Играта на Ендър

Идеята за екранизация на „Играта на Ендър” на Орсън Скот Кард – един от най-добрите и влиятелни фантастични романи – съществува от години, но така и не успя да види бял свят. Последните няколко месеца обаче научихме за раздвижване, което поне на пръв поглед дава индикации, че този път нещата може да се получат.

Първо беше обявено, че Гавин Худ („Tsotsi”, „Х-мен Началото: Върколак”) ще застане начело на проекта (новина, от която не останахме кой знае колко доволни), а само преди два месеца научихме, че ударното сценарно дуо Алекс Курцман и Роберто Орси („Трансформърс”, „Стар Трек”, „Cowboys and Aliens”) също се присъединяват към екипа, само че не като сценаристи, а като продуценти. Това от своя страна ни зарадва доста, защото К/О (Курцман и Орси) в момента са модерни имена и със сигурност имат достатъчно влияние наистина да подкарат проекта.

Сега, на WonderCon, по време на панела на „Cowboys and Aliens” от io9 са имали възможност да разговарят с Орси и да му зададат няколко въпроса, които са изключително важни за любителите на книгата. Ето и два от тях:

Ще включите ли сцените с тренировките при нулева гравитация и как ще ги снимате?

Тренировките при нулева гравитация трябва да ги има. Шегувате ли се? Ще ги пресъздадем, независимо по какъв начин:  ще използваме резервоари, motion capture, акробати, каквото и да е. Трябва да ги има, те са част от филма.

Има ли нещо, което искате да кажете на феновете на „Играта на Ендър”?

Най-трудното при адаптацията на класически роман е да я направиш точна и с уважение. И според мен, досега хората се опитваха да подходят прекалено хитроумно и да променят неща, които няма нужда да бъдат променяни. Гавин Худ написа страхотен сценарий, изключително верен на книгата, включително и обратите и темите в нея. И аз мисля, че затова този път филмът ще бъде направен.

Не знаем за вас, но ние стискаме палци всичко да се получи като хората, защото колкото и да ни се иска да видим филм по книгата, предпочитаме да няма такъв, отколкото да бъде някоя лишена от насилие и захаросана могъща тъпня.

Цялото интервю с Орси (включително и във видео вариант) можете да откриете на сайта на io9.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *