Заразно зло: Възмездие / Resident Evil: Retribution

Кой е перфектният човек, който да напише ревю на филм от поредицата „Заразно зло”? Някой фен на играта? Или някой, който никога не я е играл? Как трябва да се оцени филмът – сам по себе си или в контекста на всички части до момента? Какво да се търси или анализира – художествена стойност, изпълнения, ефекти, цялостна реализация или, недай си боже, сценарий? Това са въпроси, които минават през главата ми, докато се чудя има ли въобще нужда да пиша каквото и да е било за последната, пета част от серията „Заразно зло: Възмездие”.

И друг път подобна дилема е стояла на дневен ред, отново във връзка с поредици със силно изявени фен бази като „Подземен свят” или „Здрач” – фен бази, които ще гледат филма независимо от всичко. В такива случаи просто споделям мнение за хора като мен, които не са фенове, не са хейтъри, а ходят на кино – кога за забавление, кога за нещо повече като смисъл и естетика – и просто искат да знаят какво е положението. Е, положението е зле! Лично за мен „Заразно зло: Възмездие” се класира наравно с втора част „Апокалипсис” като най-тъп филм от поредицата.

Историята, в случай, че ви е необходимо да знаете, е следната: След края на битката, с чието загатване свърши предният филм „Живот след смъртта”, Алис се озовава в Arcadia – сърцето на „Umbrella Corporation”, представляващо огромен симулатор, пресъздаващ в най-малки детайли няколко от най-големите градове на Земята, сред улиците на които корпорацията провежда своите експерименти. Неориентирана и объркана от присъствието на няколко оживели от миналото ѝ „призраци”, Алис се натъква на Ейда Лонг, която се опитва да я измъкне, заедно със специална ударна група и дистанционната помощ на Албърт Уескър (който вече не работи за „Umbrella”), докато добре познатият ни от първа част изкуствен интелект „Red Queen” изпраща по петите им контролираната от нея Джил Валънтайн и орди от ужасяващите създания на корпорацията.

Както можете да се досетите филмът представлява сбор от кой от кой по-„ridiculous” екшън епизоди, развиващи се в отделните симулирани градове, като за драматичен привкус – за да могат създателите да кажат „ето, опитваме се в цялата дандания да вкараме и нещо смислено” – в центъра просто е хвърлен един елемент, поставящ Алис в ролята на майка-защитник, почти едно към едно в стил Елън Рипли. Разликата е, че тук ситуацията е малко по-извратена (психологически), заради присъствието на хилядите клонинги. Този опит за драматичност обаче стои като кръпка на цялата работа и общо взето не носи нищо.

Заразно зло: Възмездие / Resident Evil: Retribution

Но дори да кажем, че подобен филм не се нуждае от драма, особено ако в него има доволно количество “mindless fun” и “fan service”, същото не може да се каже за „хващането” нa зрителя. Това може би е филмът, който в най-голяма степен има структурата на (и създава усещането за) видео игра, но вместо да ни вкарва вътре в действието и да се кефим подобаващо, цялостното усещане е все едно гледаме някое чуждо „walkthrough” – просто не е същото както ти да играеш. А това за мен е може би e най-големият недостатък.

Като цяло, въпреки сериозните проблеми на всички филми от серията, всеки от тях си има някакъв „saving grace” – за споменатия по-горе втори филм, това беше Сиена Гилори като Джил Валънтайн, но тук нито тя (сблъсъкът между нея и Алис на Мила Йовович, който теоретично би трябвало да предизвиква оргазми, е изненадващо импотентен), нито дори 3D-то, което кажи-речи беше единственият истински плюс на „Живот след смъртта”, са способни да реабилитират тоталната безсмислица и цикъл.

Общо взето, най-доброто нещо в целия филм е краят, който обещава истински епичен завършек, но честно казано се съмнявам, че някой, най-малкото пък Пол У. С. Андерсън, ще успее да отговори на заложените от него очаквания. Ама няма какво толкова да го мислим, да го приключват по-бързо и да се захващат с неизбежния рибут. Някъде четох за надеждите този път „дзверовете” да са аналогови , а не дигитални и няма как да не призная, че това ми се струва добра идея.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 Comments

  1. След 2 седмици ще го гледам на кино.От вси4ки филми със зомбита ,тази поредица ме кефи най-мноо

  2. Току що гледах филма на IMAX 3D … Мнението ми е, че наистина това е единственият филм, който отначало до край е все едно гледаш и си във видео игра – което е СУПЕР! Няма смисъл да коментираме пърформънса на актьорите – ясно е, че са зле. Естествено има много дупки в сюжета, но както и преди съм казвал – това е от типа филми, които се гледат заради екшъна, ефектите, зомбитата и донякъде историята. А в този филм имаме точно тези неща само, че по МНОГО! Най-добрият е в поредицата и се надявам шестият последен (надявам се) да вдигне летвата още по-нависоко и да завърши всичко on a high note. Поздравления за ефектите, бойните сцени и няколко открояващи се страхотни кадъра между които държа да спомена зомбитата под водата – просто КРАСОТА!
    Съвет: Не отивайте на този филм ако не сте фен на поредицата или не сте геймър. Ако търсите нещо дълбоко и смислено – това не е филма за вас, но ако сте дошли за фойерверки и секси мацки, които трепят зомбита – то тогава това е филма за вас и определено няма да съжалявате. 🙂

  3. Нищо не съм търсил от този филм, камо ли пък нещо дълбоко и смислено, но за съжаление ме отчая от тъпотия.

    Единствената сцена, която наистина ми хареса, беше тази в коридора! За мен това бяха и единствените зомбита! Другите ми бяха „Мех“. За под водата, само общия кадър ми хареса – напомняше плаката на „Пираня“. 🙂

  4. Точно за тоя кадър говоря и аз! 🙂 Не ти ли харесаха Licker-ите и Las Plagas-зомбитата?
    А боя между Алис и Джил накрая?

  5. Не ме изкефи боя толкова, колкото се надявах. Зомбитата не само, че не ме изкефиха, но и ме разочароваха – освен тези в коридора.

  6. Според мен бях свидетел на най-тъпата част от цялата поредица, нямаше такъв буламач от различни герои, идеи и елементи от почти всички игри Resident Evil – опитаха се да го направят уж като видео игра, но така се оплетоха в различните съставки, че съвсем изгубиха баланса и крайния резултат беше прегорял и безвкусен, нито 3D-то успя да го спаси, нито комбинацията между Las Plagas/Lickers/slow-mo/Ada Wong и останалите герои, които сякаш се бяха събрали на среща на випуска или годишнина от първия заснет филм – завърнаха се и Карлос и Рейн от първия филм, заедно с новите попълнения Бари и Сергей (герои от първата и третата част на игрите), Леон Кенеди, който не успя да направи много damage, а просто беше изтръскан като брашнен чувал в края на филма.

    То не бяха чупене на кости, забавени каданси на кило, уж някаква бойна хореография (която куцаше отвсякъде и беше доста дървена и безлична) и макар ефектите да преобладаваха, нямаше някакъв адреналинов заряд, а просто ми доскучаха и от един момент нататък гледах с един доста изпразнен поглед случващото се пред мен.

    Някои моменти бяха нарочно направени за три де-то, но след третия път ми омръзна, освен това повечето сцени бяха направо излишни, никакво старание не видях да се разнообрази малко поредицата – имаше някакъв проблясък в началото докато се изписваха кредитите и после пълна дупка.

    Знам, че такъв филм се гледа с ниски очаквания, заради не особено дълбокия сюжет и разтеглената до изтъняване връзка с оригиналната игра, но дори в предната част открих повече интерес, а тук всичко дрънчеше на ръждясала кутия от доматен сок… Май следващата част ще си я гледам вкъщи, да не ме яд за парите 🙂

    2/10

  7. Единственото позитивно, което мога да кажа за филма касае 3D-техниката на снимане – най-после в Холувид разбраха, че 3D ефектите и бърз cut на сцените никак не вървят едно с друго, така че тук всички екшън сцени са или на забавен каданс или в близък план и дълги кадри – и много правилно, иначе става едно пълно мазало, както беше в последния Undeworld, който толкова псувах, че се налага да гледам в 3D.

    Извън това най-много ми допадна симулацията в Racoon City с клонинга на Алис, която сцена успешно минава за сън на истинската Алис (поне в началото) – това беше най-автентичния хорър момент в целия филм, другото си беше walkthrough отвсякъде, както правилно е отбелязъл fpsy в ревюто си.

    Най-много ме издразни outfit-a на Ейда Лонг – къде ще тръгнеш да спасяваш някой от подводна база в Полярния кръг в червена бална рокля и токчета, вместо с военна униформа. Ясно е, че сексът продава, ама чак пък толкова!!

    Както и бойните сцени накрая – бяха прекалили със звуковите ефекти, с цялото това хрущене на кости и ребра тия хора трябваше в един момент да станат на желе.

    Все си мисля, че с по-малко екшън сцени и повече акцент върху персонажите филмът можеше да е една идея по-entertaining.

  8. Онзи ден го гледах… Абе няма да се впускам в подробности, но си е посредствен филм отвсякъде, да не кажа по скоро слаб…
    Все се чудех как така старите актьори от първите филми играят след като са мъртви и това ми беше любопитното да видя как са го измислили… а то каква тъпотия било….

    Интересен обрат… лошия изведнъж се оказа добрия.. Това ми хареса как са изместили обрата на отицателните роли от човека към компютъра и се оказва, че най големяи стррах, най големия враг и най голямата гадна Гад е шибаното чаве-компютър на корпорация „Чадър“ Това ми хареса.
    Но иначе сдлаб филм от всякъде. Мног ми хареса и ме изкефи самия финал на филма. Последните 30 секунди…. Сега очаквам една финална последна 6-та част на поредицата, в която да има само зомбита, бой, пукотевица, замобита, бой пукотевица…… като един финален епичен завършек ( не на Нолановата сага) на сагата и неговоро Заразително Зло 😉 хихихи ка па го измислих тва изречение….