Дейвид Финчър

Честита нова година, скъпи читатели и съмишленици, не само от нас, но и от Дейвид Финчър! Какво по-добро начало на 2011 от новина за един от най-любимите ни режисьори? Не, че вярваме в подобни глупости, но ако така ще ни върви цяла година, нямаме нищо против.

В интервю с Collider (част от рекламната кампания на DVD и Blu-ray изданието на „Социалната мрежа”), режисьорът говори и за „Среща с Рама” по шедьовъра на сър Артър Кларк, „20,000 Leagues Under the Sea” (за който вече сме ви споменавали), романтичната му комедия „Боен клуб”, римейка на „The Girl With the Dragon Tattoo”, цензурирането на аудио-коментара на „Социалната мрежа” и правенето на филми въобще. Съветваме ви да чуете цялото интервю ето тук, но ако нямате достатъчно време, ето няколко подбрани откъса и акцента:

„20,000 Leagues Under the Sea” ще е в 3D, но не е сигурно дали ще е следващият му филм – „Има много филми, които може да са следващият ми филм.”

Ще има Blu-ray на „Играта”, но „Criterion” имат известни финансови проблеми. Също така, засега Финчър не е имал време да прегледа първите три ролки, които са му изпратени, а освен това не обича да се връща към стари проекти.

„Chef” няма да го бъде, но „The Reincarnation of Peter Proud” е страхотен сценарий.

Дейвид Финчър

За „Среща с Рама” Финчър обяснява: „Среща с Рама” е страхотна история с невероятна роля за Морган Фрийман, който е невероятен актьор и ще е невероятен в „Рама”. Въпросът е дали ще намерим сценарий, който заслужава Морган и който да е достоен за Артър Кларк и да е във форма, която ще позволи на филма да поеме съответните рискове. Ние искаме да направим филм, който децата да гледат и след като излязат от киното да си купят не играчка, а телескоп. Това се надявахме… Имаше хора, които се вълнуваха от идеята, но досега не сме намерили подходящия сценарий. Въпросът е дали историята е достатъчно добра, дали сценарият е най-добрият разказ на тази история, дали имаме човек, който да я изнесе, дали технологията го позволява. Зависи от всичко това.”

„Среща с Рама” под режисурата на Финчър е постоянно повтарящ се мокър сън, който имаме от доста време и честно казано бихме убили, за да го видим на екран. Наясно сме обаче, че това едва ли ще се стане скоро, ако въобще се случи. Затова, засега не ни остава нищо друго освен да си гледаме това доста приятно кратко филмче.

И последно, Финчър адресира и оплакванията на големите разбирачи, които дуднат, че снима по десетки дубли: „Ако ще карам хората да повтарят по толкова много пъти, те трябва да знаят, че ако дадат нещо страхотно, то ще бъде използвано. За мен, идеята е да ги освободя. Искам грешките. Искам това, което ще направят, когато не мислят за това, което трябва да правят… Когато направиш нещо 16 пъти, можеш да го направиш и заспал. И тогава идеята е думите да излязат от устата сякаш ги казваш за първи път и по принцип си говориш така.”

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Честита и на вас, все така да ни радвате с хубави новини и ревюта 🙂