TRON: Заветът - ревю

Направо на въпроса. „TRON: Заветът” ми напълни душата. Отдавна не бях гледал филм, който в такава степен да ме зарадва и да пробуди абсолютния гийк в мен – на много заглавия залагах тази година, но уви нито един не се справи със задачата. Досега! Бързам да кажа, че филмът не е безгрешен, има си своите кусури, но поне в моите очи те остават тотално незначителни и няма да намерят място във финалната ми оценка, защото за първи път от много време пиша със сърцето, а не с ума си.

За всеки с любов към киното, който след даскало е киснал на електронните в подлеза на НДК (или пък в еквивалента в родния му град), оригиналният „Трон” заема специално място. Винаги съм бил “Star Wars” дете, но “Трон” беше филмът, които ми отвори очите за необятния свят на компютрите. Дори и днес, когато филмът несъмнено е остарял – компютрите се развиват с часове и дни, а какво остава за 30 години – той носи едно прекрасно усещане за онова изминало време, закодирано както в неповторимия леко тро(н)мав визуален стил, така и в самата история, която е сбор от две изключително прости идеи. Какво би станало ако човек може да се пренесе физически в света на компютрите и какво ако програмите и машините могат да мислят самостоятелно и един ден решат да поемат контрола в ръцете си. Същите тези прости идеи намират израз и в „TRON: Заветът”.

Гарет Хедлънд

Историята, без да ви издавам прекалено много (смятам, че колкото по-малко знаете за нея, толкова по-добре), е следната: Кевин Флин всеки ден посещава създадената от него „Мрежа”, където с помощта на програмите Трон и собственоръчно направения от него Клу (номер 2) изследва пределите й, опитвайки се да създаде „перфектната система”. Един ден обаче, се случва „чудо”, което променя абсолютно всичко. Точно тогава Кевин Флин изчезва от лицето на земята. Двадесет години по-късно неговият син Сам поема по следите му и попада във фантастичния свят на мрежата, изпълнен с живи, мислещи програми, където е принуден да участва в гладиаторски битки с дискове и светлинни мотори. В този свят Сам открива затворения от своето творение Флин и двамата се опитат да спрат добилия огромни сили и популярност Клу, преди той да въведе в изпълнение своя диаболичен план.

Но нека засега да оставим това настрана и да поговорим за нещо друго. Няма нужда да ви казвам, че сред най-силните козове на филма е неговата визия. „TRON: Заветът” просто е триумф на визуалната презентация. От модерния „епълски дизайн” на костюмите, атмосферата и цялата физическа среда на мрежата (ако не знаете, че режисьора се е занимавал с архитектура, набързо ще ви светне), светлините мотори, автомобилите и летящите джетове, десетките „Star Wars” препратки (по дяволите, има даже и светлинен меч с две остриета) визията просто поразява. От тази част, най-коментираният аспект, без никакво колебание, ще бъде дигиталното пресъздаване на младия Джеф Бриджис. На моменти Клу изглежда почти ужасно, но тази му изкуственост някак резонира с образа и това не дразни чак толкова. Уви, за младия Флин в ретроспекциите няма какво да кажа, кофти е, но повярвайте ми като ви казвам, това е нищо.

Джеф Бриджис и Гарет Хедлънд

Аудио дизайнът е не по-малко впечатляващ от визуалния. Светът на мрежата и на „Трон” е изключително богат на звуци и на моменти изживяването е буквално разтърсващо. Няма как да разгледаме този аспект, без да споменем и просто феноменалния саундтрак на „Daft Punk”, създали музика, която се откроява от абсолютно всички традиционни композиции, които сме чували напоследък (а и не само), която допълва и доразвива всяка една сцена от филма (че дори и на няколко пъти спасява положението, когато нещата не са съвсем отлични) и която се смесва със звуковия ландшафт по неповторим начин.

От техническата страна трябва да сложим и 3D ефекта, който определено е най-добрият от „Аватар” насам. Поне аз в нито един момент не открих някакъв дефект в картинката или нещо друго, което да ме накара да регистрирам факта, че гледам с очила. Това е може би най-дразнещото при конвертираните филми и се радвам, че тук липсваше. Просто потъваш и наблюдаваш. В тази посока мога да добавя, че картинката на новия IMAX Digital изглежда просто феноменално и това определено е начинът, по който трябва да се гледа филмът.

Оливия Уайлд

Както споменах и в началото, типично за такъв род филми и „TRON: Заветът” страда от определени сценарни проблеми. Главната заплаха във филма е леко наивна и неправдоподобна, структурата на разказа е тромава и по-голямата част от образите са съвсем грубо охарактеризирани и не претърпяват почти никакво развитие, а дори има и един-два, които са направо излишни. За сметка на това, на заден план има истинско богатство от теми и идеи. Написах цял ферман в опит да илюстрирам как, с леко желание, човек може да открие семената на идеи за квантови компютри, изкуствен интелект, еволюцията на дигиталните същества и т. н., да не говорим пък за психологически фройдистки проблеми, геноцид и франкенщайнския сблъсък между човекa и неговото творениe. Дори и любителите на теологията могат да открият теми, които да ги развълнуват – религиозната нишка съществуваше още в първия филм, а тук е допълнително доразвита. Въпреки че не си падам по такива неща, една от богоподобните появи на Флин, при която програмите благоговеят пред него, е една от любимите ми. Както казах, много може да се говори по този аспект, но наистина не виждам смисъл.

TRON: Заветът

Това, което е важно за мен е, че „TRON: Заветът” успя директно да ме върне в детските ми години и да ме зарадва така, както отдавна не ми се беше случвало, а дефектите му по никакъв начин не успяха да развалят удоволствието ми. Затова, заради тези от вас, на които им е по-трудно да прощават, завършвам с думите на самия Флин: „съвършенството е непостижимо”. Наслаждавайте се на филма за това, което е, а не си го разваляйте за това, което не е.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

42 Comments

 1. Наистина много си въодушевен, за да не споменеш дори Оливия Уайлд 😉 Супер, Дрин – ще се гледа 😀

 2. Чудесно ревю, mate. Ей така се пише за кино – от сърце, с любов и без претенции. Бра'ос.

 3. @Къди

  Абе, бях я спомнел, ама я изрязах. 🙂 Много е луда в тоя филм. Една такава въодушевена от разказите за истинския свят. Виждал съм я обаче и по хубава. 🙂

  @legrandelf

  Стискам ги тези палци да ви се хареса ,сър! 🙂

  @UZUMAKI

  Хиляди благодарности! За всичко, не само за тези приятни думи!

 4. Сега очаквам някой да каже: "При толкова любов, що не вземете да си извъртите по един свирчок?" 😀 😀 😀

 5. ха, Дринов и аз играех играта в подлеза на НДК. Имаш един пич дето ме потрошваше на футбол там, ако си бил ти, дяволите да те вземат 😀 😀 хехехе

  А ревюто така си го писал, че ме караш да си дъвча молива от въодушевление и превъзбуда.

  деба, моето пък съвсем на хард-любов мина, ай ай

  звучи като филм, правен за мен! 😀

 6. На тоя Дринов му взимах жетоните на електронните, голям лузър беше. 🙂

  Иначе – sometime next week – IMAX.

 7. @lammoth

  Не съм бил аз. 🙂 Аз разцъквах най-вече Волейбола и "Altered Beast"-а (Аууууу! А!) 🙂

  @Saxton Hale

  Хе-хе. Не знам само кой ходеше с пари в чорапите за де не му ги взема. 🙂

  IMAX задълже!

 8. Ох, Дринов, напълни ми душата с това ревю 😀

  То, че ще се гледа, ще се гледа, това е ясно от много отдавна, но не вярвах да е чак такъв "триумф на визуалната презентация" – и ако наистина е така, ще си удара гъза в тавана на киното от кеф 😀 😀 😀

  Иначе – the midnight premiere – IMAX 😀

 9. Ако този филм е нещо, то това е "триумф на визуалната презентация" 🙂

  С нетърпение чакам да се върнат трима приятели от тазвечершната гала премиера за да кажат дали им е допаднал. 🙂 Разбира се, ще чакам и твоето мение тук и в блога ти. 🙂

 10. Визуално пиршество с адски кофти Clu (като ефект). Жестоко 3D, жесток Трон, жесток OST, жесток дизайн, монтаж и звук, даже и на IMAX вече ще казвам, че е жесток, 'щото е диджитъл енд шит. А, да – жестока Оливия Уайлд… и жестоко недостижима. Жесток свят, ей.

  PS Обективно: 7/10; по кефобалната: поне 8.

 11. 🙂 🙂 🙂 🙂

  по кефобалната…. 9! 😀

  Клу е кофти, ама въобще не ми развали филма. Преживявам го! 🙂

 12. Дринов, ти направо ме върна на Земята с маниашкото ревю! От няколко дни съм под въздействието на много силни емоции една друга галактика – музикалната – и понеже на мен, като на простосмъртен, ми се случи една близка среща от трети вид, изобщо бях забравил за иначе чаканият от мен няколко месеца филм. А такива филми са не повече от два за годината.

  И така, единствените ми съмнения бяха в IMAX Digital, които вече са разсеяни и местата вече са запазени!!!

 13. Let the hate begin! Майтапя се бе, още не съм го гледал. 😛

  Мразя да ме зарибяваш така Дринов – вдигаш летвата прекалено високо, и после се спъвам в нея. 😀

 14. @MCFOXXX

  Да не си го свалиш на CAM качество!? 😀 😀

  @Тихомир (a.k.a. Тито)

  IMAX-а е номер едно! 🙂 Когато работи, защото чух, че баш на официалната премиера се е прецакал 😀

  @Nostromo

  Съжалявам за летвата, защото и без това не очаквам на теб да ти хареса, и сега ще го плюеш още повече. 😀 😀

  Аз съм щастлив, че двама души, на които адски много държа го харесаха! Така имам надежди, че и на вас ще ви допадне и после няма да има много хейт. 🙂 Единственото ми притеснение е, че Елфа все още мълчи 🙁 Нито ревю, нито коментар. Сигурно е зает да плюе! 🙂

 15. Довечера съм на премиерата в IMAX-а, ще се суперрррр))). Разбира се преди това днес ще си пусна първия филм да "подгрея" преживяването))))

 16. Дринов, смятам че ми задаваш несериозен въпрос. С лошо качество не бих гледал и най-тъпия филм, та точно този ли?

  Естествено, че ще го гледам на 3Де 🙂 Чакат ме няколко работни дни и при първата почивка съм у мола. Три пъти ура!

 17. Не тъжи, мейт…

  Ревюто (ми) е готово 😉 Когато бъдеш буден и [за]четеш този коментар, навярно блогът ми ще прояви разбиране и ще визуализира четивото 🙂

 18. Само че, г-н Дринов, във Варна само мога да го гледам на 3D в МОЛ-а в кино Арена. Няма IMAX, смятам че няма да е зле, нали? Или по-точно каква е разликата?

  П.С.: Понеделника се отскубнах почивка и от засада отивам да го гледам 🙂 Сигурно е.

 19. @legrandelf

  Евала Елфе!!! 🙂

  @MCFOXXX

  Каквото, такова! 🙂

  Ако минаваш през София свирни, ще обадим един IMAX заедно и ще видиш каква е разликата.. 🙂

 20. Всичко си беше добре във филма, дори младият образ на Джеф Бриджес си беше наред. Какво ви дразни толкова пък? 😉

  Мисля, че единственото нещо, което мъничко ме подразни, бяха някои от кадрите с Майкъл Шийн (не помня героя). Нещо не ми се връзваше с обстановката, някакви импровизации ли, кво!

  А, и още нещо. Защо си мисля, че някои от сцените бяха стерео на представянето, а тук не. Или нещо съм се объркал?

 21. Целият Майкъл Шийн е излишен, ама заради един два момента го оправдавам. 🙂

  А положението с 2D-то и 3D-то наистина е малко неясно. За няколко момента се кълна, че бяха 3D, пък те май не са. Абе, това му е якото. Да не ти вади очите, а просто да те поглъща във филма.

 22. Може да са почнали външните сцени да ги конвертират и това да сме видели в представянето преди. А после да са се отказали и да са ги оставили както са си. Все едно, просто питах.

 23. Определено ми хареса, но само заради ефектите и третото измерение. Иначе има големи минуси във филма. Оценката ми е 7.4. Все пак екшъна беше на ниво, а визията и музиката – смазващи.

 24. Майкъл Шийн се предполага, че трябва да го оценим като як, но всъщност… бледнее с божественото изпълнение на Джим Кери като Гатанката!

  🙂

  Am I wrong?! Am I wrong?!

  lol

 25. Цък! А-аа-ха-ха-ха-ха!

  Не бе, Кери е гигант и си прав, че има нещо общо. Въпроса е, че целият образ е един такъв… експлоатиран.

 26. Otidoh s golemi o4akvaniq, no za sugalenie te ne se opravdaha. Kritikite mi sa naso4eni ne tolkova kum sudurganieto, kolkoto kum 3d-to, koeto mai si prili4a na obiknovenno 3d, a ne na o4akvanoto 3d imax. Prez po-golqmata 4ast obrazite otpred bqha kato izrezki na zadniq fon, a use6taneto 4e ima ekran taka i ne iz4ezna – vse ne6ta koito pri avatar lipsvaha.

  Abe, sled Avatar, zasega nqma drug 3d film koito taka da me razvulnuva.

 27. Не знам. На "Аватар" 3D-то беше убийствено, но това го следва плътно по-петите. Ти си първият човек, който срещам да се оплаква, точно от този елемент на филма.

 28. Въпреки, че не съм безкрайно очарован от самият филм, за самото 3D мога да кажа само хубави неща. Толкова детайлно и рязко изображение, чиста картина и всичко там. Когато към края летяха с онези кораби (и се стреляха) – имаше нещо размазано на преден план. След мако се сетих, че това е предното стъкло, което не беше на фокус но имаше драскотини, които се забелязваха.

  За мен, на първо гледане, всичко беше перфектно.

 29. Доста обширно и изчерпателно ревю за филм които не го заслужава.

  Гледах този филм преди два дена и трябва да призная че изобщо не съм впечатлен, може би защото съм на 34 г. и не се впечатлявам лесно от куп CGI ефекти и история която е класическо клише. Злодеят Клу е с нулева харизма като такъв без никаква разработка на характера му просто студен и някак безличен образ. Докато в оригиналният филм от 82-ра програмите изпълняваха определени функции за които са написани то тук виждаме как ходят на дискотека пият питиета и се забавляват като обикновенни хора което пък от своя страна е абсурдно. Самият Трон героят от първият филм тук играе второстепенна роля, преминал на страната на злото на края на филма той се завръща към доброто но без да демонстрира някаква сериозна мотивация. Кевин Флин като създател на този свят с всичката тази мощ с която разполага се е оставил да бъде надвит от собственото си творение и се спасява с бягство като страхливец. През всичките тези години прекарани в компютърният свят не предприема нищо съществено за да си върне власта, той просто е един наблюдател. История която ще се хареса на 13-14 годишни хлапета и на непораснали деца.

 30. Много добре казано!

  Не исках да го казвам ама си е тъп.

  Оригинала си е на светлинни години напред.

 31. Супер си е филмчето! 🙂 Трябва да се гледа със сърце, не с разум. И на кино!

  Оригинал е абсолютно същия. Само дето там работи носталгията и спомена за "онва време, когато всичко беше по-хубаво". 🙂

 32. По онова време Дринов не само че всичко беше по хубаво но и по качествено

 33. и на мен филма ми хареса, в контраст на повечето които го плюят яростно …. както казва Дринов, наистина трябва да се гледа със сърце, а не с разум 🙂

 34. @Maniak

  След 20 години ще говорим така и за сегашното време. По принцип обаче съм склонен да се съглася, че вече не се правят филми като през 80-те. Лошо! 🙂

  @MadMax

  Thumbs Up! 🙂

 35. Ех, кой би повярвал, че филм от 2010 г. би ми действал носталгично… ебаси 🙂