когато Детектив Су (Канеширо) започва да разследва смъртта на двама бандити, убити по време на обир. Въпросите му разбулват тъмни тайни, които – както се оказва – заплашват живота на хората в селото.

http://www.youtube.com/watch?v=2JHGPiYoEac

Питър Чан е един от най-коментираните в момента азиатски творци, особено след успеха на „Господарите на войната” (2007) и „Пазители и убийци” (2009), на който е продуцент. Компанията TF1 се сдоби с правата за „Дракон” за Франция под носа на Уайнстийн. Критика и публика очакват с голям интерес последния му филм. Маги Лий от авторитетното издание „Холивуд Рипортър” допълва нетърпението ни с оценки като „див боен екшън, най-добрата хореография на Дони Йен от години, визуално богат като „Тигър и дракон”. Искрено се надяваме, че ще имаме шанс да се срещнем с филма на голям екран, може и да е фестивален. А представяте ли си колко би било прекрасно, ако имаме и гости от Азия?! Ееех, мечти за Такеши…

Задължително е още едно уточнение – режисьорската филмография на Питър Чан започва през 1988 година е съставена от 14 заглавия до момента, като сред тях са „Сладка като мед” (1996), холивудския филм „Любовно писмо” (1999) и прекрасният горчиво-романтичен мюзикъл „Може би любов” (2005). По повод „промяната на курса” в режисьорските му пристрастия, Чан споделя:

„Всеки от нас достига определена възраст, когато започва да се стреми към мъдрост и осъзнаване на същността на живота. Във всеки от моите филми има въпроси, на които съм търсил отговори – чрез сюжета на филма или неговите герои. Обикновено въпросът е „Защо?“„Господарите на войната” бяха образ на корпоративния свят и нашия живот днес. Какво решение бихте взели, ако имате някаква идея в името на всеобщото благо и добруването на човечеството, но тя може да се осъществи само с цената на жертва, при това на собствените ти братя? „Дракон” е друго изследване на тъмната страна на човека – може ли едно убийство да постави начало на нов живот?”

За първи път филм на Питър Чан участва в официалната селекция на Кан, в извънконкурсната програма. Очаква се „Дракон” да тръгне по екраните в САЩ през лятото.

„Wu Xia”

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. хмм – цитатът е до края на параграфа "може ли едно убийство да постави начало на нов живот?" – ама е липсвала сигурно затварящата кавичка… ууу – тъпинкааа 🙂 Пък какъв галантен си, бе Дрин – само Такеши си сложил като визия – ех-ех-ех – кеф 😛 домо аригатоо годзаймас! „Сладка като мед” е изключително приятна романтична история – нетрадиционна и нескучна, както може да се предположи, а "Може би любов" е един от най-най-любимите ми мюзикли 😀 Не случайно Питър Чан е сред най-горещите азиатски имена в бизнеса 😉