Отдавна искаме да напишем нещо за екранизацията по едноименния роман на Джеймс Петерсън “I, Alex Cross”, главно за да изразим отрицателното си мнение по няколко въпроса, но и тук както в много подобни случаи, не ни оставаше време, пък и не виждахме смисъл да пишем нещо само за да хейтваме.

Повод ни дават от Deadline, които съобщават, че „Докторчето” от „Lost” Матю Фокс ще влезе в ролята на главния антагонист в “I, Alex Cross” Майкъл Съливан, безмилостен психопат, убиващ както за пари, така и за забавление, който е отговорен за смъртта на съпругата на Крос. Понеже Фокс досега винаги е играл плачливия добряк, тази рязка смяна на посоката ни допада и смятаме, че от изпълнението му може да излезе нещо интересно. Освен това от Deadline съобщават, че Едуард Бърнс („Спасяването на редник Райън”) също ще се присъедини към екипа. Той ще изпълнява ролята на партньора на Алекс Крос, Томи Кейн.

Матю Фокс - “I, Alex Cross”

Това беше посъщество, сега да си поговорим малко за разочарованията до момента.

Първо е низходящият път на автора на романа, Джеймс Патерсън. Спомняме си колко обещаващо започна той с „Когато дойде паякът” (екранизирана като „Завръщането на паяка”) и „Целуни момичетата”. Наистина страхотни книги, загатващи за един истински талант. Последваха „Джак и Джил” и „Котка и мишка”, които бяха средна работа, но се издържаха, нищо чак толкова страшно. Тогава обаче дойде падението с „Танцът на невестулката”, роман, който лично за нас е абсолютен боклук и не става дори и за четене в кенефа, толкова е клиширан и безидеен. Струва ни се, че Патерсън така и не успя да се съвземе от това падане и конвейерното бълване на книги никак не му помага. И въпреки че всяка негова книга е бестселър, до ден днешен той не е написал нещо, което да се отличава от средняшкия трилър и да се доближава до първите му романи. И “I, Alex Cross” също не е изключение.

В този контекст това, което можеше да спаси екранизацията, бе хубав сценарий и качествен режисьор. Сега, за сценария не знаем, но режисьорът е далеч от качествен. С тази задача бе натоварен Роб Коен, който познаваме от такива „класики” като „Бързи и яростни”, „Трите хикса”, „Стелт” и „Мумията: Гробницата на Императора Дракон”. Не искаме да казваме, че той е тотален некадърник, харесваме „Сърцето на дракона” и „Дневна светлина”, но какво разбира от криминални трилъри и от качествена история? Дай му на него екшън, каскади и специални ефекти. Определено Коен ни се струва супер неподходящ избор.

Накрая дойде и супер неприятната новина, че Морган Фрийман няма да се завърне като Алекс Крос („Целуни момичетата” и „Завръщането на паяка”), а в ролята на чернокожия детектив ще влезе Тайлър Пери. Точно така, същият Тайлър Пери, който всяка година бълва по една невероятна боза за проблемите и триумфите на чернокожото население в Съединените щати, представени по най-захаросания и евтин начин (народът обаче се скъсва да ги гледа) и който ще ни извинявате има физиономия на бавноразвиващ се. Ако ще Пери да е едно към едно с образа на Крос от книгата, сравнение между него и Фрийман просто не може да има.

Ако са ви останали сили, хвърлете един поглед и на официалния синопсис на българското издание на романа:

Aлeкc Кpoc гpaди блecтящa кapиepa нa пcихoлoг в пoлицeйcкoтo упpaвлeниe нa Baшингтoн, кoгaтo нeизвecтeн убиeц зacтpeлвa cъпpугaтa му Мapия пpeд oчитe му. Кpoc ce изпpaвя пpeд oгpoмнoтo пpeдизвикaтeлcтвo caм дa oтглeждa тpитe cи дeцa. Гoдини пo-къcнo тoй вeчe e нaпуcнaл peдицитe нa ФБР и e пoднoвил чacтнaтa cи пpaктикa, oпитвaйки ce дa зaгъpби мъчитeлнитe cпoмeни. Бившият му пapтньop, Джoн Caмпcън, гo мoли дa ce въpнe и дa пoмoгнe в зaлaвянeтo нa жecтoк cepиeн изнacилвaч. Зa дa cпpaт нacилникa, двaмaтa пpиятeли ce нуждaят oт пoкaзaниятa нa пocтpaдaлитe жeни, нo жepтвитe oткaзвaт дa cъдeйcтвaт зa зaлaвянeтo му. C нaпpeдвaнe нa cлучaя Кpoc и Caмпcън oткpивaт вpъзкa мeжду cмъpттa нa Мapия и cepиятa изнacилвaния. Дaли бpутaлният убиeц щe бъдe зacтигнaт oт възмeздиe или Кpoc щe ce oкaжe пopeднaтa му жepтвa?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *