СПОРЕД РАЗМЕРА

От миналия петък още едно прилично заглавие ще може да бъде пренебрегнато от масовата публика. Става въпрос за симпатичната комедия „Според размера”, в която на група дебелички приятели им писва от диети и решават да направят свой отбор по сумо, напук на подигравките на вталената част от света.

След като си спечели доста награди, сред които тази на публиката на Карлови Вари ’09 и за най-добра актриса (Ирит Каплан), най-добри костюми (Инбал Шулик) и най-добра поддържаща актриса (Левана Финкелстейн) на наградите на Израелската филмова академия ’09, филмът беше показан с голям успех и на родния ни София Филм Фест.

Явно колегите от „Арт фест” са преценили, че във филма има достатъчно потенциал, за да рискуват с разпространението му, макар лично ние да смятаме, че предвид това, че ще бъде показван само в Дома на киното (не сме и очаквали някой от мултиплексите да прояви интерес) и в светлината на бокс офис резултатите на подобни филми през последните години, филмът е напълно обречен.

Съвсем умишлено ще ви спестим каквото и да е мнение за филма и единственото нещо, което ще направим, е да поместим официалния му синопсис и да ви кажем, че филмът е приятен и определено си заслужава и ако му дадете шанс едва ли ще съжалявате.

Любов, смях и сумо. Защо да се тормозите с диети, ако вместо това можете да излезете на ринга? Четирима приятели стигат до същото заключение, а то от своя страна води до безброй комични ситуации и насочва вниманието ни към социалния натиск върху хората с наднормено тегло. Филмът използва борбата сумо като начин за получаване на признание и протест срещу обсебения от мисълта за диети свят, а и показва спорта като начин за справяне с личните проблеми. Може ли сумото да помогне на героите да подобрят положението си в обществото и да внесе мир в объркания им живот? Всеки персонаж крие тайни и лични чудатости, които интригуват, разсмиват и поддържат напрежението. Режисьорите не оставят нито един повод за смях да им се изплъзне и изстискват максимално всяка възможност за падане от стола, комични контрасти и словесни двубои. Също така те не се притесняват от забавни размишления за смъртта. Те не използват свръхтеглото на героите си като повод за подигравки и въпреки че много добре разбират съдбата им, не се отнасят с лъжливо състрадание към тях.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Хаха, това го гледах преди известно време.

    Не ми допадна особено. 😀