“Десетилетие на българското кино”

След кратка почивка продължава програмата „Десетилетие на българското кино” на Международния София Филм Фест и Националния филмов център, която представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009.

Филмите от „Десетилетието”, представени от своите автори, са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното, а входът за студенти и ученици е безплатен.

Тази седмица ще имате възможността да видите „Бунтът на L.” на Киран Коларов.

В нощта на абитуриентския си бал, гордостта на Английската гимназия – Лорис, се опитва да избяга на Запад, но е издаден и заловен. Обвинен в политическо престъпление, Лорис е осъден. Годината е 1986. В затвора лозунгът „Ако не знаеш – ще те научим, ако не можеш – ще ти покажем как, ако не искаш – ще те принудим”, изписан с червени букви на стената, се прилага на практика. Мъченията, цинизмът и физическото насилие превръщат талантливия младеж в безстрастен и хладнокръвен наблюдател. След падането на Берлинската стена Лорис е амнистиран. Вече е на свобода, но е отчужден и безразличен към заобикалящия го свят. Чрез отчаяното си бягство от действителността Лорис отмъщава за съсипания си живот и поема пътя на себеразрушението. Но среща любовта. И прави опит да намери спасение в ново бягство…

Режисьорът и сценарист Киран Коларов поверява камерата на оператора Красимир Костов, музиката е композирана от Кирил Дончев, а сценографията е дело на Георги Тодоров-Жози. В ролите ще видим Деян Славчев – Део, Фани Коларова, Христо Гърбов, Димитър Христов – Дичо, Валентин Танев, Валентин Ганев, Димитър Рачков и др. Филмът е продукция на КОЛАР, БНТ и НФЦ.

Повече информация за филма, както и предстоящите заглавия в “Десетилетие на българското кино”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *