За пета поредна година фестивалът за документално кино Master of Art се довери на платформата Neterra.TV+ за своето онлайн издание.

В периода от 12 април до 12 май 2024 онлайн ще могат да се гледат повече от 20 пълнометражни и късометражни заглавия, които бяха част от провелото се през февруари физическо издание на Master of Art.

В селекцията, посветена на изобразителното изкуство, тази година силно впечатление прави филмът Ботичели, Флоренция и Медичите с режисьор Марко Пианиджани. Документалната лента ще ни срещне със Сандро Ботичели в неговия разцвет. Нарекъл себе си „откривател на идеалната красота“, художникът завършва живота си трагично през 1510 г., а невероятното му изкуство е преоткрито едва през 19 в.

Климт и Шиле: Ерос и Психея е носителят на наградата от фестивала Master of Art в категория „Изобразително изкуство и фотография“ през 2019 г.  Филмът ни поставя във времето на Златната епоха на Виена, когато музиката, изкуството и литературата са в своя възход.

Боромини и Бернини. Стремеж към съвършенство на режисьора Джовани Троило е документален филм, който ни потапя в света на двама от най-великите архитекти на барока – Франческо Боромини и Джан Лоренцо Бернини. Лентата изследва техния вечен стремеж към съвършенство. Филмът спечели престижната награда „Сребърна панделка“ от Националния синдикат на филмовите журналисти в Италия.

Любителите на литературата ще се насладят на Портокал с часовников механизъм – пророчеството от Беноа Фелиси. Този филм разглежда едноименния роман на Антъни Бърджес, на който е базиран и култовият филм на Стенли Кубрик.

За ценителите на кулинарното изкуство е Звезда „Мишлен“ – филм, който ни среща с неаполитанския пицар Чиро. Той е решен да сбъдне мечтата си – пицарията му да стане първата, удостоена със звезда „Мишлен“.

Не може да пропуснем и представителя на категория „Литература“ в Master of Art, френското заглавие Малкият принц – Роди се звезда. Филмът на режисьора Винсент Гюен е особен документален проект, който смесва архивни кадри, снимки и изключителна анимация. Създаден в по случай 80-годишнината от написването на романа „Малкия принц“ през 1943 г.

Това са само част от забележителните филми, които можете да гледате в рамките на онлайн изданието Master of Art. Не пропускайте да се потопите в света на изкуството, историята и архитектурата от удобството на своя дом!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *