„Играта на Ендър”

„Играта на Ендър” е сред броящите се на пръсти произведения, носители едновременно на наградите „Небюла” и „Хюго” и това би трябвало да ви говори достатъчно, дори и да не сте чели романа (грешка, която трябва моментално да поправите – книгата е изключително важна за съвременната фантастика). За нас този роман е особено значим, защото е една от първите фантастики, които прочетохме на ранна детска възраст, която даде началото на дългогодишната ни любов към жанра.

За съжаление „Играта на Ендър” все още не е намерил път към големия екран и въпреки че авторът Орсън Скот Кард е подготвил първи вариант на сценария още през 2003, досега все не успяваше да се разбере с Холивуд. А когато през 2008 Волфганг Петерсън се отказа от режисурата, проектът официално беше прекратен, след като не се намери смелчага, който да го замени.

Гавин Худ

Но според 24 Frames отново има шанс екранизацията да просъществува – Гавин Худ вече работи по сценария на Кард и има сериозен шанс „Играта на Ендър” да е следващият му режисьорски проект. Худ наистина може да се окаже добър избор, защото има опит в работата с деца („Tsotsi”) и с блокбастър спец-ефекти (значително по-слабият „X-Men Origins: Wolverine”).

Въпросът е дали „Играта на Ендър” въобще може да се екранизира? Първият роман от поредицата разказва за момче с прякор Ендър, който още на ранна детска възраст заминава за Бойно училище, където неговите връстници се подготвят за военни лидери.

Всичко това означава мрачна, изпълнена с екшън и насилие фантастика за човешката природа и съвременното общество, при това с деца в главните (и повечето второстепенни) роли. Ако „Играта на Ендър” наистина стигне до големия екран, да се надяваме, че Холивуд няма да прекали с политически коректните промени.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 Comments

 1. Може да се екранизира само като анимационен филм. Деца, които започват да фрагват от прохождането си.

 2. По зряла и пипната анимация – такава каквато прави Земекис – ще бъде супер за тази книга.

  Иначе, Станли Кубрик казва, че щом е написано, значи може да се филмира 🙂 Ама лошото е, че май няма много Кубриковци, които работят в момента.

 3. "Звездни рейнджъри" чисто сюжетно ми удряше на нея, въпреки че там все пак си говорим за Хайнлайн. Така или иначе сериозният поглед върху "Играта на Ендър" ще е доста труден. Аз лично го виждам режисиран от Линч, въпреки че не бих му поверил сценария – ще го оплеска, точно както го направи с Дюн. Но образите и характерите на героите, плюс впечатляващата дори и днес сценография и наситената атмосфера… Ами той е!

 4. Линч като беше тук каза, че "Дюн" му е най-омразния и болезнен експириънс в живота му, так че едва ли ще го видим някога да прави подобни филми. Шейм! 🙁

  Аз лично, си го представям малко по-мрачен и кървав – нещо в стил… абе и аз не знам, Пол „Worthless Shit” Андерсън? :))))))))))))))))))))))))))))))

  Извинявам се! (засрамено)

 5. Не бих гледал филм по серията за Ендер. Орсън Скот Кард е обременил героите си с много голяма тежест (всички са психично болни гении). За да стане нещо ще трябва да оставят само бойните сцени и да направят героите поне тийнейджъри.

  Бийн примерно започва бойния си път от детската ясла със скриване в тоалетното казанче (ако помня правилно) и на 2 г. вече е главатар на банда. Като за книга историята минава, но за игрален филм ми идва в повече 🙂

 6. Точно затова може да стане нещо наистина интересно!

  Особено ако го гепи "Полчо". "In Paul we trust!" 🙂