Инвазията на жените в космическото кинопространство продължава – открихме още едно интересно заглавие, което вече беше показано премиерно пред публика на фестивала в Торонто. Филмът е „Proxima”, а негов сценарист и режисьор е Алис Винокур, която дебютира в „голямото” кино през 2012 година с „Augustine” в Кан, където филмът й е номиниран за „Златна камера”; три години по-късно отново в Кан, но в конкурсната програма „Особен поглед”, режисьорката представя „Disorder” с Матиас Схонартс и Даян Крюгер.

Proxima” – третата авторска творба на Винокур беше включена в програмата на Торонто и сега предстои да бъде показана и на фестивала в Сан Себастиан. Главните роли са поверени на прекрасната Ева Грийн и Мат Дилън.

Освен Грийн и Дилън, историята в „Proxima” разказват още актьорите Сандра Хюлер (позната на публиката от номинирания за „Оскар“, „Златен глобус“ и БАФТА и носител на пет Европейски филмови награди филм „Тони Ердман”), Зели Булан, Алексей Фатеев, Ларс Ейдингер, Нанси Тейт, Виталий Джей и др.

Ето какво гласи официалният синопсис на филма:

Сара (Ева Грийн) е единствената майка, но и френски представител в международен екип с важна мисия – тя трябва да съчетае напрежението от физическите тренировки при подготовката за едногодишна мисия на борда на Международна космическа станция със семейното ежедневие и отглеждането на седемгодишната си дъщеря Стела. Любовта към детето често поставя на изпитание решимостта на Сара да даде всичко от себе си в професията. Нейни колеги са един опитен руснак и американски ветеран в космическите мисии (Мат Дилън) – и двамата изглежда не се впечатляват особено от семейните си ангажименти. С наближаването на началото на мисията, Сара трябва да отпътува за стартовата площадка, което означава раздяла със Стела и мъчителен конфликт между професионалните и майчинските задължения…

Ще ни бъде любопитно какви ще са отзивите в Сан Себастиан, още повече след представянето на „Proxima” в Торонто, където филмът не беше посрещнат с възторжени възгласи, а по-скоро резервирано. Очаква се разпространението му във Франция да започне на 27 ноември, а публиката във Великобритания ще може да го види на кино от средата на април 2020. За момента няма конкретни дати за показа му на кино и/или фестивали по други световни дестинации.

104103

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments